Skocz do zawartości

Supermarine Spitfire Mk. XIVc - Academy 1/48

klugi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w galerii mojego modelu Supermarine Spitfire Mk. XIVc. Model wykonany raczej prosto z pudła z dodatkiem kilku detali w kabinie oraz działka i komory w lewym skrzydle produkcji własnej. Kalki pudełkowe zastąpiłem produktem firmy Syh@rt.

V3zSijow9Z8SC4pJUXTpiigzjQtUWdY46Ql1PIleFXI=w1409-h793-no

KDYkPim6UQGOPYnT-TPGx51ySHttXrHWDhKx54viOh8=w1280-h720-no

P1040139.jpg

P1040124.jpg

P1040122.jpg

P1040128.jpg

P1040053.jpg

P1040056.jpg

P1040145.jpg

P1040147.jpg

P1040107.jpg

P1040098.jpg

P1040111.jpg

P1040112.jpg

P1040101.jpg

P1040117.jpg

P1040102.jpg

P1040106.jpg

P1040103.jpg

P1040104.jpg

Krytyka i komentarze miło widziane.

Pozdrawiam

Podoba mi sie nawet bardzo.miejscami troche przesadzone slady eksploatacji ale to kwestia gustu.

Generalnie na duzy plus

Gratulacje, każdy model Spitfire na forum raduje moje oczy:)

TO co sprawia, że radość moja jest mniejsza, to malowanie. W tych samolotach granice kolorów były dużo bardziej ostre, malowanie kamuflażu "z ręki" nie jest tu dobrym rozwiązaniem.

Supermarine Spitfire XIV (Image Ref: A03250P)

Innym błędem jest używanie mocno matowych lakierów do malowanie brytyjskich maszyn z czasów wojny.

Firma produkująca kalkomanie pozwoliła sobie też na dosłowną interpretację fotografii, co skutkuje dość oryginalnymi proporcjami kolorów fin flasha, który ma zdecydowanie za dużo białego. Nie różnił się on w istocie od regulaminowego, a nadmiar białego to typowe zniekształcenie wynikające ze specyfiki ówczesnych fotografii.

Panowie, dziękuje bardzo za mile słowa.

TO co sprawia, że radość moja jest mniejsza, to malowanie. W tych samolotach granice kolorów były dużo bardziej ostre, malowanie kamuflażu "z ręki" nie jest tu dobrym rozwiązaniem.

Supermarine Spitfire XIV (Image Ref: A03250P)

Super zdjęcie, niestety nie miałem dostępu do niego podczas budowy.. Z przejściem kolorów miałem kłopot podczas malowania, walki z "blue tack" rozeszły mi się, zamiast zmywać farbę "poprawiłem" od reki ...

Ten model to był właściwie taki duży eksperyment, uczyłem się na nim kilku technik przeze mnie wczesnej nie stosowanych. Najważniejsza jednak była nauczka o poprawnym przestudiowaniu materiałów przed rozpoczęciem budowy

Pozdrawiam

Pozdrawiam