Skocz do zawartości

Heinkel He-111 H 6, Italeri 1/72

awiatik

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dotychczas wszystkie modele jakie sklejałem , były tylko do mojej kolekcji. Ale zawsze musi być ten pierwszy raz. A wszystko zaczęło się tak:

Sobota 11 stycznia, na Facebookowym koncie modelarni pojawia się coś takiego:"Mam pytanie mam do sklejenia model samolotu a nie mam warunków do tego czy ktoś z modelarni mógłby go skleić ?"

Po krótkiej wymianie wiadomości, ok18.oo model został dostarczony przez właścicielkę o imieniu Bożena do modelarni.

W trakcie rozmowy dowiedziałem się że, ta osoba popełniła już jeden model: Bf-110 Italeri.

Model znany, ale kilka fotek tego co w pudełku nie zaszkodzi.

IMGP6181_zpsfa658ab4.jpg

IMGP6183_zpsf1559833.jpg

IMGP6187_zpse08ed35b.jpg

model już swoje lata ma, linie podziału blach-wypukłe,

a tak będzie pomalowany

IMGP6189_zps3a35e7ae.jpg

model będzie wykonany OOB, czyli prosto z pudła,jedno co będę ignorował to propozycję Italeri odnośnie farb. No nie te kolory.

Opis ołówkowy kolorów na instrukcji wykonano w sklepie w którym ten model był kupiony wraz z farbami. Po prostu zasugerowano zamienniki z MM na Humbrola.

cdn......

Zastanawiałem się nad tym modelem ale jednak wybór padł na revella , wiadomo czemu Mój już w bardzo zaawansowanym stanie jest, zaraz maluje ale będę podpatrywać

Moja fascynacja samolotami ze swastyką minęła bardzo dawno temu, ale gdybym miał wybierać to też bym stawiał na Revella którego kleisz.

W moim warsztacie to raczej za wiele nie "podpatrzysz". To będzie normalny , prosty warsztat bez "wodotrysków" i takich tam.

Ale dzięki za kibicowanie.

Powoli do przodu:

DSCN1091_zps0373ba2f.jpg

DSCN1092_zps5fdb8082.jpg

DSCN1093_zps837da727.jpg

co nieco poszlifowałem, pomalowałem na RLM 02 /Humbrol 31/

cdn....

A czy ten RLM 02 nie jest za bardzo zielony?

Wg mnie- nie, może to wina oświetlenia,balansu.

Ciąg dalszy zabawy nad Heinklem:

DSCN1105_zps2336a7c9.jpg

DSCN1114_zpse75712cc.jpg

skrzydła, silniki i ...

DSCN1106_zps8b1063d8.jpg

... zamknięty kadłub, szybki wklejone,

DSCN1117_zpsed642b43.jpg

elementy kabiny sklejone, fotel ,koła i trochę innej drobnicy poszlifowana i przygotowana do malowania.

:mrgreen: Niestety ten kolor jest zielonkawy ale to wina Humbrola i tego jak się patrzy wiem co mowię jak dobrze się ustawisz to szary tam nawet znajdziesz

Jak dotychczas to taka tylko, niewielka szarość w tym kolorze mi nie przeszkadzała- może dlatego że tej farby używałem sporadycznie.

Jutro przy dobrym oświetleniu muszę porównać tę farbę z wzornikiem Humbrola.

A co do tego modelu- to i tak za wiele tego koloru nie będzie widać.

• 1 month later...

Witam po dość długiej przerwie.

Tak długa przerwa w pracach była spowodowana oczekiwaniem na nadejście maski,

DSCN1193_zps8778ddbb.jpg

a później nastąpiło powolne naklejanie tych wszystkich precyzyjne dociętych kawałków taśmy,

DSCN1670_zpsa3443d3b.jpg

wreszcie wczoraj się uporałem z tym i mogłem położyć preshaiting,

DSCN1672_zpsc11a7631.jpg

DSCN1673_zpsa5f0e957.jpg

a tak całkiem przy okazji pomalowałem bombki.

Teraz to już dalsza zabawa nad tym modelem powinna pójść dość szybko.

cdn....

Ciekawe czy te maski do Italki też mogą pasować do mojego Henia z revella bo niestety ale maski montexu to porażka! O ile na płaskich powierzchniach trzymają się dobrze na zaokrągleniach już odchodzą =/ Powodzenia w budowie!

Ciekawe czy te maski do Italki też mogą pasować do mojego Henia z revella bo niestety ale maski montexu to porażka! O ile na płaskich powierzchniach trzymają się dobrze na zaokrągleniach już odchodzą =/ Powodzenia w budowie!

Czy będą pasować, raczej nie dokońca. Jak dotąd z maskami Edka nie miałem problemów, a Montexowych jeszcze nie miałem okazji wypróbować,

I już kolorki położone:

RLM 65 Humbrol 65

RLM 70 Humbrol 91

RLM 71 Humbrol 116

DSCN1681_zps80d31374.jpg

DSCN1713_zps4d5f4129.jpg

DSCN1714_zps39a88d05.jpg

Już powoli zbliżam się do końca, Sido, troszkę brudzenia kalki i model wędruję na półkę do właścicielki.

I to już prawie koniec zabawy z tym modelem.

Jeśli nie liczyć Smerowsko/Hellerowego Storcha którego skleiłem w ramach konkursu na model firmy: "Plastyk....." to tak naprawdę ostatni model z czarnymi krzyżami skleiłem jakieś....ponad 15 lat temu.

I teraz już wiem, że jak by mnie naszło na Heinkla- 111, to napewno bym kupił tego z Revella.

DSCN1739_zps20a24ee7.jpg

DSCN1740_zpscf45f0a8.jpg

model pokryty Sidoluksem, później położyłem błyszczący lakier pod kalki,

i same kalki

DSCN1743_zps03ad35e0.jpg

DSCN1744_zps0103de51.jpg

a na koniec cały model pokryłem mieszanką lakierów:matowy i błyszczący w proporcjach odpowiednio:7 do 3.

DSCN1754_zps963177b4.jpg

I model ukończony/prawie, jeszcze kilka popraweczek/

DSCN1761_zpsc60a72d8.jpg

DSCN1764_zps9d9cddbe.jpg

Model z założenia nie miał być jakoś tam brudzony,poprawiany itp. po prostu miał to być model prosto z pudła. Instrukcja, a właściwie schemat malowania

to porażka, kalki miały słaby klej- musiałem podziałać w kilku miejscach lakierem.

No zacnie panie kolego. Też kiedyś miałem ten zestawik a nawet dwa razy ale gdzieś oddałem a teraz walczę z Heńkiem z Revella. Widziałem jgdzieś w necie profil Twojego Heńka, który oprócz standardowych kolorów górnych RLM 70 i 71 miał jeszcze białe zygzaki.

Gdyby nie ten problem z kalkami było by lepiej.

Ten modelik to taki incydentalny odskok od moich ukochanych szmatopłatów.

Chociaż naszło mnie i w ubiegłym tygodniu przy okazji zakupów do koszyka dorzuciłem Revellowskiego Ju-87 B w 1/72. A i jakieś pudełka z modelami śmigłowców się znalazły w szafie. Moje modelarskie priorytety lekko się przemieszczają w dziwne strony.