Skocz do zawartości

Mark Mk. I Female - Master Box 72002

skala72

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj na warsztat trafiła "dziewczynka" Mk.I. Model składa się bardzo dobrze, jak do tej pory wszystko pasuje idealnie. Pytanie, czy siatka na "kurniku" ma być umocowana pod stelażem, czy na stelażu? Listwa na srodku blaszki jest dość cienka i trochę będzie to trochę dziwnie wyglądało na wierzchu?

20131205_150218.jpg

Stalowa listwa wzmacniająca idzie pod drewnianym stelażem a siatka była do niego przybita .

Zapewne też różnie mogło być bo wkrótce z tego zrezygnowano , rozwiązanie miało chyba raczej charakter prowizorki .

Ciekawostką może być to, że w bitwie pod Flers niektóre Mark I miały ten stelaż przeciągnięty nad sponsony .

Temat zacny ,a najbardziej ciekawi mnie układ mechaniczny ogona , dziewczynki też to miały

Model składa się bardzo dobrze, części pasują idealnie. Jedynym mankamentem są gąsienice, które są z gumy z delikatnymi nadlewkami po bokach. Mam zamiar użyć gąsienic z białego metalu firmy Modell Trans (MT 72804), które układają się rewelacyjnie. Jak lekko poszerzę układ jezdny będą one pasowały idealnie.

67840_616181721750824_1983283699_n.jpg

1455177_616181698417493_1574404984_n.jpg

1380016_616181785084151_1149014484_n.jpg

1422377_616181741750822_915931679_n.jpg

558831_616181705084159_250403093_n.jpg

1441201_616181738417489_1631606274_n.jpg

1475836_616181728417490_895890521_n.jpg

1461832_616181765084153_2055461900_n.jpg

PS. brakuje mi dokumentacji fotograficznej, zdjęcia jakie znalazłem są bardzo słabe i nie za wiele na nich widać. Jeżeli posiadacie zdjęcia Mk. I to proszę o przesłanie lub wklejenie do warsztatu.

Na Chomiku

Kupiłem e-wydanie i właśnie przeglądam. Powiem szczerze, że dup.. nie urywa :(

Szukam zdjęć jak ten chole..ny kurnik był zamontowany i czy były montowane światełka we wszystkich, czy tylko w tych z Bliskiego Wschodu, no i jakie były malowania.

Światła były montowane od około 1917 roku...więc zależy z jakiego okresu robisz.

Co do sposobu mocowania kurnika to bywało różnie.

Generalnie szukaj fotek na ''Landship'ie''

Światła były montowane od około 1917 roku...więc zależy z jakiego okresu robisz.

Co do sposobu mocowania kurnika to bywało różnie.

Generalnie szukaj fotek na ''Landship'ie''

Dzięki serdeczne, LS przeszukałem, są tam fajne rysunki i fotki Mk I dziewczynki, ale powtarzają się, a mocowania jak nie ma, tak nie ma Lepiej wezmę się do roboty !!

Noto trudno, musisz improwizować Ja musiałem przerobić airfixowego na poprawne MKI i ta książka była dla mnie świetna.

Może na tym coś zobaczysz:

MKIkurnik_zpsa7f10978.jpg

Zawsze można zrobić tak :P

large_zpsab623ddc.jpg

Malowanie planujesz pudełkowe?

Malowanie planujesz pudełkowe?

Dzięki serdeczne za zdjęcia. Jeżeli chodzi o malowanie, to zastanawiam się na palestyńskim. Pudełkowe, to jakieś szaleństwo.

PS. po co był ten wózek?

Wózek przedłużał tanka [przy pokonywaniu okopów]...szybko z nich zrezygnowano.

W Palestynie Marki nie miały już wózków-okazały się kłopotliwe,kurników już tez nie miały.

Miały za to np.kozły do demontażu sponsonów,''kolce'' jak np w Shermanach .

Tu masz moją wariację ze starego Airfixa:

http://www.dioramy.fora.pl/galeria-konkursowa,77/mark-i-male-sir-archibald-1-76-airfix,6455.html

co prawda Male ale np zabudowa tyłu była raczej identyczna.

Odnośnie wózka to w publikacjach dość często przewija się motyw sterowania czołgiem .

Stąd też koła wózka mają mechanizm skrętu .

Ponieważ tak ja napisał kolega dość szybko z tego zrezygnowano to i zapewne jest niewiele zdjęć dokumentujących jego mocowanie .

Sądzę że zbyt skomplikowane nie było skoro przodem opiera się o wieżyczkę a tył spoczywa na płycie pancerza.

Malowanie Mark I jest fajne ale wymaga sporo maskowania , obawiam się że palestyński posiadał też podobny kamuflaż .Trzeba by dokładnie przyjrzeć się zdjęciom i to najlepiej w dobrej rozdzielczości .

Niestety też mnie to czeka i to zapewne w dwóch skalach .

Fajnie że go robisz i że parę osób, też jest zainteresowanych może przy tej okazji wyjaśni się parę kwestii.

Wraz ze zbliżającymi się obchodami 100 rocznicy wybuchu Wielkiej Wojny, pojawi się od groma publikacji i zestawów związanych tematycznie. Wracając do tematu, wypatrzyłem na zdjęciach czarne linie odcinające 3-4 kolory kamo (chciałbym spotkać tego "artystę-pacykarza" od tego malowania !!!). Zastosuję trzy kolory z czarną odcinającą linią. Nie wiem na ile jest prawidłowe malowanie pokazane na zdjęciu tanka w sklai 1:1 ze strony Landship.

Marki z Palestyny nie miały kamo.Kolor był prawdopodobnie taki jak na Markach IV...czyli coś w deseń olive khaki/bronze khaki...dodatkowo maziano je smarem i oblepiały się piaskiem.Więc mogły być i piaskowe.

To fakt bo na żadnym zdjęciu z Palestyny choć nie są najlepszej jakości to widać, że na pewno to one są upaćkane.

W ogóle to z kolorami tych czołgów to trochę lekka bryndza bo do końca nie wiadomo jak one były malowane.

Tak jak napisałeś do wyboru są trzy kolory oliwkowy ,khaki i wspomina się o szaro-piaskowym .

No i oczywiście kamo na Markach I ,do wyboru do koloru ,a jaki właściwy

A co do publikacji to też liczę że coś fajnego będzie można trafić ,tylko pewnie jak zwykle a i owszem tylko nie u nas.

Fakt-rodzime poletko publikacji o jakimkolwiek pancerzu z Wielkiej Wojny jest mikre/zerowe.

Jest jakiś zeszyt Militariów o Markach i Renówkach.

Co do kolorów kamo na ''Europejskich'' Markach to za wzór, brał bym grafikę z pudła Airfixa od Kobitki...co jak co ale Angol ''wie lepiej''

Za dużo nie powalczyłem, jedynie wymieniłem lufy w KMach. Masa czasu poszła na zabawę w dopasowywanie i dopiłowywanie, takie tam rzeźbienie w .... Powtórzę się, model składa się idealnie, wszystkie części pasują.

1499619_617092968326366_1057412999_n.jpg

1452119_617092981659698_1545020113_n.jpg

Model złożony, trzyma się tylko na gumce.

1470380_617092954993034_2102416959_n.jpg

Może model otrzyma podstawkę, na razie przymiarki do fragmentu pola bitwy z okopami.

1455903_617092964993033_1476716681_n.jpg

Muszę, bo inaczej Mysza mi łeb urwie jak nie skończę :(

Ps. Muszę również dla niej zrobić "Różowy" traktorek z kwiatkiem (czyt. Pz.I).

Cóś podobnego:

1487352_616720731696923_156352066_n.jpg