Skocz do zawartości

Kompletnie zielony

Stalowy1991

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie!

Na początek chciałbym wam przedstawić mój pierwszy model,który zakupiłem wczoraj Italeri 0160 AH-1W Super Cobra

myślę że na sam początek jest to dobry wybór a też lubuje się w śmigłowcach i chciałbym zostać przy tej kategorii

Mam do was parę pytań

1.Jak malować taki śmigłowiec jaka jest hierarchia pierw sklejamy i malujemy czy malujemy i sklejamy.

2.Czy trzeba nakładać podkład na dana część np: śmigło i potem malować kolorem ?

3.Jakie farby polecacie do modeli na początek ?

4. I jeszcze jedno pytanie czy trzeba nakładać podkład na każdy element przed malowaniem ?

Zaczynasz od malowania kokpitu myślę że tu możesz sobie podarować podkład. Następnie malujesz fotele i zamykasz wszystko w kadłubie. Teraz ja robię tak sklejam ''główną'' bryłę czyli skrzydła stateczniki ewentualnie jakieś małe elementy które wiem że nie odpadną w czasie prac nad modelem. Jak już wszystko, przeschnie przecieram model wacikiem nasączonym w spirytusie (żeby nie był tłusty) i nakładam podkład. Jeśli chodzi o pytanie dotyczące malowania to zależy jaką metodą chcesz nakładać farbę. Ja maluję aerografem i korzystam z farb gunze. Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz.

Na aerograf chwilowo nie ma funduszy muszę zainwestować w pędzle. Jakie są inne sposoby nakładania podkładu można samym pędzlem ?

I jaki podkład trzeba kupić czarny?

Poczytaj tematy na tym forum. Było wielokrotnie. Jeśli malujesz olejnymi, podkład możesz (ewentualnie) odpuścić. Jeśli malujesz wodnymi akrylami podkład jest obowiązkowy. Jeśli ktoś pisze, że nie - to maluje za gęstą farbą.

Podkład dodatkowo bardzo pomaga wychwycić nierówności na modelu.

Od biedy możesz malować ręcznie podkładem olejnym np. humbrol nr 1, ale ja polecam zaopatrzyć się w sklepie z lakierami samochodowymi w dobry podkład akrylowy szybkoschnący w spray'u. Podkład najczęściej jest szary.

Przejdź na TAMIYA EXTRA THIN, rzadki, wlewa się w szczeliny i reszta odparowuje.

Trzeba ostrożnie uważać żeby nie przesadzić z ilością bo może stopić za dużo plastiku, ale kilka prób i tylko tego będziesz używał. Łączysz 2 elementy - jedziesz po łączeniu pędzelkiem z klejem i gotowe, nic się nie wyciska.