Rhayader Napisano 9 Listopada 2013 Autor Share Napisano 9 Listopada 2013 Taaa...wiedziałem, że łatwo nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekCz Napisano 10 Listopada 2013 Share Napisano 10 Listopada 2013 Ano nie będzie, ale do boju stoczniowcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 30 Listopada 2013 Autor Share Napisano 30 Listopada 2013 Tone - środkowy pokład. Fujimi zrobiło na nim listwy do linoleum, również na pokładzie lotniczym. I teraz pytanie - jak to malować? W publikacjach można znaleźć takie schematy: - cały na szaro, jak np. w Mayi - cały na linoleum, jak np. w Mogami, Myoko - przód linoleum tak gdzieś do stanowisk 12.7, a potem szary z pokładem lotniczym Jeśli nie znajdę gdzieś potwierdzenia, to wybiorę drugi lub trzeci wariant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 30 Listopada 2013 Share Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Tone - środkowy pokład.Fujimi zrobiło na nim listwy do linoleum, również na pokładzie lotniczym. I teraz pytanie - jak to malować? W publikacjach można znaleźć takie schematy: - cały na szaro, jak np. w Mayi - cały na linoleum, jak np. w Mogami, Myoko - przód linoleum tak gdzieś do stanowisk 12.7, a potem szary z pokładem lotniczym Jeśli nie znajdę gdzieś potwierdzenia, to wybiorę drugi lub trzeci wariant. Tam gdzie są listwy mocujące linoleum tam obowiązkowo czekoladowobrązowy.reszta bez listw mocujących linoleum malować na szaro...ale na twojej blaszce ze zdjęcia pokład lotniczy jest z wyraźnie zaznaczonymi listwami mocującymi linoleum a moim zdaniem powinien być metalowy , ryflowany. Edytowane 30 Listopada 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 30 Listopada 2013 Autor Share Napisano 30 Listopada 2013 Listwy są na całym kawałku pokazanym na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 30 Listopada 2013 Share Napisano 30 Listopada 2013 Listwy są na całym kawałku pokazanym na zdjęciu No to na 99% jest błędna interpretacja tematu przez producenta blacharki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 30 Listopada 2013 Autor Share Napisano 30 Listopada 2013 Czyli proponujesz który wariant? Pokłady lotnicze chyba bywały z listwami, bo na Myoko widziałem takie schematy malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 30 Listopada 2013 Share Napisano 30 Listopada 2013 Czyli proponujesz który wariant? Pokłady lotnicze chyba bywały z listwami, bo na Myoko widziałem takie schematy malowania. Szczerze mówiąc nie widziałem na japońskich krążownikach pokładu lotniczego z położonym linoleum.Akurat Myoko najmniej znam na pamięć więc teraz się nie odniosę do przykładu z Myoko ale pamiętaj,że nawet jeśli gdzieś widziałeś na Myoko taki schemat malowania to wcale nie oznacza,że ten schemat jest poprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 30 Listopada 2013 Share Napisano 30 Listopada 2013 Na szybko wyszukane zdjęcie pokładu lotniczego na Myoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 30 Listopada 2013 Share Napisano 30 Listopada 2013 Nie do końca jest to takie jednoznaczne ze pokład lotniczy nie był pokryty linoleum... Typ Furutaka miał linoleum na całej długości, w miejscu łodzi, okolic pokładu lotniczego listwy były ułożone dwukrotnie gęściej dodatkowo w okolicach hangaru był pokład cementowy (tak!) Typ Adoba miał linoleum na całej długości, za wyjątkiem okolic dział 120mm gdzie była blacha. W miejscu łodzi, okolic pokładu lotniczego listwy były ułożone dwukrotnie gęściej. Typ Myoko miał wg mnie cały górny pokład, w tym lotniczy z linoleum - tego nie jestem jednak pewien... nie dociekałem jeszcze tego tematu szczególnie wnikliwie Typ Takao miał ryflowaną blachę na całym górnym pokładzie - łącznie z lotniczym Typ Mogami - miał linoleum na całym górnym pokładzie - za wyjątkiem Mogami - po przebudowie duży pokład lotniczy był pokryty blachą ryflowaną typ Tone miał linoleum na praktycznie na całym górnym pokładzie w tym na pokładzie lotniczym i blachę ryflowaną w okolicach dział 127mm. zdjęcia z Chikumy: okolice artylerii 127mm źródło: internet pokład lotniczy: źródło: internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 30 Listopada 2013 Share Napisano 30 Listopada 2013 No proszę i to by wsio wyjaśniało...choć nie wiem czy dotyczy to Myoko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2013 witek@, blacman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 1 Grudnia 2013 Share Napisano 1 Grudnia 2013 pokład lotniczy: źródło: internet Ok pokład lotniczy na rufie był pokryty linoleum.To w zasadzie nie podlega dyskusji.Pytanie brzmi czy pokład lotniczy na wysokości katapult był pokryty linoleum jak na blaszce Flyhawka czy ryflowany jak moim zdaniem na większości japońskich krążowników.Zwłaszcza w świetle fotografii z Chikumy z których wynika,że okolice artylerii 120mm były ryflowane a to już w zasadzie tuż,tuż katapult i pokładu lotniczego z katapultami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 1 Grudnia 2013 Share Napisano 1 Grudnia 2013 Ok pokład lotniczy na rufie był pokryty linoleum.To w zasadzie nie podlega dyskusji.Pytanie brzmi czy pokład lotniczy na wysokości katapult był pokryty linoleum jak na blaszce Flyhawka czy ryflowany jak moim zdaniem na większości japońskich krążowników.Zwłaszcza w świetle fotografii z Chikumy z których wynika,że okolice artylerii 120mm były ryflowane a to już w zasadzie tuż,tuż katapult i pokładu lotniczego z katapultami. znalazlem jeszcze takie: wg mnie fotografia jest zrobiona na prawej burcie, pod koniec górnego pokładu lotniczego obok katapulty. Tzn z tego ujęcia katapulta jest na wysokości fotografa po lewej stronie. Po prawej stronie (patrząc jak fotograf) grupy mechaników widać szyny do transportu samolotów. Ich charakter wskazuje raczej na górny pokład, gdzie występowało skrzyżowanie z łukowatą częścią - tuż za pierwszą obrotnicą (licząc od dziobu), łaczącą prawą obrotnicę z środkową. W tle - obok chłopa w okularach widać kolejny kawałek szyn biegnących wg mnie od ostatniej prawej obrotnicy do obrotnicy środkowej - spinającej z kolei tory górnego pokładu z dolnym... Na dolnym pokładzie nie znalazłem w żadnej publikacji czy też rysunku pokazujący łukowaty charakter szyn w tej części okrętu.... Są dwie obrotnice w osi okrętu połączone raczej odcinkami prostymi.... Tak sądzę... Zwłaszcza w świetle fotografii z Chikumy z których wynika,że okolice artylerii 120mm były ryflowane a to już w zasadzie tuż,tuż katapult i pokładu lotniczego z katapultami. nie jestem pewien ale wydaję mi się ze ryflowana część kończy sie tuż za grupą ludzi - czerwone strzałki, dalej można się dopatrzyć (lub nie) linii mosiężnych listew mocujących domniemane linoleum - żółte strzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 A to z kolei zdjęcie z publikacji Gakkena. Źródło raczej wiarygodne - modele budowane w oparciu do japońska dokumentacje... i pokazuje pokład szary - więc wg Gakkena - na pewno nie linoleum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 2 Grudnia 2013 Share Napisano 2 Grudnia 2013 A to z kolei zdjęcie z publikacji Gakkena. Źródło raczej wiarygodne - modele budowane w oparciu do japońska dokumentacje...i pokazuje pokład szary - więc wg Gakkena - na pewno nie linoleum! No i to jest wersja pokładu wg. mnie najbardziej prawdopodobna ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 3 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2013 Skoro tak się rzeczy mają, rozstrzygnę dylemat malowania za pomocą tego przedmiotu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Chyba jednego z tych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 4 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2013 Nie bądźmy aż tak ortodoksyjni W sumie lubię takie sytuacje. Mogę pomalować jak chcę i nie da się udowodnić, ze tak nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Grudnia 2013 Share Napisano 4 Grudnia 2013 Wstrzymaj się z rzutem monetą jeśli możesz - dziś powinienem dostać odpowiedź z Krainy Kwitnącej Wiśni... No chyba, że chcesz by nikt nie udowodnił jak było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 4 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2013 Tamiya swojego Tone w 1/350 też zrobiła całego z listwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 5 Grudnia 2013 Share Napisano 5 Grudnia 2013 No i tak to wygląda wg ludzi zza dwóch Oceanów: jednostki typu Tone miały pokład lotniczy pokryty linoleum. Tu widać to wyraźnie: Bardzo często - mylnie zresztą podaje się w literaturze, że był on pokryty blachą ryflowaną. Blacha występowała rzeczywiście - cząstkowo - ale tylko w okolicach łodzi ratunkowych. Zdjęcie z budowy Chikumy: a tu komentarz mistrza z kraju samurajów: P.S. pokłady jednostek typu Myoko w całości (główny, rufowy oraz lotniczy) były pokryte linoleum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 5 Grudnia 2013 Ciekawe wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 5 Grudnia 2013 Share Napisano 5 Grudnia 2013 No i tak to wygląda wg ludzi zza dwóch Oceanów:jednostki typu Tone miały pokład lotniczy pokryty linoleum. Tu widać to wyraźnie: Nie mam więcej pytań.Myślę,że temat został wyczerpany.Cóż, część moich książek mogę zanieść do skupu makulatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Grudnia 2013 Super Moderator Share Napisano 5 Grudnia 2013 Cóż, część moich książek mogę zanieść do skupu makulatury To jak to się dzieje, że autorzy opracowań solidnych wydawnictw nie dysponują fotkami, które są w posiadaniu internautów? Zdawać by się mogło, że legendarne opracowania są wykonane solidnie i bez cienia wątpliwości w ich wiarygodność... A tu taki ZONK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi