Reytan Napisano 13 Lutego 2014 Share Napisano 13 Lutego 2014 Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak zrobić weathering dla szyb (samochodowych) bez użycia aerografu? Nie potrzebuje mocnego usyfienia, chciałbym zachować lekką przeźroczystość. Najlepiej efekt kurzu z czystym miejscem gdzie działały wycieraczki. Szukałem już w wielu miejscach ale wszędzie praca opiera się o aero którego nie mam i na razie nie planuję mieć. Wolałbym też by obyło się bez super chemii o jednym zastosowaniu. Staram się operować niskobudżetowo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Lutego 2014 Share Napisano 13 Lutego 2014 Tak mogłoby być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reytan Napisano 14 Lutego 2014 Autor Share Napisano 14 Lutego 2014 Pasuje. Czym i jak zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Pastele i pigmenty nakładałem miękkim pędzelkiem i wacikami. Najpierw brudzę szybkę, a potem wycieram ślad po wycieraczkach. Kurzenie jest bez dodatkowego zabezpieczenia, więc trzeba uważać. Wprawdzie modelik jest mały, bo 1:72, ale myślę uda się to w każdej skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Można również użyć aerografu i pigmentu z wodą dla osiągnięcia takiego drobnego, delikatnego kurzu. Wystarczy nałożyć parę warstw małym strumieniem tak aby nie zalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak zrobić weathering dla szyb (samochodowych) bez użycia aerografu? Można również użyć aerografu Czasem warto zrobić drobny wysiłek i przeczytać post na który się odpowiada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedros Napisano 14 Lutego 2014 Share Napisano 14 Lutego 2014 Można też dość rzadką farbą pryskać z pędzla przeciągając po linijce, w ostateczności po palcu. A ślady po wycieraczkach najlepiej zamaskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 15 Lutego 2014 Share Napisano 15 Lutego 2014 Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak zrobić weathering dla szyb (samochodowych) bez użycia aerografu? Można również użyć aerografu Czasem warto zrobić drobny wysiłek i przeczytać post na który się odpowiada... Eh.. no tak sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reytan Napisano 2 Marca 2014 Autor Share Napisano 2 Marca 2014 Dzięki za porady. Szyby już pobrudzone - ostatecznie zastosowaniem się do rady pedros'a. Zasłoniłem środek i pryskałem rozwodnioną emalią z podciętego pędzla. Dzięki - spoko wyszło Wcześniej wykonałem próbę z pomalowaniem nieosłoniętej części szyby lakierem matowym - efekt wyszedł całkiem jak efekt mrozu na szybie. Niemniej ja chciałem brudzić a nie mrozić. Trochę żałuję że nie zrobiłem zdjęcia przed zmyciem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi