Reytan Posted February 13, 2014 Share Posted February 13, 2014 Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak zrobić weathering dla szyb (samochodowych) bez użycia aerografu? Nie potrzebuje mocnego usyfienia, chciałbym zachować lekką przeźroczystość. Najlepiej efekt kurzu z czystym miejscem gdzie działały wycieraczki. Szukałem już w wielu miejscach ale wszędzie praca opiera się o aero którego nie mam i na razie nie planuję mieć. Wolałbym też by obyło się bez super chemii o jednym zastosowaniu. Staram się operować niskobudżetowo ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted February 13, 2014 Share Posted February 13, 2014 Tak mogłoby być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reytan Posted February 14, 2014 Author Share Posted February 14, 2014 Pasuje. Czym i jak zrobione? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted February 14, 2014 Share Posted February 14, 2014 Pastele i pigmenty nakładałem miękkim pędzelkiem i wacikami. Najpierw brudzę szybkę, a potem wycieram ślad po wycieraczkach. Kurzenie jest bez dodatkowego zabezpieczenia, więc trzeba uważać. Wprawdzie modelik jest mały, bo 1:72, ale myślę uda się to w każdej skali Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czesio Posted February 14, 2014 Share Posted February 14, 2014 Można również użyć aerografu i pigmentu z wodą dla osiągnięcia takiego drobnego, delikatnego kurzu. Wystarczy nałożyć parę warstw małym strumieniem tak aby nie zalać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted February 14, 2014 Share Posted February 14, 2014 Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak zrobić weathering dla szyb (samochodowych) bez użycia aerografu? Można również użyć aerografu Czasem warto zrobić drobny wysiłek i przeczytać post na który się odpowiada... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedros Posted February 14, 2014 Share Posted February 14, 2014 Można też dość rzadką farbą pryskać z pędzla przeciągając po linijce, w ostateczności po palcu. A ślady po wycieraczkach najlepiej zamaskować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czesio Posted February 15, 2014 Share Posted February 15, 2014 Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak zrobić weathering dla szyb (samochodowych) bez użycia aerografu? Można również użyć aerografu Czasem warto zrobić drobny wysiłek i przeczytać post na który się odpowiada... Eh.. no tak sorki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reytan Posted March 2, 2014 Author Share Posted March 2, 2014 Dzięki za porady. Szyby już pobrudzone - ostatecznie zastosowaniem się do rady pedros'a. Zasłoniłem środek i pryskałem rozwodnioną emalią z podciętego pędzla. Dzięki - spoko wyszło Wcześniej wykonałem próbę z pomalowaniem nieosłoniętej części szyby lakierem matowym - efekt wyszedł całkiem jak efekt mrozu na szybie. Niemniej ja chciałem brudzić a nie mrozić. Trochę żałuję że nie zrobiłem zdjęcia przed zmyciem :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts