Qba007x Napisano 7 Grudnia 2013 Napisano 7 Grudnia 2013 Witajcie. Jako że nie znalazłem relacji z budowy tego modelu na forum postanowiłem zamieścić mój warsztat. In-box http://www.mojehobby.pl/products/Mercedes-G4-1939-Production-with-Passengers.html Pierwsze wrażenie jest bardzo dobre. Plastik sprawia wrażenie dobrej jakości, ramki bez nadlewek, niedolań i jamek skurczowych. Przeźroczyste elementy są klarowne i przejrzyste. Model dobrze zdetalowany. Ogółem pierwsze wrażenie miodzo. Moją wizją jest umieszczenie tego modelu na podstawce w formie dioramki z tego zestawu w który również się zaopatrzyłem: Fajnie było by dostać gdzieś figurkę pana z wąsem w brązowym mundurze oraz jego kierowcy i ochroniarzy. Do tej pory skleiłem silnik, ramę, przednie zawieszenie, tylne zawieszenie, siedzenia i pomalowałem kilka elementów. Zdjęcia: I dla porównania zdjęcia oryginału: Następnie zabrałem się za zawieszenie: Później tylne: I porównanie z oryginałem: Mosty: Prysnąłem koła żeby zobaczyć gdzie jeszcze wymagają szpachli i szlifowania(łączenia). Pokleiłem siedzenia: Złożony dach: I tylny kufer: Nie mogłem się też powstrzymać przed przymiarką kół do miejsc w błotnikach na nie przeznaczonych: Do tej pory wszystko sklejało się bardzo przyjemnie i bezproblemowo. Części były dobrze spasowane. Oby było tak dalej. Pozdrawiam Qba Cytuj
Stojkovic Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Temat bardzo ciekawy. Bez figurek mam wrażenie takie modele dużo tracą, więc w grę wchodzi tylko jakaś fajna dioramka lub winietka. Powodzenia w budowie! Cytuj
makinen Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Ciekawa rzecz, tylko wrzucaj proszę duże zdjęcia, bo klikanie na miniatury mało wygodne. Cytuj
Qba007x Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Napisano 8 Grudnia 2013 Witajcie. Niedziela dzień wolny więc i trochę podłubałem przy mercedesie . Powstało kompletne tylne zawieszenie i wkleiłem je w ramę, dokleiłem również przednie zawieszenie do ramy. Jeśli dobrze pójdzie to jutro zapnę aerograf i prysnę wszystko na czarno. Model jest fajnie spasowany aczkolwiek wymagający. Ma bardzo dużo drobnicy ale ja to lubię Zdjęcia: PS. Zgodnie z prośbą wrzucam teraz duże zdjęcia Cytuj
makinen Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Jakieś okablowanie podwozia będziesz dorabiał? Cytuj
Qba007x Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Napisano 8 Grudnia 2013 Jakieś okablowanie podwozia będziesz dorabiał? Myślę że tak. Trochę kabelków na podwoziu i trochę okablowania silnika:) Mimo że niewiele będzie widać to sądzę że warto Aczkolwiek to raczej po malowaniu na czarno bo większość widocznego na zdjęciu okablowania było niemalowanymi miedzianymi rurkami. Cytuj
Ritter Napisano 8 Grudnia 2013 Napisano 8 Grudnia 2013 Fajnie popatrzeć na coś odmiennego, nowego. Cytuj
Qba007x Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Napisano 10 Grudnia 2013 Witajcie. Niestety dopadła mnie choroba więc nie byłem w stanie być wczoraj na modelarni żeby pomalować podwozie. Ponieważ roboty przy podwoziu zostały wstrzymane, zabrałem się za nadwozie. Mam nie ruszać się z łóżka z warsztatem musiałem przenieść się na parapet który mam zaraz przy łóżku Najpierw była płyta podłogowa: Pojawiły się na niej zawiasy, pedały i wihajstry: Powstały i zostały doklejone błotniki: Powstała ściana przednia kabiny: I trafiła na swoje miejsce: I przymiarka do ramy: Następnie ściana tylna i boczki: Zrobił bym jeszcze zdjęcia pokazujące spasowanie całości ale niestety rozładowała mi się bateria w aparacie Może jutro poczuję się już na tyle dobrze żeby wybrać się na modelarnię i pomalować podwozie a może i za jednym zamachem część nadwozia. Cytuj
makinen Napisano 10 Grudnia 2013 Napisano 10 Grudnia 2013 Może wyjść ciekawy model,. Co się stało z ramą okna??? Cytuj
Qba007x Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Napisano 10 Grudnia 2013 Może wyjść ciekawy model,. Co się stało z ramą okna??? Po części w pudełku była już nadłamana a po części ja jej pomogłem przy wycinaniu. Myślę że po wklejeniu szybki gdy rama się już trochę ustabilizuje bo teraz jest bardzo wiotka, postaram się ją naprostować i ewentualne ubytki podszpachlować. Cytuj
Qba007x Napisano 21 Stycznia 2014 Autor Napisano 21 Stycznia 2014 Jak najbardziej nie odpuściłem. W stosunku do relacji prace posunęły się do przodu niestety padł mi aparat. Postaram się zaraz po feriach( czyli za 1,5 tygodnia) co nieco odświeżyć w relacji ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi