Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jednym ze zdobycznych niemieckich samolotów jakie testowali także polscy lotnicy, m.in. grupa pod dowództwem ppłk Jana Białego w Air Fighting Development Unit w Duxford był w/w F-4, na którym po przemalowaniu do standardów RAF pozostawiono nr 11 oraz białą bombę i nadano nr NN644, namalowane po obu stronach kadłuba. Oto moja interpretacja tego egzemplarza w wersji po przemalowaniu ze schematu Temperate Land na Day Fighter (zamiana Dark Earth na Ocean Grey). Stąd niewiele śladów eksploatacji, z wyjątkiem żółtego spodu, który tak wygląda na oryginalnych zdjęciach. Jest to jedyny w mojej kolekcji model z kabiną zamkniętą... i kolejny Niemiec, na którym latali Polacy.

0z46.jpg

xxbh.jpg

frb4.jpg

4g8s.jpg

4w5h.jpg

perb.jpg

huu6.jpg

y3g0.jpg

• 1 month later...
Napisano

No to, aby i tego komentarza nie pozostawić bez odpowiedzi i zakończyć dyskusję, przynajmniej z mojej strony, skoro wiem już o co chodzi - patrz dyskusja w wątku o P-47D 28RE "Pengie IV".

Przypominam, że napisałem, iż model został wykonany jako tuż po przemalowaniu z DG/DE na DG/OG. Być może przemalowaniu podlegał tylko Ocean Grey, w miejsce Dark Earth, stąd na "nachlapanych" wg kolegi karolkown

powierzchniach OG, brak śladów eksploatacji, zresztą "tam gdzie nikt nie łazi" - znowu cytat z wypowiedzi karolkown.

Zdjęcia oryginalnego F-4, wcale nie musiały być robione zaraz po przemalowaniu, jak mój model, o czym swiadczą ślady z gazów wydechowych na szarych powierzchniach, których na moim modelu nie ma.Nota bene:teraz już są.

d1ls.jpg

5ijl.jpg

eizf.jpg

y92u.jpg

Jak wygląda samolot tuż po przemalowaniu, baa....po jednym, co najmniej, locie z Bydgoszczy do Mińska Maz. pokazuje poniższe zdjęcie:

8293.jpg

Napisano
Ciekawa maszyna, fajny temat, super zestaw Fine molds

ale wykonanie...

przyznam że nie wierzyłem ze to praca doświadczonego modelarza

Nie malowanie jest głównym problemem tego modelu a spasowanie , sklejanie . 109 fm idealna nie jest i trochę trzeba dopasować niektóre części.

to spasowanie owiewki kabiny i lina holownicza . Zresztą zdjęcia nieźle maskują część rzeczy które bym chciał zobaczyć

czy udało się wybrnąć z tych baboli zestawu.

Ogólnie 109 beż + to taka lipa trochę, ale to tylko moje zdanie. Powodzenia w następnym modelu.

Napisano

Racja Seweryn, mnie czasami myli się angielski z amerykańskim (tak, tak, jest taki język!):

Modelarz = Modeler (USA) = Modeller (UK)

Kolor = Color (USA) = Colour (UK)

Matryca, odlew, model = Mold (USA) = Mould (UK)

Japończycy biorą nazwy z amerykańskiego np. Mr Color - farbki.

Nawiasem mówiąc i w związku z powyższym, Hasegawa wymawia się Hasegaua (ła), Kawasaki to Kauasaki (Kałasaki)

Sayonara.