skwercio Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 Witam, ja (jak zwykle) z pytaniem. Pytanie na dziś: Czy istnieje jakaś w miarę tania żywica do odlewów, która nie nagrzewałaby się zbytnio przy nagrzewaniu? Materiał z którego chcę robić formy (Oyumaru) mięknie przy zbyt wysokiej temperaturze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Stycznia 2014 Share Napisano 16 Stycznia 2014 Innym sposobem może być włożenie żywicy przed wymieszaniem na dłuższy czas do lodówki. Ostatnio testowałem to rozwiązanie i udało mi się zalać formę, której nie mogłem zalać w temperaturze pokojowej, bo żywica się gotowała i pieniła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 16 Stycznia 2014 Share Napisano 16 Stycznia 2014 Jaką wartość ma ta wysoka temperatura w której to mięknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Stycznia 2014 Share Napisano 16 Stycznia 2014 Taniej będzie kupić normalny silikon do form. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2014 Powiem tak: Słyszałem, że Oyumaru i Instant Mold miękną od żywicy, nie sprawdzałem, bo jeszcze nie kupiłem żywicy. Faktem jest, że te specyfiki przechodzą w stan plastelinowaty w strumieniu suszarki, czy po zanurzeniu w wodzie o temperaturze ok. 70 st.C. Są dużo wygodniejsze w użyciu niż silikon, poza tym, gdy forma przestanie być potrzebna, można ją wykorzystać ponownie do odlania czegoś innego. P.S. Właśnie odlewam sobie jarzma NKM-ów wzór 38... z Milliputa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 16 Stycznia 2014 Share Napisano 16 Stycznia 2014 Skwerciu, To trochę nie jest tak, jak Ty piszesz o tym przejściu "w stan" ale nie pora na wykłady. Myślę że przy niewielkich masach odlewów nie ma znaczenia której żywicy użyjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2014 O przejściu "w stan" to była przenośnia ;) Bo ja wiem, może to się depolimeryzuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 16 Stycznia 2014 Share Napisano 16 Stycznia 2014 Wiem co to było. Żeby "przeszło w stan" musisz dostarczyć określoną ilość ciepła. Jeżeli odlew będzie mały to podczas sieciowania żywicy ilość ciepła wydzielanego przez ten odlew tez będzie mała i prawdopodobnie nic się z tą formą nie stanie. Jak widać "wygodność" tego czegoś jest mocno problematyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 A zwykły epidian bodaj 53 + Z1 się nie nada ? Jak robiliśmy kadłuby do szybowców rc z to nic nam się nie grzało, ba zawsze kładliśmy na grzejnik żeby szybciej wiązało Z tym że 53 jest dość gęsty. Natomiast poliestrowe żywice grzeją jak głupie, aż ręce można poparzyć. Jak ma to być coś małego to użyłbym Epidianu 5 + utwardzacz IDA, ma małą lepkość i jest rzadki na tyle że sam się odpowietrza. Włożenie formy z żywicą do lodówki nic nie da, a żywica będzie się utwardzała tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 18 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2014 Ok, spróbuję, a jak się z tym obchodzić? Bo na buteleczce Z1 widnieje nieprzyjemny napis "Żrące" EDIT: Właśnie czytam, że Epidian 53 też utwardza się silnie egzotermicznie :( Czy istnieją jakieś płynne żywice, które zastygają na tej zasadzie co Milliput? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 18 Stycznia 2014 Share Napisano 18 Stycznia 2014 Ok, spróbuję, a jak się z tym obchodzić? Bo na buteleczce Z1 widnieje nieprzyjemny napis "Żrące" EDIT: Właśnie czytam, że Epidian 53 też utwardza się silnie egzotermicznie :( Czy istnieją jakieś płynne żywice, które zastygają na tej zasadzie co Milliput? A gdzie kolega takie coś wyczytał ? Sam się epidianem bawiłem i nic takiego nie zauważyłem. Natomiast jak bawiłem się poliestrową to potrafiła nawet plastik stopić to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 Włożenie formy z żywicą do lodówki nic nie da, a żywica będzie się utwardzała tydzień. Masz w tej kwestii jakieś doświadczenie? Axon F38 utwardział się godzinę, a wcześniejsze schłodzenie składników zapobiegło zagotowaniu po wymieszaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 wcześniejsze schłodzenie składników zapobiegło zagotowaniu po wymieszaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 19 Stycznia 2014 Share Napisano 19 Stycznia 2014 Włożenie formy z żywicą do lodówki nic nie da, a żywica będzie się utwardzała tydzień. Masz w tej kwestii jakieś doświadczenie? Axon F38 utwardział się godzinę, a wcześniejsze schłodzenie składników zapobiegło zagotowaniu po wymieszaniu. Ale F38 to z tego co pisze na necie poliuretan a te mogą grzać, natomiast epoksyd którym jest epidian nie grzeje (przynajmniej z Z1 ) i włożony do lodówki potrafi stać nawet 2 dni i nawet po tych dwóch dniach zdarzało się że chłopaki laminowali skrzydła i nie było żadnej różnicy poza tym że lekko zgęstniała. Przykładem może być np. Poxipol toż to Bisfenol A z którego robi się Epidian i nigdy mi się nie zdarzyło by był choć lekko ciepły, w końcu są to kleje i żywice do połączeń na zimno. Z poliuretanowymi i poliestrowymi miałem do czynienia tylko jak plastiki w skuterze kleiłem, i grzało się to niemiłosiernie. Było długo płynne, aż nagle zastygało w ciągu kilkunastu sekund a temperatura rosła tak, że pojemnik potrafiło stopić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2014 Być może uda mi się dzisiaj zrobić mały test z Epidianem, a także... Poxipolem i Kropelką żel P.S. To ostatnie oczywiście przy bardzo małej formie jednoczęściowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 23 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2014 Zrobiłem test z Kropelką - odpada, nawet kostka 2x2x2mm nie chce zastygnąć. Test z Poxipolem - chyba znalazłem to, czego szukam Dobrze oddaje najdrobniejsze detale, wygodny w użyciu, bardzo twardy po zastygnięciu - miodzio! Genialny do form jednoczęściowych i do dwuczęściowych "squishy molds", nie potrzebuję żadnej płynnej żywicy ;) Testu z Epidianem, oczarowany Poxipolem, nie przeprowadzałem EDIT: Z tym, że ja robię bardzo małe odlewy - nie wiem, jak Poxipol radziłby sobie przy dużych elementach, ale prawdopodobnie puściłby mnie z torbami, kosztuje praktycznie 1zł/ml EDIT II: Właśnie widzę, że większe opakowania są relatywnie dużo tańsze, więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 Cyjanoakryl zwany kropelką czy superglutem schnie wyciągając wilgoć z powietrza (brzmi głupio ale tak jest ) dlatego paluchy skleja od razu a do modelu za nic nie chce się przykleić Natomiast żywica "zasycha" pod wpływem utwardzacza i jedyne co ją interesuje to temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 23 Stycznia 2014 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2014 Wiem, jak działa cyjanoakryl, ale robiłem sobie nadzieję, że przy takiej małej ilości wilgoć jakoś... spenetruje to w głąb, czy coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Stycznia 2014 Share Napisano 23 Stycznia 2014 Wiem, jak działa cyjanoakryl, ale robiłem sobie nadzieję, że przy takiej małej ilości wilgoć jakoś... spenetruje to w głąb, czy coś... Za tydzień pewnie by zaschło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi