Stalowy1991 Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Witam wszystkich serdecznie! Na początek chciałbym wam przedstawić mój pierwszy model,który zakupiłem wczoraj Italeri 0160 AH-1W Super Cobra myślę że na sam początek jest to dobry wybór a też lubuje się w śmigłowcach i chciałbym zostać przy tej kategorii Mam do was parę pytań 1.Jak malować taki śmigłowiec jaka jest hierarchia pierw sklejamy i malujemy czy malujemy i sklejamy. 2.Czy trzeba nakładać podkład na dana część np: śmigło i potem malować kolorem ? 3.Jakie farby polecacie do modeli na początek ? 4. I jeszcze jedno pytanie czy trzeba nakładać podkład na każdy element przed malowaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Zaczynasz od malowania kokpitu myślę że tu możesz sobie podarować podkład. Następnie malujesz fotele i zamykasz wszystko w kadłubie. Teraz ja robię tak sklejam ''główną'' bryłę czyli skrzydła stateczniki ewentualnie jakieś małe elementy które wiem że nie odpadną w czasie prac nad modelem. Jak już wszystko, przeschnie przecieram model wacikiem nasączonym w spirytusie (żeby nie był tłusty) i nakładam podkład. Jeśli chodzi o pytanie dotyczące malowania to zależy jaką metodą chcesz nakładać farbę. Ja maluję aerografem i korzystam z farb gunze. Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalowy1991 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Share Napisano 1 Lutego 2014 Na aerograf chwilowo nie ma funduszy muszę zainwestować w pędzle. Jakie są inne sposoby nakładania podkładu można samym pędzlem ? I jaki podkład trzeba kupić czarny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 1 Lutego 2014 Share Napisano 1 Lutego 2014 Na aerograf chwilowo nie ma funduszy muszę zainwestować w pędzle. Jakie są inne sposoby nakładania podkładu można samym pędzlem ?I jaki podkład trzeba kupić czarny? Poczytaj tematy na tym forum. Było wielokrotnie. Jeśli malujesz olejnymi, podkład możesz (ewentualnie) odpuścić. Jeśli malujesz wodnymi akrylami podkład jest obowiązkowy. Jeśli ktoś pisze, że nie - to maluje za gęstą farbą. Podkład dodatkowo bardzo pomaga wychwycić nierówności na modelu. Od biedy możesz malować ręcznie podkładem olejnym np. humbrol nr 1, ale ja polecam zaopatrzyć się w sklepie z lakierami samochodowymi w dobry podkład akrylowy szybkoschnący w spray'u. Podkład najczęściej jest szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalowy1991 Napisano 7 Lutego 2014 Autor Share Napisano 7 Lutego 2014 Stosował może ktoś Wamod OD25 Płyn pod kalki ? Jeśli tak to proszę o opinie bo potrzebuje płynu pod kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zigihammer Napisano 7 Lutego 2014 Share Napisano 7 Lutego 2014 Miałem ten płyn, po 1szej próbie z nim - kupiłem inny... Polecam Microscale Sol i Set ( 2 płyny, pod i na kalki.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalowy1991 Napisano 13 Lutego 2014 Autor Share Napisano 13 Lutego 2014 Mam takie małe pytanko,przy zabawie z moim modelem zauważyłem że miejscami wychodzi mi klej,też jest lekko wypalcowany z kleju czym najlepiej to usunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zigihammer Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Ładny szlif czyni cuda. Jaki klej masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalowy1991 Napisano 14 Lutego 2014 Autor Share Napisano 14 Lutego 2014 Revell 39608 Klej Contacta Professional Mini zwykły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zigihammer Napisano 15 Lutego 2014 Share Napisano 15 Lutego 2014 Przejdź na TAMIYA EXTRA THIN, rzadki, wlewa się w szczeliny i reszta odparowuje. Trzeba ostrożnie uważać żeby nie przesadzić z ilością bo może stopić za dużo plastiku, ale kilka prób i tylko tego będziesz używał. Łączysz 2 elementy - jedziesz po łączeniu pędzelkiem z klejem i gotowe, nic się nie wyciska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 15 Lutego 2014 Share Napisano 15 Lutego 2014 Contacta jest bardzo fajnym klejem, trochę wprawy i będziesz kleił bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi