Gorim Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 Witam wszystkich w swoim drugim warsztacie. Pierwszy dalej jest nieukończony, czemu więc biorę się za drugi model? Powód jest prosty - będę czekać jeszcze 7-8 dni na aerograf, który jest moim zdaniem potrzebny do kolejnego etapu prac, a skoro mam chęć do klejenia, to żal jej nie wykorzystać. Wybór padł na model popularnego "Zero" Tamiya, zgodnie z poradami forumowiczów. Nie jestem wielkim fanem tej maszyny, bardziej przemawiają do mnie inne japońskie produkcje, dlatego tym bardziej dobrze będzie zdobyć dodatkowe doświadczenie, przed wzięciem się za coś "ważniejszego". Tutaj in-box modelu: W pudełku do wyboru są trzy malowania, prawdopodobnie zdecyduję się na maszynę B1-151 z niebieskimi "paskami". Nie wiem jak poradzić sobie z brakiem koloru "Ame-iro", który zdaje się być najpoprawniejszy dla tej wersji zera. Ale do malowania jeszcze długa droga, więc może coś wymyślę, lub forumowicze doradzą Czas przekonać się o co chodzi z "legendarną" jakością Tamyia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 Nie będziesz miał problemu z przekonaniem się o ich jakości. Fajnie, że masz zajawkę na klejenie kilku modeli na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 Co do doboru ame iro ....czwarty post bodajże http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/56941-the-definitive-japanese-navy-grey/ mnie wyszło kiedyś cos takiego http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e9422b60677f1a74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 Poczytaj tutaj http://www.j-aircraft.com/research/zeroclr.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 Nie będziesz miał problemu z przekonaniem się o ich jakości. Fajnie, że masz zajawkę na klejenie kilku modeli na raz z reguły zawsze kleję dwa modele na raz; jak coś musi wyschnąć to wtedy coś szlifuję albo dłubię przy drugim - oczywiście mój warsztat wygląda jakby ktoś zdetonował granat w aptece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorim Napisano 16 Lutego 2014 Autor Share Napisano 16 Lutego 2014 Dziękować wszystkim za komentarze:) Postanowiłem zrobić mały update, żeby nie było, że się obijam ;o) Aerografu dalej nie ma, staram się jak mogę wykonać te drobne czynności, które go nie potrzebują. Tutaj zdjęcie całości powycinanych części, sklejonych kawałków kokpitu, skrzydła i silnik. Tutaj zbliżenie na powklejane na kadłub części kokpitu, kawałki kokpitu oraz silniczek przed schowaniem w obudowie. Próba malowania farbami gunze z użyciem pędzelka potwierdziła to co wyczytałem na forach - słabo się do tego nadają. Na dobrym, równym czarnym podkładzie potrzebne były 2-3 warstwy a efekt jest trochę "gruby". Z rozpędu zabrałem się za jeszcze jeden model, D4Y2 Judy, link do warsztatu Tutaj Porównanie kokpitów obydwu samolotów wypada dosyć smutno :-/ Dalszy plan to pomalowanie kokpitu A6M2 i D4Y2, następnie sklejenie obydwu modeli. To pozwoli podkładować wszystkie trzy modele nad którymi pracuję jednocześnie, dodatkowo do N1K2 I D4Y2 użyję tego samego szarego i zielonego, to chyba spora oszczędność Ostatnie pytanie, czy ktoś próbował podkładować samoloty podkładem w sprayu Citadel - Skull White? Posiadam ten podkład i zastanawiam się, czy nadaje się do samolotów, pod farby gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Nie napisałeś jakich farb Gunze używasz... Gunze C kładłem parę razy w ogóle bez podkładu i się w miarę trzymała. Generalnie do farb Gunze najlepiej używać podkład tej samej firmy (nazywa się Surfacer i występuje w różnych gradacjach), oczywiście jeśli posiadasz aerograf. Spraya nie polecam, daje słabą kontrolę nad grubością powłoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorim Napisano 18 Lutego 2014 Autor Share Napisano 18 Lutego 2014 Hej, mam zarówno farby Gunze z serii C jak i H. Starałem się wybierać gdy to możliwe serie H, ale nie wszystkie odcienie były dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Pędzelkiem nigdy nie malowałem Gunze, ale aerografem kryją genialnie.. Uważam, że przy właściwym rozcieńczeniu z pędzla powinno być to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Pędzelkiem nigdy nie malowałem Gunze, ale aerografem kryją genialnie.. Uważam, że przy właściwym rozcieńczeniu z pędzla powinno być to samo Gunze do pędzla się nie nadają zupełnie. Sprawdź, a się przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Piękny model. Trzymam kciuki i obserwuje, tak, że nie czekaj aż przykryje się kurzem ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi