KarolKaroler3K Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Witam wszystkich. Zauroczony modelem kolegi Marka http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=88&t=36762, postanowiłem spróbować swych sił w modelu Unimoga. Jak, że jest to doiero mój szósty model nie spodziewam sie oszałamiających efektów. Liczę na rzeczową pomoc i konstruktywną krytykę w odpowiedniej dawce Jeżeli chodzi o model, to niestety Revell się nie popisał (co było jednak do przewidzenia)-masa nadlewek, szwów, śladów po wypychaczach w najmniej odpowiednich miejscach et cetera, et cetera. Szczytem wszystkiego jest jednak brak boczych szyb-widocznie model projektowany był latem jak narazie udało mi się złożyć silnik i podwozie z niewielką domieszką okoablowania wzorowanego na modelu kolegi Marka. Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Oczywiście powodzenia. Będę z ciekawością obserwował. Jak rozumiem, robisz go w wersji "pługa". Ponieważ też go robiłem, wiem, że model nie jest łatwy, ale za to bardzo dużo można zwaloryzować. Na Twoim miejscu poprawiłbym przewody hamulcowe na przednich kołach, bo sztywny przewód uniemożliwiłby skręt kół. Brak bocznych i tylnich szyb łatwo można poprawić przez wycięcie ich z dowolnego materiału, ponieważ szyby są proste. Gorzej, że w moim modelu przednia szyba była za krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolKaroler3K Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Jak rozumiem, robisz go w wersji "pługa". Moja wersja to Unimog THW, więc dosyć ciężko byłoby go zrobic na pługa ;) Ponieważ też go robiłem, wiem, że model nie jest łatwy, ale za to bardzo dużo można zwaloryzować. Mam właśnie zamiar zrobić go dosyć zmęczonego życiem. Na Twoim miejscu poprawiłbym przewody hamulcowe na przednich kołach, bo sztywny przewód uniemożliwiłby skręt kół. Wprawdzie pomalowałem już podkładem ale postaram się poprawić to niedociągnięcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Polecam zrobić już zrobić przewody do hamulców jakąś żyłką lub czymś giętkim żeby nie blokowało tak jak napisał Marak. Uważaj na elementy schodów i zawiasy do drzwi bo są delikatne i przy odrobinie nieuwagi lubią się złamać. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolKaroler3K Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Witam Mały update: silnik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Twoja robota bardzo mi się podoba. Pomyśl czy nie warto zrobić drobnej modyfikacji i dobudować coś do tego koła pasowego, aby nie wisiało na pasku klinowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolKaroler3K Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Dzięki, zobaczę co da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Ładne turbo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolKaroler3K Napisano 20 Lutego 2014 Autor Share Napisano 20 Lutego 2014 Dorobione mocowanie do tego lewitującego koła pasowego I silnik w towarzystwie wydechu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Ładnie nadgryziony zębem czasu wydech i turbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Czyli szykuje się wersja PL...bo z tak pordzewiałym wydechem to by ten Unimog tutaj przeglądu nie przeszedł Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolKaroler3K Napisano 23 Lutego 2014 Autor Share Napisano 23 Lutego 2014 Update: Rama pomalowana, stoi na kołach. Ajaj, dyfer nieźle cieknie, chyba trzeba wymienić. I ze skrzyni rozdzielczej też? Miał być stan b. dobry! Malowanie kasty w toku. Koniec coraz bliżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Bardzo fajnie to przybrudziłeś, ale na ostatnim zdjęciu widać szwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolKaroler3K Napisano 23 Lutego 2014 Autor Share Napisano 23 Lutego 2014 No trudno, teraz już nic nie zrobię. Swoją drogą szlifowałem za mało, trochę z lenistwa, trochę z pośpiechu a teraz to sę odbija na jakości. Ale postanawiam poprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Ładnie "popsuty" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Nie zapomnij poprawić kabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolKaroler3K Napisano 23 Lutego 2014 Autor Share Napisano 23 Lutego 2014 Ok, zajmę się tym, ale jaką grubość polistyrenu zastosować i czym go ciąć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Ok, zajmę się tym, ale jaką grubość polistyrenu zastosować i czym go ciąć?Pozdrawiam http://www.mojehobby.pl/products/Noz-180-BLACK.html http://www.mojehobby.pl/products/Noz-AK-3.html Pierwszy do grubszych cięć, drugi do bardziej precyzyjnych. Polistyren w arkuszach 0,75, 1.00 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolKaroler3K Napisano 24 Lutego 2014 Autor Share Napisano 24 Lutego 2014 Chyba jednak odpuszczę te przeróbki kabiny bo Po pierwsze, polistyren bedę miał dopiero w środę albo czwartek, a chciałem ten model skończyć przed końcem ferii Po drugie, mało co z tych przeróbek będzie widać Po trzecie, kabina już po wartwie Pactry i trochę szkoda byłob wrzucać do kreta. Może w następnym modeu pokuszę sie o jakieś większe przeróbki. Pozdrawiam P.S. Jakie dodatki/śmieci w kabinie proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Ładne brudzenie ramy. Możesz wrzucić jakieś fajki, gazetę, mapę ja zrobiłem tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 W jakim programie pomniejszyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Czadowa ta kamizelka, nadaje klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Zdjęcia wkleiłem do Worda i normalnie pomniejszyłem obrazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert03 Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Dzięki, trza spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Oczywiście utrzymując skalę 1:24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi