Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam i proszę Wszystkich Kolegów i Koleżanki modelujących w 72 o pomoc w wątku/petycji do TORO Model o poparcie mojego postu.

TORO wypuściło kolejne, eleganckie zestawy kalek w 35 i 48 do polskich Jeepów, pojazdów zdobycznych i niestandardowych w polskich rękach, nowy zestaw do nowoczesnej polskiej pancerki i kalki do Dany, a o małej skali zapomina :(

Nie rozumiem skąd awersja do "brailla" w poczynaniach TORO. Kiedyś z nimi pisałem na temat zmniejszenia kalek do pojazdów zdobycznych i nie planowali wypuszczenia w najbliższej przyszłości :( A Schimmwagen Academy aż się prosi o naklejki "Żandarmeria" . W ubiegłym roku wyszły fajne jeepy z Smodelu, teraz zapowiada się Airfix i myślę, że po sukcesach "poloników" z FtF, Ścibora i innych, może warto aby właściciele TORO przemyśleli swój plan wydawniczy... Nawet do Dany myślę że by się sprzedawały do Armady i OKB w 72...

A już całkiem mi się marzy aby ktoś wydał zestaw do "polskich " pojazdów - znaki dywizyjne i kody jednostek na II KP i inne związki taktyczne - Studebackery, GMC z Airfixu i PST, nowe Bedfordy MWD/MWC Airfixa, Austiny Tilly, Half Tracki itd. itp...

Pozdrawiam Michał

Napisano

Ale nie rozumiem. Panowie wstyd nie czytacie tego co napisane dwie nowe kalki wydane przez Toro są w najukochańszej skali 1/72, całe zamieszanie spowodowane zostało błędnie zakwalifikowanym przedziałem kalek przez sklep Martola do skali 1/35, wystarczy popatrzeć na nr katalogowe tych kalek.

http://www.martola.com.pl/pl1566/produkty51996/willys_jeep_in_polish_service

http://www.martola.com.pl/pl1566/produkty51995/captured_non_standard_vehicles_in_polish_service

I tu ode mnie duży ukłon do Tomasza Mańkowskiego. Pamiętam jak w jednej z naszych konwersacji na jesieni ubiegłego roku zapewniał mnie że kalki do polskich jeepów będą w 2014 roku i proszę słowa dotrzymał. To się nazywa Solidna Firma Dziękuję Tomaszu w imieniu swoim i wielu modelarzy

Napisano

No widzisz Arturze, diabeł zawsze tkwi w szczegółach kajam się ponieważ nie sprawdziłem "numerów seryjnych" , jedynie dla usprawiedliwienia podam , "iż że ponieważ" jak wczoraj sprawdzałem na stronie TORO to nie było tych kalek w zakładce "72"... ))

A Panu Tomaszowi składam niniejszym ogromne podziękowania

Michał

PS Ale DANA mogłaby być tez w 72 jak już "stoję przy mikofonie"...

Napisano

Hej Michale, ja również ucieszyłem się z obu zestawów kalek, szczególnie na jeepy mam ich sporo zgromadzonych z samego Dragona mam cztery z Airfixa trzy i jeszcze wychodzi nowy spadochroniarski z Airfixa. Druga kalka do zdobycznych i nietypowych też fajna ale kilka przykładów już mam z Armo, jedynie kusi kalka na Schimmwagena i Steyera kusi. Ale i tak nabędę obie. Pomału rynek się budzi na małą skalę myślę że taki trend zagości na dłużej. Bo jest jeszcze kilka pojazdów które mi się mażą w 1/72.