Skocz do zawartości

Tygrys Tamiya Afrika Korps "Norbert" 731

mareek

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie większe części jeszcze nie na stałe, czekam na wypłatę, później na milliputa i dopiero zacznie się zabawa, tj pobawię się ze spawami.

Wymiękłem z przednimi błotnikami, aber zaprojektował je tak, że oba zawiasy zawija się osobno, po czym łączy. o ile zawinąć osobno wszystkie cztery jakoś mi się udało, o tyle połączyć je w pary już nijak się nie da, więc planuje zrobić tak, że przednie błotniki będą zdjęte. Błotniki boczne chyba też zostawię plastikowe, głównie ze względu na śruby, które w fototrawionych są osobno. No cóż, staram się mierzyć siły na zamiary

Figurant po lewej jest z tego zestawu http://www.mojehobby.pl/products/Rommel-and-German-Tank-Crew-DAK-1941-1943.html

• 4 weeks later...

Błotniki przykleiłem plastikowe, ale dzisiaj stwierdziłem, że jednak się przemęczę i spróbuję zrobić te z abera. Z plastikowych taki pożytek, że odrysowałem sobie mniej więcej gdzie zamocować te z blaszek.

Kilka nowych zdjęć. Niemiec nieco zbyt mocno mi się przybrudził na twarzy, ale nie mam sił już z nim więcej walczyć, więc pewnie tak zostanie.

10157314_555081744608506_8921972164098488687_n.jpg

12456_555081911275156_8278504562177581366_n.jpg

10330362_555082007941813_4544733059510126251_n.jpg

10174886_555082254608455_5650158934206199106_n.jpg

Zauważyłem, że wysuwają mi się sworznie z friuli, hmm, mogłem je od razu popodklejać przy ich składaniu

Zauważyłem, że wysuwają mi się sworznie z friuli, hmm, mogłem je od razu popodklejać przy ich składaniu

Zapewne te ogniwa które przebijałeś igłą ...

Cofnij drrucik , wygnij go w kilku miejscach i wsuń spowrotem .

Powinno pomóc .

O dziwo nie tylko te się wysuwają. Wysuwają się niewiele, jakiś milimetr poza ogniwo, ale i tak wygląda to nieciekawie. Przed malowaniem spróbuję coś z nimi podziałać jeszcze.

Ostatni malowałem swoje Friule farbą Tamiya XF -84 Dark Iron i powiem szczerze że efekt dość ciekawy wyszedł. Potem tylko papierem ściernym po kantach i wyglądają całkiem dobrze.

Z miksturą octowo-domestosową coś nie bardzo mi szło.

Myślałem z początku właśnie nad tamiya xf84, ale przekonałem się do Lifecolorów i planuję ten zestawik przetestować http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty44988/tracks_painting_weathering_pigment_colour_combo_se

Bardzo fajne mają zestawy tematyczne, ostatnio kupiłem dwa do Polaków z września 1939 i muszę powiedzieć, że rewelacja. Dużo lepiej mi się nimi maluje niż vallejo, których używałem wcześniej.

Tak dla jasności, 131 i 731 to inne wersje Tygrysów.

Oczywiście jeden to Initial, a drugi to wersja Early. Ten zawędkowany przez Angoli ( Bovington ) to wersja Early z późniejszych uzupełnień - z bardziej widocznych różnic to błotniki przednie.

Pozdrawiam

Paweł

Tak to drugie zdjęcie to na 100% 731 spójrz na widoczne uszkodzenia.

Tu widać dokładnie różnice w przednich błotnikach Initial - Early. Bok błotnika jest oderwany, ale widać jego mocowanie. Jeśli to 731, to oznacza, że był to późniejszy Kotek I. Przepraszam za post pod postem. Kolory, to tylko piaskowy i jego modulacje.

Pozdrawiam

Paweł