Skocz do zawartości

Bofors wz.1936 1/72 ACE

gumowy01

Rekomendowane odpowiedzi

Jak była posucha z Polskim sprzętem z września to była. A teraz poza kolekcją "Wrzesień 1939" Ukraińska firma ACE zapragnęła mieć w swojej ofercie polonika i zapowiedziała wypuszczenie polskiego działka p-panc Bofors wz 36. O zapowiedzi tej informuję jedynie że się pojawi, gdyż co do jakości to nie sądzę że będzie lepsza od ich standardu oto link

http://www.acemodel.com.ua/en/model/505

Tak jak napisałem - zaznaczam jedynie że takowy model ma się ukazać. Jednak nie wiem czy wypusty tej firmy można komu kolwiek polecić . Model tego działka jest zapowiedziany wstępnie przez serię Wrzesień 1939, i pewnie sądząc po TKS -ie będzie bardzo fajna. Albo zakupić żywiczną z firmy Mars, która nie ma i z pewnością długo nie będzie miała sobie równych i to nie tylko w skali 1/72

Śmieję się z doboru zdjęć przez ACE. Z ciekawości na pewno jednego Boforsa ACE zakupię ale faktycznie tak jak pisze Andrzej_LK Boforsy od Pana Stanisława rządzą i jakością i ceną.

Boforsy od Pana Stanisława to ekstraklasa światowa, cud miód malina, same się sklejają. Uważać trzeba tylko przy pozycji transportowej żeby lufa była w położeniu podniesionym a nie w osi łoża, bo wtedy smętnie zwisa zbyt nisko (mam nadzieję że czytający zrozumieją o co mi chodzi, gdyż język giętki mi się zaplątał)

Choć przy wypuście FtF na pewno nie przejdę obojętnie...

Nie porównujcie modelu MarS'a do modelu ACE. Jeżeli chodzi o zdjęcia, to nawet nasi obywatele, będą myśleć, że to (nie)polska armata, a niemiecka. Moja Mysza gdy zobaczyła zdjęcia (totalny lejek, znaczy laik) powiedziała, że fajna niemiecka armatka.

I o ile dobrze widzę, ma źle założone koła, odwrotnie A sam model, na stępie ma źle zrobione koła (rys. 3D).

Mam nadzieję, że Alexiej poprawi tą skuchę.

Mam nadzieję, że Alexiej poprawi tą skuchę.

Idąc tą myślą dalej, powinien poprawić chyba wszystkie modele, albo dodawać do nich relanium

Na temat jakości modeli ACE, to ... nie ma już sensu gadać. Ja padłem na Oplu i ... mało mnie coś nie trafiło kilka razy.

Jeżeli chodzi o Boforsa, to będą w zestawie dwa rodzaje kół, polskie i fińskie (te prawie płaskie). Znając Aleksieja, bieżnika nie będzie :(

Peter może już śmiało robić poprawione (nowe) koła w dwóch wersjach

• 1 month later...

Zaskoczę ciebie, z doświadczenia lepiej będzie sprzedawał się zestaw ACE+MT, niż sam żywica (Polska), jeżeli chodzi o Świat, to ... 65/35 i nie jest to spowodowane ceną, zarobkami i innymi duperelami.

Zaskoczę ciebie, z doświadczenia lepiej będzie sprzedawał się zestaw ACE+MT, niż sam żywica (Polska), jeżeli chodzi o Świat, to ... 65/35 i nie jest to spowodowane ceną, zarobkami i innymi duperelami.

No to większej głupoty to ja dawno nie słyszał Modele Ace to nie tylko tragiczne koła ale i cała reszta słusznie napisał Hubert o cenie zestaw Ace plus żywiczne koła, a co z resztą - dramat za cenę tych dwóch będzie można sprawić sobie Boforsa z Marsa i to z przodkiem i zaprzęgiem. A co do sprzedawalności Marsa wystarczy przeglądnąć jakie kolwiek zagraniczne forum modelarskie i zobaczyć jak modelarze oceniają jedną i drugą firmę i to jest wyznacznikiem zakupów przez modelarzy. Na plus ACE można jedynie podać że wychodzą z naprawdę niszową ofertą.

Każdy chyba wie, jakiej jakości są modele ACE, ale Aleksiej wydaje modele, których nikt inny nie produkuje, np. SdKfz. 250 Alt, SdKfz. 250/9, Kfz.1-17 itd... Cześć z nich pojawiła się nie dawno np. z MK72.

PS. dobrze, że napisałeś zagraniczne fora, bo nasze fora, to ... prawie zero żywicy, same plastusie i na dodatek same Dragony, Revele, jak by innych, dużo lepszych modeli z innych firm nie było. Wracając do modelu (REWELACYJNEGO) z MARS'a, pokaż mi ile tych modeli sklejono na forum?? 2,3??

Fakt w niektórych sklepach nie ma, ale można zamówić bezpośrednio u producenta pod tym adresem

http://www.mars.strefa.pl/ang/menu.htm

Przez cały czas nie wiem czym się tu podniecać jego cena będzie ok 30 zł, to tylko troszkę taniej od opisanego wcześniej Mars-a, a wkrótce będzie też z FtF

Boforsem chyba nie ma co sie podniecac, bo od Pana Stanisława jest suuperancki... Ale zauważ ze Alexiej zastosował aluminiowe formy wykonane w obróbce cyfrowej 3D i jakosc sądząc po fotkach może być duuuuzooo lepsza od jego poprzednich wypustow... A tematykę ma ACE jednak bardzo ciekawa i poza głównym nurtem

Wygląda dużo lepiej niż dotychczasowe produkty ACE. Jednak aby zaspokoić do końca ciekawość i móc dokładniej porównać trzeba będzie zakupić jedną - kilka sztuk.

Nie mniej cieszy, że wreszcie coś się ruszyło w temacie Września 1939. Jeszcze tylko czekać na jakiś zestaw figurek obsługi do armat i haubic.

• 3 weeks later...
Przez cały czas nie wiem czym się tu podniecać jego cena będzie ok 30 zł, to tylko troszkę taniej od opisanego wcześniej Mars-a, a wkrótce będzie też z FtF

A tym, że firma z innego kraju zrobiła przyzwoity model Boforsa w plastiku. Ja mam model Boforsa z firmy MarS i jestem zachwycony jego wykonaniem, jest rewelacyjny. Pamiętaj Gumowy, model z MarSa jest z żywicy, a nie każdy modelarz/sklejacz lubi żywicę, co mnie dziwi ? A tak btw., czy ty posiadasz model/le Boforsa od MarS'a?

Jeszcze tylko czekać na jakiś zestaw figurek obsługi do armat i haubic.

Z tego co słyszałem, to mają ukazać się trzy lub (nawet) cztery zestawy figurek artylerzystów. Większość z nich będzie z żywicy.

ArtMac nie ważne, że z żywicy. Mi to akurat nie będzie przeszkadzać, najważniejsze, że wreszcie będą bo już mam dość przerabiania Niemców od sIG33 z Caesar Miniatures .

A im więcej zestawów tym lepiej, będzie można je wtedy mieszać między sobą.

A tym, że firma z innego kraju zrobiła przyzwoity model Boforsa w plastiku. Ja mam model Boforsa z firmy MarS i jestem zachwycony jego wykonaniem, jest rewelacyjny. Pamiętaj Gumowy, model z MarSa jest z żywicy, a nie każdy modelarz/sklejacz lubi żywicę, co mnie dziwi ? A tak btw., czy ty posiadasz model/le Boforsa od MarS'a?

Do wszystkiego trzeba dorosnąć, do blach jak i do żywic. Zadane mi pytanie wydaje się czysto akademickie, jak bym się mógł wypowiadać na temat pięknych modeli Stasia Szarkowskiego nie posiadając ich. Tak nawiasem mówiąc posiadam wszystko wrześniowe z firmy Mars.

ArtMac nie ważne, że z żywicy. A im więcej zestawów tym lepiej, będzie można je wtedy mieszać między sobą.

Też tak uważam. Czekam na obsługę do Boforsów, podobno mają ukazać się dwa na raz. Co za czasy!!!??? Jak nie było, to nie było, a teraz to zes... się wszyscy

Nie mówię tu o Marsie, czy też o MT, którzy wydali chyba najwięcej z polskiego września z żywicy, no i oczywiście Mirage Hobby i RPM, ale oni to już plastik, a modele są tandetne.

Do wszystkiego trzeba dorosnąć, do blach jak i do żywic. Zadane mi pytanie wydaje się czysto akademickie, jak bym się mógł wypowiadać na temat pięknych modeli Stasia Szarkowskiego nie posiadając ich. Tak nawiasem mówiąc posiadam wszystko wrześniowe z firmy Mars.

No a co mają powiedzieć ci, którzy "nie dorośli" do żywicy lub nie stać ich na nie?? Daj chłopie na luz.