Skocz do zawartości

Diorama 1/700

Rhayader

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli szykuję się do moich pierwszych prób w tej skali. Oczywiście mam mnóstwo pytań, a nie chcę już kolegom zaśmiecać ich wątków.

To będzie diorama. Na razie wiadomo tylko tyle. A no jeszcze, że na dioramie będą okręty, choć nie wiadomo jakie i ile. Nie mam nic do tej skali, więc zaczynam kompletować blaszarnię. Trudno mi było wybrać firmę, bo takie uniwersalne zestawy jak drzwi czy schody robią wszyscy, ale w końcu postawiłem na Ocean Spiryt.

Swoją drogą, to kto wymyśla im takie nazwy?! Niby japońska firma, więc może nie będzie źle, okaże się jak przylecą

Pierwsze pytania będą pewnie trochę głupie, za co od razu przepraszam

Oto pierwsze z nich:

Po kiego mi to?

700_001.JPG

Domyślam się, że do obciążenia, ale po co? Przecież te modele nie są aż tak lekkie, by oddech sklejającego zdmuchnął je ze stołu. Więc po co?

• Odpowiedzi 152
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Super Moderator

Tak, chodzi własnie o ten spód. Mi też się osobiście wydawało, że po przyklejeniu burt powinien mieć wystarczającą sztywność, ale znawcy twierdzą że niekoniecznie. I raczej powinno się im wierzyć - ja to żółtodziób jeszcze jestem w tej materii

Obciążniki radzę wklejać, bo po sklejeniu kadłuby mają tendencję do dziwnego wyginania się.

Poza tym podczas doklejania elementów model jest stabilniejszy i nie porusza się przy lekkim dotknięciu.

Można też wykorzystaj blaszki jako element uchwytu modelu, dziurka w plastiku na dnie i blaszce a potem gwint i mamy doskonały uchwyt dla śruby mocującej model do małego imadła czy do "trzeciej" ręki lub ewentualnie do przymocowania do podstawy dioramy.

doskonała precyzja, pewny ruch ostrzem powoduje, że ten element jest wprost idealny
Po cichu liczyłem na taki komentarz

Dodał mi sił i motywacji do dalszej pracy Idąc za ciosem wyciąłem i drugi element, ale że jest bardzo podobny, to już nie robiłem zdjęcia

Pokaże za to armatkę 12,7

700_005.JPG

700_006.JPG

700_007.JPG

w kadłubie IJN Tone on będzie jak mniemam..
Nooo...Szacun Panie Kolego...Szacun Zaimponowałeś mi...Myślałem, że bez problemu kilka stron uda mi się pociągnąć zanim zaczniecie się domyślać, a tu proszę...denko pokazałem i Waść zgadł

No i się wydało, zawodnik numer 1 - Tone. Zostało czterech

Kłaniam się nisko

Flyhawk proponuje zamianę pokładu lotniczego na fototrawiony. Do tego dochodzą później tory wózków. Takie same tory proponuje wymienić w części rufowej, ale tam blaszki z pokładem już nie ma i tory trzeba podmienić zdzierając plastikowe.

Nie da się usunąć plastikowych z powierzchni, na której odwzorowane są listwy, nie powodując jakichś zniszczeń. Można wymienić pokład lotniczy nie ruszając rufowego, ale będzie widoczna różnica.

Co więc robić?

Wnętrze komina wygląda jak na zdjęciu. Warto bawić się w dorabianie żaluzji samodzielnie, czy w tej skali, pomalowane na czarno i tak nic nie będzie widoczne?

700_008.JPG

700_009.JPG

Edytowane przez Gość

Kłaniam się nisko

Flyhawk proponuje zamianę pokładu lotniczego na fototrawiony. Do tego dochodzą później tory wózków. Takie same tory proponuje wymienić w części rufowej, ale tam blaszki z pokładem już nie ma i tory trzeba podmienić zdzierając plastikowe.

Nie da się usunąć plastikowych z powierzchni, na której odwzorowane są listwy, nie powodując jakiś zniszczeń. Można wymienić pokład lotniczy nie ruszając rufowego, ale będzie widoczna różnica.

Co więc robić?

Wnętrze komina wygląda jak na zdjęciu. Warto bawić się w dorabianie żaluzji samodzielnie, czy w tej skali, pomalowane na czarno i tak nic nie będzie widoczne?

ad 1

wygolić pokład rufowy do zera i wszystko zastąpić fototrawką...innego wyjścia nie widzę.Szczerze mówiąc to Flyhawk dał ciała projektując ten zestaw.

ad 2

wnętrze komina do wydłubania i żaluzję samodzielnie.Chyba ,że żaluzje są na blaszce.Po za tym wbrew pozorom będzie widać ,że wnętrze komina jest pełne.Nie oszczędzaj godziny pracy bo wizualnie stracisz dużo....jak zbudujesz swoją pierwszą 700-tkę to będziesz wiedział ,że czasem wbrew skali pewne elementy są bardziej widoczne w 700-tce.

ad 1

wygolić pokład rufowy do zera i wszystko zastąpić fototrawką...innego wyjścia nie widzę.Szczerze mówiąc to Flyhawk dał ciała projektując ten zestaw.

Zawsze można zastosować to: Flyhawk Brass stripes FH 700050

zdjecie.jpg

ad 1

Zawsze można zastosować to: Flyhawk Brass stripes FH 700050

zdjecie.jpg

Właśnie ten zestaw miałem na myśli , do tego kilka innych i cały rufowy pokład można odtworzyć.

... i tak nic nie będzie widoczne?

W tej skali aby pokazać model często sięgasz po makro fotografie. A ta bywa bezlitosna...

a poziomem detalizacji siedemsetek to tak jak z budową fraktala. Można się zapędzić...

powodzenia w budowie!