Rhayader Napisano 28 Października 2013 Share Napisano 28 Października 2013 Powoli szykuję się do moich pierwszych prób w tej skali. Oczywiście mam mnóstwo pytań, a nie chcę już kolegom zaśmiecać ich wątków. To będzie diorama. Na razie wiadomo tylko tyle. A no jeszcze, że na dioramie będą okręty, choć nie wiadomo jakie i ile. Nie mam nic do tej skali, więc zaczynam kompletować blaszarnię. Trudno mi było wybrać firmę, bo takie uniwersalne zestawy jak drzwi czy schody robią wszyscy, ale w końcu postawiłem na Ocean Spiryt. Swoją drogą, to kto wymyśla im takie nazwy?! Niby japońska firma, więc może nie będzie źle, okaże się jak przylecą Pierwsze pytania będą pewnie trochę głupie, za co od razu przepraszam Oto pierwsze z nich: Po kiego mi to? Domyślam się, że do obciążenia, ale po co? Przecież te modele nie są aż tak lekkie, by oddech sklejającego zdmuchnął je ze stołu. Więc po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 29 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 29 Października 2013 Po kiego mi to? Na zdjęciu nie bardzo widać co to, ale skoro mówisz o obciążeniu to wygląda to jak blaszki wklejane na spód kadłuba modeli Water Line - po to, by się nie wyginały w bananka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 29 Października 2013 Autor Share Napisano 29 Października 2013 by się nie wyginałyTen spód żeby się nie wyginał? Ale to chyba wtedy, gdy już na dzień dobry jest powyginany? Jeśli wkleję burty i pokład, to chyba całość będzie miała wystarczającą sztywność, by konstrukcja się nie wyginała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 29 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 29 Października 2013 Tak, chodzi własnie o ten spód. Mi też się osobiście wydawało, że po przyklejeniu burt powinien mieć wystarczającą sztywność, ale znawcy twierdzą że niekoniecznie. I raczej powinno się im wierzyć - ja to żółtodziób jeszcze jestem w tej materii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 29 Października 2013 Share Napisano 29 Października 2013 ...czy toto pasuje do tego jakby gniazdeczka w dnie...? ...jezeli tak, to posluchalbym Marcina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 29 Października 2013 Autor Share Napisano 29 Października 2013 OK, skoro tak radzicie, to wkleję, choć nie wiem ile całość będzie ważyć, bo to woda, podstawka...wolałbym bez potrzeby nie obciążać dodatkowo, żeby się później nie zastanawiać czy szyba wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 29 Października 2013 Super Moderator Share Napisano 29 Października 2013 OK, skoro tak radzicie, to wkleję, choć nie wiem ile całość będzie ważyć, bo to woda, podstawka...wolałbym bez potrzeby nie obciążać dodatkowo, żeby się później nie zastanawiać czy szyba wytrzyma Nie przesadzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 29 Października 2013 Autor Share Napisano 29 Października 2013 Poniżej będę miał parę fajnych rzeczy - Warspita, Richelieu... Wolę dmuchać na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 29 Października 2013 Share Napisano 29 Października 2013 ...szybę możesz wzmocnić drugą blachą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 30 Października 2013 Share Napisano 30 Października 2013 To będzie diorama. Na razie wiadomo tylko tyle. A no jeszcze, że na dioramie będą okręty, choć nie wiadomo jakie i ile. - przynajmniej wiemy o co biega ! powodzenia i beka trunku na zaczątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekCz Napisano 31 Października 2013 Share Napisano 31 Października 2013 Obciążniki radzę wklejać, bo po sklejeniu kadłuby mają tendencję do dziwnego wyginania się. Poza tym podczas doklejania elementów model jest stabilniejszy i nie porusza się przy lekkim dotknięciu. Można też wykorzystaj blaszki jako element uchwytu modelu, dziurka w plastiku na dnie i blaszce a potem gwint i mamy doskonały uchwyt dla śruby mocującej model do małego imadła czy do "trzeciej" ręki lub ewentualnie do przymocowania do podstawy dioramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 31 Października 2013 Autor Share Napisano 31 Października 2013 ale znawcy twierdzą że niekoniecznie to posluchalbym Marcina Obciążniki radzę wklejać,Wkleiłem I jak? Wyciąłem też pierwszy element fototrawiony - najmniejszy jaki znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Listopada 2013 Super Moderator Share Napisano 1 Listopada 2013 Wyciąłem też pierwszy element fototrawiony - najmniejszy jaki znalazłem doskonała precyzja, pewny ruch ostrzem powoduje, że ten element jest wprost idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 1 Listopada 2013 Autor Share Napisano 1 Listopada 2013 doskonała precyzja, pewny ruch ostrzem powoduje, że ten element jest wprost idealnyPo cichu liczyłem na taki komentarz Dodał mi sił i motywacji do dalszej pracy Idąc za ciosem wyciąłem i drugi element, ale że jest bardzo podobny, to już nie robiłem zdjęcia Pokaże za to armatkę 12,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 1 Listopada 2013 Super Moderator Share Napisano 1 Listopada 2013 A co to w ogóle za okręcik powstaje ? (bo chyba jakoś nie widziałem stosownego info) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Listopada 2013 Share Napisano 1 Listopada 2013 Dodał mi sił i motywacji do dalszej pracy no i oczywiście obciążnik osadzony fachowo w kadłubie IJN Tone on będzie jak mniemam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 1 Listopada 2013 Autor Share Napisano 1 Listopada 2013 w kadłubie IJN Tone on będzie jak mniemam.. Nooo...Szacun Panie Kolego...Szacun Zaimponowałeś mi...Myślałem, że bez problemu kilka stron uda mi się pociągnąć zanim zaczniecie się domyślać, a tu proszę...denko pokazałem i Waść zgadł No i się wydało, zawodnik numer 1 - Tone. Zostało czterech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 1 Listopada 2013 Share Napisano 1 Listopada 2013 No i się wydało, zawodnik numer 1 - Tone. Zostało czterech a batalistycznie będzie czy spokojnie portowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 2 Listopada 2013 Autor Share Napisano 2 Listopada 2013 Portowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 6 Listopada 2013 Autor Share Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) Kłaniam się nisko Flyhawk proponuje zamianę pokładu lotniczego na fototrawiony. Do tego dochodzą później tory wózków. Takie same tory proponuje wymienić w części rufowej, ale tam blaszki z pokładem już nie ma i tory trzeba podmienić zdzierając plastikowe. Nie da się usunąć plastikowych z powierzchni, na której odwzorowane są listwy, nie powodując jakichś zniszczeń. Można wymienić pokład lotniczy nie ruszając rufowego, ale będzie widoczna różnica. Co więc robić? Wnętrze komina wygląda jak na zdjęciu. Warto bawić się w dorabianie żaluzji samodzielnie, czy w tej skali, pomalowane na czarno i tak nic nie będzie widoczne? Edytowane 6 Listopada 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 6 Listopada 2013 Share Napisano 6 Listopada 2013 Kłaniam się nisko Flyhawk proponuje zamianę pokładu lotniczego na fototrawiony. Do tego dochodzą później tory wózków. Takie same tory proponuje wymienić w części rufowej, ale tam blaszki z pokładem już nie ma i tory trzeba podmienić zdzierając plastikowe. Nie da się usunąć plastikowych z powierzchni, na której odwzorowane są listwy, nie powodując jakiś zniszczeń. Można wymienić pokład lotniczy nie ruszając rufowego, ale będzie widoczna różnica. Co więc robić? Wnętrze komina wygląda jak na zdjęciu. Warto bawić się w dorabianie żaluzji samodzielnie, czy w tej skali, pomalowane na czarno i tak nic nie będzie widoczne? ad 1 wygolić pokład rufowy do zera i wszystko zastąpić fototrawką...innego wyjścia nie widzę.Szczerze mówiąc to Flyhawk dał ciała projektując ten zestaw. ad 2 wnętrze komina do wydłubania i żaluzję samodzielnie.Chyba ,że żaluzje są na blaszce.Po za tym wbrew pozorom będzie widać ,że wnętrze komina jest pełne.Nie oszczędzaj godziny pracy bo wizualnie stracisz dużo....jak zbudujesz swoją pierwszą 700-tkę to będziesz wiedział ,że czasem wbrew skali pewne elementy są bardziej widoczne w 700-tce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Listopada 2013 Super Moderator Share Napisano 7 Listopada 2013 witek@ mądrze prawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekCz Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 ad 1 wygolić pokład rufowy do zera i wszystko zastąpić fototrawką...innego wyjścia nie widzę.Szczerze mówiąc to Flyhawk dał ciała projektując ten zestaw. Zawsze można zastosować to: Flyhawk Brass stripes FH 700050 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 ad 1 wygolić pokład rufowy do zera i wszystko zastąpić fototrawką...innego wyjścia nie widzę.Szczerze mówiąc to Flyhawk dał ciała projektując ten zestaw. Zawsze można zastosować to: Flyhawk Brass stripes FH 700050 Właśnie ten zestaw miałem na myśli , do tego kilka innych i cały rufowy pokład można odtworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Listopada 2013 Share Napisano 7 Listopada 2013 ... i tak nic nie będzie widoczne? W tej skali aby pokazać model często sięgasz po makro fotografie. A ta bywa bezlitosna... a poziomem detalizacji siedemsetek to tak jak z budową fraktala. Można się zapędzić... powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi