NobelEXC Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Witam serdecznie. Jest to moja pierwsza relacja w tym dziele. Po 1-2 latach rozbratu z modelarstwem wracam do nieco mniejszej skali czyli 1:35. Wcześnie budowałem tylko ciężarówki w 1:24. Tym modelem chcę podszkolić swój warsztat o metody brudzenia, wash'ów itp. Kraz 214 ( malowanie LWP ) ma być rozgrzewką przed 255 również z Rodena. Mam nadzieję, że będzie wyrozumiali w ocenach i wesprzecie dobrą radą. Aktualnie sklejone jest podwozie i pomalowane czarnym matem. Kolejne elementy będą przygotowywane w najbliższym okresie w kolejności: silnik, kabina, paka. Pozdrawiam Oskar zdjęcie pochodzi ze strony: www.ww-model.pl Koła zostały ubrudzone przy użyciu pigmentów AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Chętnie popatrze co ci z tego wyjdzie... koła jak na mój gust wyglądają bardzo fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Bardzo ładnie wyszły te koła. Oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 10 Października 2013 Share Napisano 10 Października 2013 Zapowiada się ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 11 Października 2013 Autor Share Napisano 11 Października 2013 Koła przygotowane w komplecie. Wydaje mi się, że jeszcze trochę za dużo brudu na nich jest. Spróbuje je delikatnie oczyścić. Już na starcie popełniłem jeden błąd. Pociąłem nie te felgi na koła zapasowe co skutkuje 4 piastami na przód i 2 na tył. Trudno. Przeżyję. Odnośnie spasowania elementów podwozia to największy problem jest zawieszeniem. Zarówno przód jak i tył wymagają bacznej uwagi. Punkty mocowania/klejenia osi i resorów pozostawiają wiele do życzenia. Silnik złożony i czeka na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Jak wygląda sklejalność tego modelu, spasowanie elementow itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Koła wyszły znakomicie! Popodpatruję ich wykonania podczas robienia swoich od Staghounda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 18 Października 2013 Autor Share Napisano 18 Października 2013 gorlock: Na początku myślałem, że będzie bardzo fajny model, który lekko i przyjemnie się sklei. W toku prac odkrywam kolejne mankamenty ( według mojej opinii, może dla innych to standard w 1:35 ): Rama - ok, Zawieszenie - ciężko spasować elementy i utrzymać równy poziom kół, Paka - jak narazie OK, Drobne elementy - przednie lampy to jakiś dramat, tylne skrzynki narzędziowe montowane pod paką wyglądają jakby je projektowali siekierą... To co widać na zdjęciach właśnie trafia do mycia i jutro malowanie. Czy na goły zielony mat kłaść sidolux o którym wiele się naczytałem na forum. Boję się jednak, że model będzie bardzo się świecił i brudzenie pastelami nie będzie wyglądać realnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 18 Października 2013 Share Napisano 18 Października 2013 Boję się jednak, że model będzie bardzo się świecił i brudzenie pastelami nie będzie wyglądać realnie ? Przed pigmentowaniem powinieneś model potraktować co najmniej bezbarwnym lakierem półmatowym a najlepiej matowym. Wtedy będzie to wyglądało realnie i pigmenty będą się trzymać powierzchni modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi