Darth_hobbit Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Dzień dobry ! Jako początkujący adept sztuki sklejania modeli zwanej modelarstwem chciałbym serdecznie powitać wszystkich użytkowników tego oto forum. Chciałbym zaprezentować mój pierwszy w życiu model czyli TKS. Wykonałem go w hipotetycznym malowaniu pustynnym. Złamaną lufę zastąpiłem igłą od strzykawki. Proszę zbyt mocno mnie nie bić, za mój pierwszy model. Jako wciąż początkujący adept (lub padawan nawiązując do nicka) wciąż nie wiem czy pójdę ścieżką pancerniaka czy lotnika. Po przydługim wstępie pragnę pokazać te oto zdjęcia: I takie przerobione trochę : Dziękuję, za obejrzenie tego "dzieła" oraz wszelkie wskazówki na przyszłość. I mam też nadzieję, że nikt nie padł trupem po obejrzeniu zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 wszelkie wskazówki na przyszłość. Stary tragedia!Jeśli to twój pierwszy model to ok,ALE po pierwsze naucz się malować.Ten wygląda jak byś farbę wylał na niego prosto z opakowania i nic nie robił pędzlem. Jakimi farbami go malowałeś?Dla początkujących modelarzy proponuję akryle "Pactry" Musisz dużo trenować ale przede wszystkim przyłóż się do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Nie chciałbym się czepiać ale chyba ci się klej wylał na górę, bo się dzwnie błyszczy góra :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżejrosz Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Witam! Jak na sam początek bardzo ładny modelik , jak ze składalnością? Co do techniki jak już napisał The Sitg używaj mniej farby LUB ją rozcieńczaj i na sam początek używaj farb pactry - można je rozcieńczać (PRAWIE) byle czym.Tak jak ty jestem początkujący i te rzeczy opanowuje Powodzenia przy następnych modelach Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viehu Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Zrób coś z tą lufą, bo wygląda to jakby ktoś na wylot kawałek szmaty zawiesił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 To on jest pomalowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Jak na puerwszy model to nie jest źle. Moje też nie były ( i nie są ) idealne. W opisie podawaj skale i producęta modelu. Nie zrażaj się komentarzami kolegów z forum bo oni chcą pomuc. PS ja też sklejam tankietke tks jak chcesz to wejdź na warsztat i skomentuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darth_hobbit Napisano 27 Lutego 2014 Autor Share Napisano 27 Lutego 2014 Więc tak dziękuję za każdy komentarz, opinię i uwagę. Model jest pomalowany Desert Yellow z Pactry - prawdopodobnie piasek (z piaskownicy) może sprawiać wrażenie, że jest niepomalowany. Lufa się mi złamała przy wycięciu i zastąpiłem ją igłą. To co wygląda jak szmatka miało imitować zgrubienie lufy. Klej się ni wylał to dziwny efekt na zdjęciu (naświetlane z dwóch stron lampkami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Wszystko by byłó fajnie gdybyś pkolorował lepiej rurę wydechową lufę i gdzie niegdze poprawiłtą pactrą, lecz je jedno ale... pomalowłeś TKS'a na jeden z kolorów kamufażu... (powinny być trzy: zielony, brąowy, piaskowy). Oczywiście to jest twoja pierwsza praca (ja też nie umiem jeszce malować kamuflażów), lec TKS niebrał udziału w żadnych bitwach pustynnych więc niewiem skąd się wziął piach na dioamce (tankietce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darth_hobbit Napisano 27 Lutego 2014 Autor Share Napisano 27 Lutego 2014 Wszystko by byłó fajnie gdybyś pkolorował lepiej rurę wydechową lufę i gdzie niegdze poprawiłtą pactrą, lecz je jedno ale... pomalowłeś TKS'a na jeden z kolorów kamufażu... (powinny być trzy: zielony, brąowy, piaskowy). Oczywiście to jest twoja pierwsza praca (ja też nie umiem jeszce malować kamuflażów), lec TKS niebrał udziału w żadnych bitwach pustynnych więc niewiem skąd się wziął piach na dioamce (tankietce) No wiem racja nie brały udziału w walkach w tym rejonie, jednak założyłem, że mogły być testowane na Pustyni Błędowskiej czy sobie dadzą rade ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 To on jest pomalowany? Niezmiernie pomocny komentarz dla młodego modelarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viehu Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Więc tak dziękuję za każdy komentarz, opinię i uwagę. Model jest pomalowany Desert Yellow z Pactry - prawdopodobnie piasek (z piaskownicy) może sprawiać wrażenie, że jest niepomalowany.(...). Chodzi o to, że jest on niedomalowany, masz pozostawiony w kilku miejscach niepomalowany goły plastik. Poza tym kolor podstawowy to khaki i jeżeli takim kolorem byś go pomalował to jakoś by uszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) To on jest pomalowany? Niezmiernie pomocny komentarz dla młodego modelarza Po czym wnosisz, że jest młody? Po stażu, czy wieku? Jak wszedłem na ten wątek to myślałem, że to warsztat a model pokryty jest podkładem. Widocznie to wina zdjęć. Edytowane 27 Lutego 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Ale tak się nie nauczy co robić, co najwyżej zniechęci. A chyba nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Ale tak się nie nauczy co robić, co najwyżej zniechęci. A chyba nie o to chodzi. Co nie zabija, to wzmacnia. Nikt nie powiedział, że będzie łatwo. A jak kolega się chce czegoś nauczyć, to już z pierwszej lekcji wyciągnie wnioski. Proponuję założenie następnym razem wątku warsztatowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 No tu akurat popieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 A ja będę jak zwykle na wspak. Jest to twój pierwszy model i pewnie mój pierwszy model wyglądał "średnio/jeża", ale ... początki są zawsze "śmieszne", bo później będziesz się śmiał z tego modelu i trzymał na honorowym miejscu. Inne będę (pewnie!) już dopieszczone, z prawdziwą lufą, bez śladów łączenia się farby. Pewnie zgęstniała ona pod wpływem Afrykańskiego słońca, prawda? Jak mogę tobie coś doradzić, to na początku (ja też tak miałem) trenuje czyste sklejanie (ta lufa jest przekleństwem wielu!), dopasowywać części, tu przypiłuj, tam dopieść papierkiem ściernym (nr. 800/1000). Malowanie potrenuj na jakimś kawałku plastiku, np. pleksi lub.... zmatowanej papierem ściernym płycie CD, takie może stare i wsiowe metody, ale działają. Zobacz w jakich proporcjach z wodą farba kryje, nie musi to być pierwsza warstwa (chyba masz akryle?). Dobra, koniec tego mędrkowania, bierz się z drugi (taki sam) model, będzie lepiej, 3mam kciuki. Fajny pomysł z tym desertowym kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi