Promant Napisano 23 Listopada 2013 Share Napisano 23 Listopada 2013 Witam wszystkich miłośników okrętów, w tym Missouri. Tematem tego wątku jest model 1:200 Trumpetera. Zrażony troszeczkę ceną nie planowałem wprawdzie (przynajmniej na razie) kupować tego modelu - jednak pojawił się mój blond Mikołaj (Mikołajka?) i stałem się szczęśliwym posiadaczem najnowszej dwusetki Trębacza. Z tej radości postanowiłem popełnić coś w rodzaju in-box'a, dla wszystkich zainteresowanych tym modelem. Z góry przepraszam bardzo za jakość zdjęć - niestety dysponuję jedynie małą turystyczną debilkamerą, z której pięknie wychodzą wyłącznie rozległe krajobrazy. Jednak myślę, że można sobie wyrobić ogólne pojęcie. Zdjęcia zamieszczam w miniaturkach, żeby nie rozjeżdżać forum, trzeba zatem kliknąć dla powiększenia. Kończę właśnie Tirpitza na bazie Bismarcka 1:200 Trumpetera i przymierzam się do Kanclerza, mogłem więc porównać gabaryty i jakość wykonania modeli. Mimo większego okrętu, pudło Missouri jest mniejsze (krótsze). Niestety (prawdopodobnie z powodów technicznych - trudności w wykonaniu tak dużego kadłuba jednorodnego) kadłub Mo jest skrócony - dziób dostajemy osobno, w dwóch połówkach. Bismarck natomiast miał kadłub w całości (oprócz dolnej części dziobu). W środku znajdziemy, oprócz kadłuba w oddzielnej przegródce, cztery kartony z częściami, planszę schematu malowania oraz instrukcję. Instrukcja w formie identycznej jak w modelu Bismarcka (zainteresowanych całością instrukcji odsyłam na koniec wątku). Dwa elementy nadbudówek pokładu włożono luźno pod kadłubem. Trochę niefortunnie, gdyż latają luzem i obijają się podczas transportu. Bismarck był ciut lepiej zapakowany. W przypadku kadłuba widać już trochę lenistwa producenta, kadłub Bismarcka był ładnie "wycięty" z wypraski - tutaj w miejscach wtrysku mamy sterczące ostre nadlewki, byle jak odcięte. Pierwszy box i znajdujące się w nim elementy. Wzmocnienia i części kadłuba, kominy, elementy nadbudówek, stanowiska działek plot itd. Box drugi i jego zawartość: średnia artyleria, śruby, wyposażenie pokładu, dźwigi, samoloty (clear), części nadbudówek, radary, wyposażenie pokładu, pontony, wały srub i łańcuch kotwiczny oraz zestaw blach fototrawionych. itp. (Blaszki wykonane bardzo ładnie, podobnie jak w Bismarcku, choć z doświadczeń z tamtym modelem okazało się, że niektóre części fototrawione zrobiono ciut zbyt delikatne. Zdarzało się też, że trochę nie trzymały skali - np. niektóre trapy czy drabinki były zbyt małe, jak do dwusetki. Zobaczymy jak będzie w przypadku Missouri.) Trzeci box: nadbudówki, artyleria - w tym wieże artylerii głównej, połówki dziobu, reflektory itd. Gabaryty Missouri robią wrażenie. Poniżej porównanie gotowej wieży artylerii głównej Tirpitza (1:200 Bismarck Trumpeter) i gołej skorupy wieży Mo. Ostatni box (D), to płaskie pudełko zawierające pokład główny. Niestety dzielony, co oczywiste przy takiej konstrukcji kadłuba modelu i gabarytach opakowania (Bismarck posiada pokład główny w całości). Podsumowując - model wykonany bardzo dobrze i na pewno da mi wiele przyjemności w czasie budowy. Jedyny większy minus to grube łączenia części z ramką, co jest upierdliwe przy ich wycinaniu. Jednak z tym spotykałem się w zasadzie we wszystkich modelach Trumpetera. Dziękuję za uwagę Poniżej, dla zainteresowanych, instrukcja modelu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 25 Listopada 2013 Share Napisano 25 Listopada 2013 Dzięki za in boxa też zastanawiam się nad kupnem tego modelu. Zakupiłem nawet plany z Floating Drydock. Na zagranicznym forum jest między innymi dyskusja o poprawności kadłuba w części podwodnej http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=2&t=154450 Dodatki też już się robią http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=16&t=154309 Mam prośbę mógłbyś zmierzyć wysokość kadłuba na śródokręciu (jest to dla mnie ważne) z góry dziękuję. Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Promant Napisano 25 Listopada 2013 Autor Share Napisano 25 Listopada 2013 Cześć. Mój okręt docelowo powinien trafić na dioramę, dlatego nie przejmuję się tak bardzo podwodną częścią kadłuba, w końcu i tak zniknie "pod wodą". Natomiast ten dziób w połówkach to zdecydowanie porażka, nie wiem czy nie lepiej byłoby już zrobić dwie połówki kadłuba łączone na środku... Połówki dziobu idzie wprawdzie spasować, ale dopasowanie do reszty kadłuba już gorzej i trzeba trochę szpachlować i szlifować żeby to wyrównać. Może to nie problem na skalę airfixa ;) ale mogli się lepiej postarać. Gdybym miał podać główny minus modelu, to byłoby chyba to. Na ile mogłem dokładnie zmierzyć, na śródokręciu wychodzi 81 mm. Choć mówiąc szczerze kadłub jest chyba ciut nierówny, bo miejscami wygląda na troszkę więcej, ale poniżej 82 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Model będzie bardzo efektowny. Ale chińczyk, który projektował kadłub ....zamiast komentarza zdjęcie zdjęcie pochodzi z tego wątku http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=2&t=154450&start=60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 26 Listopada 2013 Share Napisano 26 Listopada 2013 Promant dzięki za odpowiedź i pomiary...na Forum Okrętów Wojennych założyłem kiedyś taki wątek http://fow.az.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=7394 Na podstawie planów Floating Drydock wydrukowałem i wyciąłem na twardej tekturze wręgi. Rozmieszczone są co około 3,2 cm, więc myślę że część podwodna jest możliwa do naprawy. Na marginesie firma Modeli Kartonowych GPM wycieła mi laserowo fajne dodatki do BB63. Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 8 Stycznia 2014 Share Napisano 8 Stycznia 2014 W niektórych sklepach za granicą jest już dostępny zestaw waloryzujący Pontosa z pokładem...Szkoda, że za model i blachy wyjdzie ponad 2000zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Stycznia 2014 Share Napisano 8 Stycznia 2014 No, no... 1:200... będzie kawał skurczybyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Promant Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2014 No, no... 1:200... będzie kawał skurczybyka Taa, już jest. Na stole, na którym swobodnie robiłem Tirpitza, kadłub Missouri się nie mieści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 1 Marca 2015 Share Napisano 1 Marca 2015 Witam Panowie odgrzebie troche temat . Zakupił z was ktos może dodatki do tego modelu ?? Z BIGEDURAD + do tego zestaw drewnianych pokładów artwox bądz zestaw pontos model z drewnianymi pokładami . http://www.ebay.pl/itm/Pontos-23002F1-1-200-USS-BB-63-Missouri-1945-Detail-set-for-Trumpeter-/271478165901?pt=AU_Toys_Hobbies_Model_Kits&hash=item3f355c118d Bo zastanawiam sie nad kupnem i chcialem poznac wasze opinie jesli macie ktorys z tych zestawów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi