Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ja (jak zwykle) z pytaniem.

Pytanie na dziś: Czy istnieje jakaś w miarę tania żywica do odlewów, która nie nagrzewałaby się zbytnio przy nagrzewaniu? Materiał z którego chcę robić formy (Oyumaru) mięknie przy zbyt wysokiej temperaturze...

Napisano

Innym sposobem może być włożenie żywicy przed wymieszaniem na dłuższy czas do lodówki. Ostatnio testowałem to rozwiązanie i udało mi się zalać formę, której nie mogłem zalać w temperaturze pokojowej, bo żywica się gotowała i pieniła.

Napisano

Powiem tak: Słyszałem, że Oyumaru i Instant Mold miękną od żywicy, nie sprawdzałem, bo jeszcze nie kupiłem żywicy. Faktem jest, że te specyfiki przechodzą w stan plastelinowaty w strumieniu suszarki, czy po zanurzeniu w wodzie o temperaturze ok. 70 st.C. Są dużo wygodniejsze w użyciu niż silikon, poza tym, gdy forma przestanie być potrzebna, można ją wykorzystać ponownie do odlania czegoś innego.

P.S. Właśnie odlewam sobie jarzma NKM-ów wzór 38... z Milliputa

Napisano

Skwerciu,

To trochę nie jest tak, jak Ty piszesz o tym przejściu "w stan" ale nie pora na wykłady.

Myślę że przy niewielkich masach odlewów nie ma znaczenia której żywicy użyjesz.

Napisano

Wiem co to było.

Żeby "przeszło w stan" musisz dostarczyć określoną ilość ciepła. Jeżeli odlew będzie mały to podczas sieciowania żywicy ilość ciepła wydzielanego przez ten odlew tez będzie mała i prawdopodobnie nic się z tą formą nie stanie.

Jak widać "wygodność" tego czegoś jest mocno problematyczna.

Napisano

A zwykły epidian bodaj 53 + Z1 się nie nada ? Jak robiliśmy kadłuby do szybowców rc z to nic nam się nie grzało, ba zawsze kładliśmy na grzejnik żeby szybciej wiązało Z tym że 53 jest dość gęsty. Natomiast poliestrowe żywice grzeją jak głupie, aż ręce można poparzyć. Jak ma to być coś małego to użyłbym Epidianu 5 + utwardzacz IDA, ma małą lepkość i jest rzadki na tyle że sam się odpowietrza.

Włożenie formy z żywicą do lodówki nic nie da, a żywica będzie się utwardzała tydzień.

Napisano

Ok, spróbuję, a jak się z tym obchodzić? Bo na buteleczce Z1 widnieje nieprzyjemny napis "Żrące"

EDIT: Właśnie czytam, że Epidian 53 też utwardza się silnie egzotermicznie :(

Czy istnieją jakieś płynne żywice, które zastygają na tej zasadzie co Milliput?

Napisano
Ok, spróbuję, a jak się z tym obchodzić? Bo na buteleczce Z1 widnieje nieprzyjemny napis "Żrące"

EDIT: Właśnie czytam, że Epidian 53 też utwardza się silnie egzotermicznie :(

Czy istnieją jakieś płynne żywice, które zastygają na tej zasadzie co Milliput?

A gdzie kolega takie coś wyczytał ? Sam się epidianem bawiłem i nic takiego nie zauważyłem. Natomiast jak bawiłem się poliestrową to potrafiła nawet plastik stopić to fakt.

Napisano
Włożenie formy z żywicą do lodówki nic nie da, a żywica będzie się utwardzała tydzień.

Masz w tej kwestii jakieś doświadczenie? Axon F38 utwardział się godzinę, a wcześniejsze schłodzenie składników zapobiegło zagotowaniu po wymieszaniu.

Napisano

Masz w tej kwestii jakieś doświadczenie? Axon F38 utwardział się godzinę, a wcześniejsze schłodzenie składników zapobiegło zagotowaniu po wymieszaniu.

Ale F38 to z tego co pisze na necie poliuretan a te mogą grzać, natomiast epoksyd którym jest epidian nie grzeje (przynajmniej z Z1 ) i włożony do lodówki potrafi stać nawet 2 dni i nawet po tych dwóch dniach zdarzało się że chłopaki laminowali skrzydła i nie było żadnej różnicy poza tym że lekko zgęstniała. Przykładem może być np. Poxipol toż to Bisfenol A z którego robi się Epidian i nigdy mi się nie zdarzyło by był choć lekko ciepły, w końcu są to kleje i żywice do połączeń na zimno.

Z poliuretanowymi i poliestrowymi miałem do czynienia tylko jak plastiki w skuterze kleiłem, i grzało się to niemiłosiernie. Było długo płynne, aż nagle zastygało w ciągu kilkunastu sekund a temperatura rosła tak, że pojemnik potrafiło stopić.

Napisano

Być może uda mi się dzisiaj zrobić mały test z Epidianem, a także... Poxipolem i Kropelką żel

P.S. To ostatnie oczywiście przy bardzo małej formie jednoczęściowej

Napisano

Zrobiłem test z Kropelką - odpada, nawet kostka 2x2x2mm nie chce zastygnąć.

Test z Poxipolem - chyba znalazłem to, czego szukam Dobrze oddaje najdrobniejsze detale, wygodny w użyciu, bardzo twardy po zastygnięciu - miodzio! Genialny do form jednoczęściowych i do dwuczęściowych "squishy molds", nie potrzebuję żadnej płynnej żywicy ;)

Testu z Epidianem, oczarowany Poxipolem, nie przeprowadzałem

EDIT: Z tym, że ja robię bardzo małe odlewy - nie wiem, jak Poxipol radziłby sobie przy dużych elementach, ale prawdopodobnie puściłby mnie z torbami, kosztuje praktycznie 1zł/ml

EDIT II: Właśnie widzę, że większe opakowania są relatywnie dużo tańsze, więc...

Napisano

Cyjanoakryl zwany kropelką czy superglutem schnie wyciągając wilgoć z powietrza (brzmi głupio ale tak jest ) dlatego paluchy skleja od razu a do modelu za nic nie chce się przykleić Natomiast żywica "zasycha" pod wpływem utwardzacza i jedyne co ją interesuje to temperatura

Napisano
Wiem, jak działa cyjanoakryl, ale robiłem sobie nadzieję, że przy takiej małej ilości wilgoć jakoś... spenetruje to w głąb, czy coś...

Za tydzień pewnie by zaschło