Qba007x Napisano 7 Grudnia 2013 Share Napisano 7 Grudnia 2013 Witajcie. Jako że nie znalazłem relacji z budowy tego modelu na forum postanowiłem zamieścić mój warsztat. In-box http://www.mojehobby.pl/products/Mercedes-G4-1939-Production-with-Passengers.html Pierwsze wrażenie jest bardzo dobre. Plastik sprawia wrażenie dobrej jakości, ramki bez nadlewek, niedolań i jamek skurczowych. Przeźroczyste elementy są klarowne i przejrzyste. Model dobrze zdetalowany. Ogółem pierwsze wrażenie miodzo. Moją wizją jest umieszczenie tego modelu na podstawce w formie dioramki z tego zestawu w który również się zaopatrzyłem: Fajnie było by dostać gdzieś figurkę pana z wąsem w brązowym mundurze oraz jego kierowcy i ochroniarzy. Do tej pory skleiłem silnik, ramę, przednie zawieszenie, tylne zawieszenie, siedzenia i pomalowałem kilka elementów. Zdjęcia: I dla porównania zdjęcia oryginału: Następnie zabrałem się za zawieszenie: Później tylne: I porównanie z oryginałem: Mosty: Prysnąłem koła żeby zobaczyć gdzie jeszcze wymagają szpachli i szlifowania(łączenia). Pokleiłem siedzenia: Złożony dach: I tylny kufer: Nie mogłem się też powstrzymać przed przymiarką kół do miejsc w błotnikach na nie przeznaczonych: Do tej pory wszystko sklejało się bardzo przyjemnie i bezproblemowo. Części były dobrze spasowane. Oby było tak dalej. Pozdrawiam Qba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Grudnia 2013 Share Napisano 8 Grudnia 2013 Temat bardzo ciekawy. Bez figurek mam wrażenie takie modele dużo tracą, więc w grę wchodzi tylko jakaś fajna dioramka lub winietka. Powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 8 Grudnia 2013 Share Napisano 8 Grudnia 2013 Ciekawa rzecz, tylko wrzucaj proszę duże zdjęcia, bo klikanie na miniatury mało wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba007x Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2013 Witajcie. Niedziela dzień wolny więc i trochę podłubałem przy mercedesie . Powstało kompletne tylne zawieszenie i wkleiłem je w ramę, dokleiłem również przednie zawieszenie do ramy. Jeśli dobrze pójdzie to jutro zapnę aerograf i prysnę wszystko na czarno. Model jest fajnie spasowany aczkolwiek wymagający. Ma bardzo dużo drobnicy ale ja to lubię Zdjęcia: PS. Zgodnie z prośbą wrzucam teraz duże zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 8 Grudnia 2013 Share Napisano 8 Grudnia 2013 Jakieś okablowanie podwozia będziesz dorabiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba007x Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2013 Jakieś okablowanie podwozia będziesz dorabiał? Myślę że tak. Trochę kabelków na podwoziu i trochę okablowania silnika:) Mimo że niewiele będzie widać to sądzę że warto Aczkolwiek to raczej po malowaniu na czarno bo większość widocznego na zdjęciu okablowania było niemalowanymi miedzianymi rurkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 8 Grudnia 2013 Share Napisano 8 Grudnia 2013 Fajnie popatrzeć na coś odmiennego, nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba007x Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2013 Witajcie. Niestety dopadła mnie choroba więc nie byłem w stanie być wczoraj na modelarni żeby pomalować podwozie. Ponieważ roboty przy podwoziu zostały wstrzymane, zabrałem się za nadwozie. Mam nie ruszać się z łóżka z warsztatem musiałem przenieść się na parapet który mam zaraz przy łóżku Najpierw była płyta podłogowa: Pojawiły się na niej zawiasy, pedały i wihajstry: Powstały i zostały doklejone błotniki: Powstała ściana przednia kabiny: I trafiła na swoje miejsce: I przymiarka do ramy: Następnie ściana tylna i boczki: Zrobił bym jeszcze zdjęcia pokazujące spasowanie całości ale niestety rozładowała mi się bateria w aparacie Może jutro poczuję się już na tyle dobrze żeby wybrać się na modelarnię i pomalować podwozie a może i za jednym zamachem część nadwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 10 Grudnia 2013 Share Napisano 10 Grudnia 2013 Może wyjść ciekawy model,. Co się stało z ramą okna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba007x Napisano 10 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2013 Może wyjść ciekawy model,. Co się stało z ramą okna??? Po części w pudełku była już nadłamana a po części ja jej pomogłem przy wycinaniu. Myślę że po wklejeniu szybki gdy rama się już trochę ustabilizuje bo teraz jest bardzo wiotka, postaram się ją naprostować i ewentualne ubytki podszpachlować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 21 Stycznia 2014 Share Napisano 21 Stycznia 2014 Odpuściłeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba007x Napisano 21 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2014 Jak najbardziej nie odpuściłem. W stosunku do relacji prace posunęły się do przodu niestety padł mi aparat. Postaram się zaraz po feriach( czyli za 1,5 tygodnia) co nieco odświeżyć w relacji ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi