Skocz do zawartości

Daf XF 105 SSC Italeri + drobne modyfikacje

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam was w moim warsztacie, jestem nowy na forum a także nowy w świecie modelarstwa. Na pierwszy ogień poszedł Daf-ik.Co z tego wyjdzie zobaczymy. Liczę na wasze podpowiedzi i dobre rady.

6a5ef9b62bfaaa76med.jpg

Pierwsze co zrobiłem to pomalowałem felgi w chromie

dda68a8ed09cf889med.jpg

Pomalowałem też część zawieszenia ,wał i skrzynie biegów

e6ea3b06e301bc85med.jpg

Nie mam kilku zdjęć z malowania kilku części iż ponieważ że aparat mnie zawiódł

Za to daje dzisiejsze fotki prawie całej kompletniej ramy i pomalowanych już foteli

fff9da6c6ab4ee2amed.jpg

23e2508c86b4783amed.jpg

68a7e3d78fe52644med.jpg

222f88f264ac1a92med.jpg

No to tyle,od dziś relacje będą regularnie zdawane, pozdrawiam i liczę na wasze wsparcie i dobre rady

Napisano

Nie malowałem ramy, ponieważ uważam że oryginalny kolorek pasuje. W kolejnym modelu postaram się pomalować jak będę posiadał do tego urządzenia np. aerograf i kompresor.

Napisano

Model buduje około 2 tyg.

Myślałem by zrobić wydech coś w podobie do tego. Ale mam dylemat nie wiem czy wklejać oryginalny wydech czy poczekać , złożyć całość i wtedy coś kombinować z tym nowym

44bd8b7d1b4c6f60med.jpg

Napisano

Witaj!

A jakie to drobne modyfikacje przewidujesz? Podpatruję z uwagą; to moja ulubiona ciężarówka.

W kolejnym modelu postaram się pomalować jak będę posiadał do tego urządzenia np. aerograf i kompresor.

Do pomalowania ramy nie potrzebny ci kompresor i aerograf. Idąc tym tropem, kabiny tez nie pomalujesz?

Myślałem by zrobić wydech coś w podobie do tego. Ale mam dylemat nie wiem czy wklejać oryginalny wydech czy poczekać , złożyć całość i wtedy coś kombinować z tym nowym

Zakładając, że to Twój pierwszy model, może sklej go, jak to mówią, z pudła.

M.

Napisano

Malować kabinę będę tylko nie wiem na jaki kolor bo mam akurat podkład boll-a , białą i żółtą farbe w sprayu . A co do modyfikacji to orurowanie górne , i ten wydech. Pozdrawiam

Napisano

Witam was

Wczoraj wieczorkiem pomalowałem oryginalny układ wydechowy po wyschnięciu prezentuje się tak

58ae80ada9e812d0med.jpg

3a584b6c97a0c0cfmed.jpg

Jutro będę robił chlapacze tylne. Mam plan by zrobić je z gumy, albo zrobić napis na plastikowych pomalowanych w macie. Pozdrawiam Palpi

Napisano
Model buduje około 2 tyg......][/quot

Przede wszystkim witaj na forum, 2 tygodnie to albo masz cholernie duzo czasu, albo jestes niesamowicie szybki .

Jak dobrze zrozumialem jest to Twoj pierwszy model, hm, calkiem dobrze Ci idzie, chociaz na dluzsza mete niepomalowane elementy (rama na przyklad) sa nie do przyjecia, nie w modelarstwie bynajmniej. Jakies drobne rzeczy jak antenki, jakies przewody mozna pominac, ale wiekszych juz wrecz nie wypada.

Powodzenia w budowie .

• Super Moderator
Napisano

Witam.

Skleiłeś, pomalowałeś, a łączenia? Łączenia się szlifuje, a jak są dalej widoczne, trzeba je zaszpachlować i dopiero wtedy się maluje.

Napisano

Przede wszystkim witaj na forum, 2 tygodnie to albo masz cholernie duzo czasu, albo jestes niesamowicie szybki .

Jak dobrze zrozumialem jest to Twoj pierwszy model, hm, calkiem dobrze Ci idzie, chociaz na dluzsza mete niepomalowane elementy (rama na przyklad) sa nie do przyjecia, nie w modelarstwie bynajmniej. Jakies drobne rzeczy jak antenki, jakies przewody mozna pominac, ale wiekszych juz wrecz nie wypada.

Powodzenia w budowie .

Witam Dzięki za miłe słowa i za rady, staram się by mój model wyszedł jak najlepiej. Modelarstwo zawsze mnie fascynowało podziwiałem takich ludzi ,więc zebrałem siły, myśli i sam zacząłem. Wracając do ramy odwaliłem kasze ,że jej nie pomalowałem . Jak to się mówi ,, już po ptokach ,, ale drugi raz takiej akcji nie odwinę

Napisano

Witam was dziś zrobiłem chlapacze z takiej gumy i dywaniki z dermy

4b0f590db9fbb3a8med.jpg

6ed9ce116ae896abmed.jpg

Jutro maluję deskę rozdzielczą i górne schowki. Pozdrawiam Elo

Napisano
.... Modelarstwo zawsze mnie fascynowało podziwiałem takich ludzi ,więc zebrałem siły, myśli i sam zacząłem. Wracając do ramy odwaliłem kasze ,że jej nie pomalowałem . Jak to się mówi ,, już po ptokach ,, ale drugi raz takiej akcji nie odwinę

Modelarstwo to hobby, nie olimpiada i powinno cieszyc przede wszystkim Ciebie, ja i inni conajwyzej mozemy sie nie zgadzac z Twoja koncepcja . Dzialaj dalej.

Napisano
.... Modelarstwo zawsze mnie fascynowało podziwiałem takich ludzi ,więc zebrałem siły, myśli i sam zacząłem. Wracając do ramy odwaliłem kasze ,że jej nie pomalowałem . Jak to się mówi ,, już po ptokach ,, ale drugi raz takiej akcji nie odwinę

Modelarstwo to hobby, nie olimpiada i powinno cieszyc przede wszystkim Ciebie, ja i inni conajwyzej mozemy sie nie zgadzac z Twoja koncepcja . Dzialaj dalej.

Święta prawda.

Ja swojego auta nie tknąłem od 4 miesięcy. Nie bardzo mam teraz czas na modelarstwo, a jak mam się rozkładać i spieszyć to wolę tego nie ruszać niż w pośpiechu coś spi@#$%&*ć Więc mój Dodge stoi na półce złożone prowizorycznie i czeka aż będę miał na niego czas.

Napisano

Ale wiem doskonale co oznacza termin modelarstwo . Cieszy mnie to co robie , robie to tylko i wylacznie dla siebie dzieki i pozdro