Gorim Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Witam. Być może pytanie jest głupie, ale nie straszne mi wyjście na bałwana, więc je zadam Jedną z "proponowanych" metod nanoszenia przetarć, jest "rysowanie" ich srebrnym ołówkiem. Chciałbym się zapytać jaki to powinien być ołówek? Jak najbardziej miękki/twardy/średni? Czy możecie polecić jakieś konkretne marki? Te same pytania tyczyć się mogą zapewne srebrnej kredki. Efekty jakie niektórzy uzyskują za pomocą ołówka wydają się być zadowalające, a chyba jest to prostsze dla początkującego niż korzystanie z soli albo zdrapywanie farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Kup "najmiękcejszy" jaki znajdziesz i spróbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
POLAKKK Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Ja próbowałem zwykłym HB, ale do detali lepszy będzie chyba miękki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 http://www.szal-art.pl/kredki-metaliczne-derwent-metallic_1446_5829/ Kredki artystyczne. Przykładowo firmy Derwent. Nr 81 "Silver" w zupełności wystarczy, ale warto się też w nr 80 "Pewter" zaopatrzyć do rys na ciemniejszym "metalu", przykładowo stali. Zatemperować ostro i rysy rysować na koniec, już na matowy lakier, bo wtedy kredka będzie się ścierać. Grafit z ołówka może być za ciemny na imitowanie na przetarcia do metalu. Piszę z punktu widzenia lotnika, w pancerce zwykły ołówek może być ok, nie wiem - zgaduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Warto jeszcze pomyśleć nad szarymi kredkami akrylowymi do obić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 12 Października 2015 Share Napisano 12 Października 2015 W którymś "Weathering Magazine" był pokazany brązowy ołówek automatyczny 0,3mm super efekty autor tym uzyskiwał (np na liniach podziału blach). Tylko gdzie taki kupić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 12 Października 2015 Share Napisano 12 Października 2015 W którymś "Weathering Magazine" był pokazany brązowy ołówek automatyczny 0,3mm super efekty autor tym uzyskiwał (np na liniach podziału blach). Tylko gdzie taki kupić.... I proszę jest http://www.pentel.pl/produkty/olowki-i-grafity/rid,173.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi