kreator86 Napisano 28 Stycznia 2014 Napisano 28 Stycznia 2014 Witam. Jeszcze w wakacje zeszłego roku zakupiłem sobie MiG 15 z Hobby Bossa w 1/72. Po złożeniu na sucho powstał problem uwidoczniony na zdjęciach. Nie bardzo wiem jak go zniwelować..szpara, a raczej spasowanie to jakieś przesunięcie i to dosyć poważne. Mniej poważnie wygląda po włożeniu kokpitu z wlotem nosowym, ale przesunięcie jest ok. 1mm. Jakieś porady jak to naprawić ? Czy lepiej odłożyć model do pudła ? Cytuj
Mikele Napisano 28 Stycznia 2014 Napisano 28 Stycznia 2014 Dotnij cienkie kawałki plastiku, wklej w szczelinę, do tego szpachla i papier ścierny i będzie git. Ale aż dziw, że taka szpara Ci wyszła. Jak kleiłem MiG-15UTI z HB to składał się jak klocki lego. Cytuj
pedros Napisano 28 Stycznia 2014 Napisano 28 Stycznia 2014 A czy przypadkiem coś go nie rozpycha? Jeżeli tak, to trza zeszlifować, a jak nie, to w gorącej wodzia trzoszkę naprostować. Ale bardzo delikatnie, coby nie zniekształcić do reszty. Cytuj
kreator86 Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Napisano 28 Stycznia 2014 właśnie że nic go nie rozpycha w tym sęk taka szpara jest już bez włożenia kokpitu z częścią nosową sytuacja się poprawia odrobinkę po włożeniu kokpitu do kadłuba. UTI to dwuosobowa wersja MiG 15 może ona nie ma takiego byka jak ten, lub trafił mi się model z błędem fabrycznym. Szpara była od samego początku. Problem rozwiązała współpraca gorącej wody i suszarki i odpowiednia forma nacisku na formę. Teraz wystarczy troszkę szpachelki i nie będzie nawet widać, że był taki problem. Dziękuję za porady. HOWGH ! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi