Maćko93 Napisano 10 Stycznia 2014 Share Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Przestawiam mój jak do tej pory najważniejszy projekt, i zarazem najdłużej trwający. Najpierw ogólne założenia: - Baza: Nissan 180SX S13 Fujimi - driftowóz o ulicznym wyglądzie - wybebeszone wnętrze, klatka etc. - silnik sr20det - body: połączenie kouki oraz innych aftermarketowych body kitów Model zacząłem robić w 2010 roku. Z założenia miał to być lekki i przyjemny projekt dla odpoczynku po wymagającej budowie Nissana S14 2JZ, którym byłem już zmęczony (zdjęcie na nie docelowych felgach) Miało być tylko obniżone zawieszenie, a jak się skończyło, to widać poniżej Jako, że Nissan S13 to mój wymarzony samochód, więc uznałem, że nie będzie półśrodków i zacząłem wymyślać. Najpierw wyciąłem maskę i zakupiłem silnik SR20DET pochodzący z Nissana PS13 Aoshima Później zabrałem się za bodykit. Po pewnym czasie oraz po obejrzeniu kilkuset zdjęć przednich zderzaków kouki i różnych poszerzeń uznałem, że to jednak nie tak, i wszystko poza progami i tylnym zderzakiem zlikwidowałem W międzyczasie zająłem się budową komory silnika oraz wnętrza: Jak wcześniej pisałem, stare poszerzenia wylądowały w koszu, a na ich miejsce wpadły najbardziej klasyczne poszerzenia montowane w Nissanach S13. Później jeszcze je poszerzyłem. Następnie przyszedł czas na silnik Klatka bezpieczeństwa: Zderzak przedni, podczas poprawiania go wpadłem na pomysł, że będzie zdejmowany, ale jednak został przyklejony niedawno z powrotem. Kierownica + naba - handmade: Zrobione przednie zawieszenie, spasowane z docelowymi kołami (odlewy Volk TE37) i oponami: Po tym miałem prawie roczną przerwę od modelarstwa. Wziąłem się w garść niedawno. Zrobiłem turbinę, alternator, listwę paliwową, poprawiłem część niedociągnięć budy, ale jeszcze zostało sporo poprawek. Nadwozie przed szlifami, poprawkami, montażem zderzaka: Tak to wygląda na dzień dzisiejszy: I tak upłynęły sobie prawie 3 lata Do zrobienia pozostało z grubsza: - zbiorniczki, kabelki itp. pod maską - ogarnięcie tylnego zawieszenia - wydech - detale we wnętrzu, przełączniki, hydrauliczny ręczny etc. - przerobienie blendy tylnych lamp na kouki - lakierowanie (na 99% czerwień, zarówno nadwozie, jak i komora oraz wnętrze) Czekam na komentarze Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 10 Stycznia 2014 Share Napisano 10 Stycznia 2014 No nareszcie jakiś porządny samochód na warsztacie To co zrobiłeś we wnętrzu i komorze jest po prostu świetne, z niecierpliwością czekam na lakier. No pierwszej fotce w tle widać jeszcze sporo innych ciekawych samochodów, nie będziesz może wstawiał ich warsztatu, chętnie bym popatrzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidBo Napisano 10 Stycznia 2014 Share Napisano 10 Stycznia 2014 Patrze i nie dowierzam w to co widzę! Geniusz jesteś i tyle Mam kilka pytań: -czy projekty z pierwszego zdjęcia zamieścisz w warsztatach? -skąd masz silnik - samoróbka-odlew czy kupiony "ze złomu" modelarskiego? -czy masz formę tych Volków, czy wykonujesz odlewy "na zamówienie" i czy masz jakieś inne formy oprócz Volków? Pozdrawiam i trzymam kciuki za ten projekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 10 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2014 No to po kolei Na pierwszej focie widać, poza S13, jeszcze Suprę i Lancera Evo5, oba skończone. Poza tym ze skończonych mam jeszcze Toyotę Corollę TE27 i Citroena 2CV, a na warsztacie Hondę Fit, Nissana Laurela C33 i Nissana 350Z Roadster. Wszystkie modele pokażę w odpowiednich działach ;) Silnik pochodzi z zestawu Aoshimy, z Nissana Silvia S13 (czyli Nissan PS13), aczkolwiek mam też jego odlew. Co do Volków, odlewy mam od kolegi z innego forum, który zajmuje się odlewaniem felg. Sam odlewów jeszcze nie robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 10 Stycznia 2014 Share Napisano 10 Stycznia 2014 Ten model zawsze robił na mnie piorunujące wrażenie. Bebecha i komora są wykonane po mistrzowsku. Koło z oponami leży idealnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 10 Stycznia 2014 Share Napisano 10 Stycznia 2014 No, widzę, że projekt mega ambitny i znakomicie realizowany. Będę zaglądał, tym bardziej, że sam kiedyś próbowałem "tuningować" nissana 300zx [http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=73&t=37614]. Czuję jednak, że Tobie wyjdzie to znacznie lepiej. Powodzenia! Aha, ta szpachla u Ciebie na modelu to jakaś samochodówka? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 11 Stycznia 2014 Share Napisano 11 Stycznia 2014 Projekt mega wymagający no i auto piękne! Śledze, dopinguję i czekam na aktualizacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterJanek Napisano 11 Stycznia 2014 Share Napisano 11 Stycznia 2014 Dobrze idzie, szykuję się fajna fura. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 17 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2014 Co do szpachli, większość to samochodówka - Novol Finish. Natomiast od niedawna, zwłaszcza przy małych elementach zacząłem używać Miliputa. Update! Silnik poskładany, teraz kabelki, zbiorniczki i wash, ale, zwłaszcza okablowanie, już po polakierowaniu komory. Co zrobione w silniku: - dodane śruby na pokrywie zaworów - nowy kolektor wydechowy - turbina - nowy kolektor dolotowy + mocowanie + szyna paliwowa - dodane detale bloku silnika - kółka, paski, alternator - filtr oleju - "fifka" do chłodnicy - wiatrak i pewnie o czymś zapomniałem Wszystkie wymienione wyżej elementy są "handmade". Zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 Witajcie! Trochę mnie nie było, prawie rok Miałem przerwę od czegokolwiek związanego z modelarstwem, ale chęci wróciły, nawet ze zdwojoną siłą, także działam Względem fot poprawiłem niektóre przetłoczenia i jakieś inne niedociągnięcia. Myślę, że w weekend można się spodziewać zdjęć w kolorze Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 Kozackie jest to body Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian B. Napisano 12 Grudnia 2014 Share Napisano 12 Grudnia 2014 Przednie lampy będą "sleepy eyes" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2014 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 16 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2014 W końcu nadeszła wiekopomna chwila i pomalowałem budę. Masę pracy, czasu i nerwów kosztowało mnie ogarnięcie jej w zadowalającym mnie stopniu, ale w końcu szlifowanie i szpachlowanie mam za sobą Teraz polerka, panel lines itd. i będzie kolejna aktualizacja ;) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Fantastycznie wygląda . Nie mogę doczekać się jak to będzie wyglądać skończone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Kozacki model i kozacka czerwień. Jaki kolor felg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2014 Białe + niebieskie śruby i wlepy Rays/Volk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Grudnia 2014 Share Napisano 18 Grudnia 2014 Fajny... Co to za kolor i farba? Podglądam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Lakier to Motip o oznaczeniu 120/129C ;) Trochę się ruszyło w temacie. Karoseria została wypolerowana Podziałałem również trochę pod maską. Na bazie odlewu samego ożebrowania przedniego wyrzeźbiłem chłodnicę wzorowaną kształtem i wymiarami na Mishimoto dedykowanej do S13. Zrobiłem również orurowanie do turbo, oczywiście wymaga jeszcze wykończenia. No i stworzyłem serwo hamulcowe i jak na razie jeden z kilku zbiorniczków. Grodzi chwilowo nie ma, ponieważ pojechała się odlewać Pozdro ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drozdek Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Czym polerujesz karoserię? ;) Jeśli dość spore koszta za produkty to odpuszczam :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Zwykła pasta polerska samochodowa za 8zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 29 Grudnia 2014 Share Napisano 29 Grudnia 2014 Piękny jest . Komora też wygląda elegancko. Jakie są średnice tych rurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 Średnice rur idących do intercoolera to ok.2,5mm, natomiast rura z filtrem powietrza od turbo jest zrobiona z wypraski, średnica ok. 3,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 13 Marca 2015 Autor Share Napisano 13 Marca 2015 Sporo postępów od ostatniej aktualizacji. Pomalowane cienie szyb (przednich nie włożyłem do fot), ramki szyb, zrobione przednie lampy, tzw. sleepy eyes, tylne lampy clear-red, panel lines. Pozostało dokończyć klosze przednich kierunkowskazów, ogarnąć 3cie światło stopu i poskładać wszystko do kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko93 Napisano 22 Listopada 2015 Autor Share Napisano 22 Listopada 2015 Po długiej, letniej przerwie, podczas której porzuciłem modelarstwo na rzecz dłubania 1:1, wracam z nową weną Dopieściłem komorę i wnętrze, powierciłem otworki w podwoziu i w zeszłym tygodniu wszystko polakierowałem. Teraz czas na pomalowanie części silnika, wnętrza i powoli składanie wszystkiego do "kupy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi