Skocz do zawartości

F-86 Sabre Mk.4 / ACADEMY 1:48

HK1885

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny samolot na "S" jaki postanowiłem zbudować, tym razem F-86F-30 Sabre

Model w ramkach pod folią sprawia bardzo przyzwoite wrażenie. Po małym riserczu okazuje się być nieco zmodyfikowaną kopią Hasegawy z "poprawionym" silnikiem i opcją rozpięcia kadłuba.

Ogólnie przyzwoity detal, delikatne i momentami niknące linie podziału, powykręcany kadłub. I właściwie tyle.

Model powstaje w ramach konkursu na nPWMie.

DSC_0681.jpg

Ponieważ Sabre'y w trójkolorowym kamuflażu wyglądają dla mnie znacznie ciekawiej malowanie będzie brytyjskie z RAFG. Początkowo miał być XB829, ale plany uległy zmianie i będzie XB931, nawet udało mi się wyguglać zdjęcie pacjenta w stanie lekko zdezelowanym.

XB931_zps43a5877a.jpg

• 2 weeks later...

Na końcu drogi.

Kokpit gotowy, teraz trzeba go obkleić kadłubem i zapowiada się ciekawie, bo połówki są powykręcane i trzeba będzie po kawałku CA kleić, żeby się później z papierem ściernym nie zajechać.

DSC_0706.jpg

DSC_0705.jpg

Można hejtować.

,

Można hejtować.

To nie to forum

Zależy gdzie, co, jak i komu...

Poza tym interesująca konstrukcja tego wlotu, ciekawe jak zagra w całości.

Ogólnie słabo.

Połówki kadłuba są zwichrowane, sam kokpit odlany z połówką wlotu też, do tego wlot z kokpitem skleja się w całość z silnikiem i dyszą. Więc będzie trochę zabawy ze spasowaniem tego do kupy. I już widzę, że silnik sobie podaruję to będzie łatwiej zapanować nad całością.

Mały update.

Zdecydowałem się jednak na wklejenie całej rury w środek, kokpit wszedł na ścisk co poprawiło geometrię i usztywniło przednią część kadłuba.

DSC_0701.jpg

DSC_0703.jpg

Sklejanie zacząłem od podstawy wiatrochronu i nie wyglądało to wszystko najlepiej:

DSC_0704.jpg

DSC_0705-1.jpg

DSC_0711.jpg

Po godzinnej walce, naciąganiu, podginaniu i klejeniu kawałek po kawałku spasowałem wszystko do kupy:

DSC_0716.jpg

Po sklejeniu kadłuba zauważyłem, że jest kwas ze statecznikiem, jutro się podgrzeje i zlepi.

DSC_0720.jpg

Coraz bardziej zaczynają mi się odrzutowce podobać.

DSC_0721.jpg

DSC_0724.jpg

Teraz muszę to wszystko wygładzić i wyprowadzić do malowania.

Tamiya to to nie jest stanowczo...

Musiałem rozepchnąć nieco kadłub żeby skrzydła się lepiej spasowały no i dokleiłem parę paneli i wlot powietrza. WTF?...

56eccbfc-0b45-43fe-9a9c-e245225201c3.jpg

DSC_0705-2.jpg

Ciekawe czy oryginał z Hasegawy też taki spasowany inaczej?...

Do Spitfajera nawet podobny.

726663ca-e8fc-4f48-9a69-72bdf2b5d8e4.jpg

... zachciało Ci się Spitfajera pięknego inaczej.

Inaczej to on jest spasowany.

dawaj malowanie

Pokuta jeszcze nie zakończona, chciałem go do niedzieli wyprowadzić do malowania, ale chyba nie dam rady...

Całe popołudnie wczoraj straciłem na szlifowanie i to jeszcze nie koniec.

Szkoda że tak powoli, no ale już się przyzwyczaiłem że budujesz napięcie

Postanowiłem potrenować malowanie i trzasnąć kilka modeli jeden po drugim. Więc najpierw sklejam, a jak skończę Sejbra będzie malowanie.

Na razie jest kolejka...

DSC_0711-1.jpg

• 3 weeks later...