Skocz do zawartości

Flak 43 Trumpeter 1:35

TReS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na początku się przedstawi, mam na imię Jakub i trochę lat za sobą, tu na forum pierwszy raz. Kilka modeli popełnionych , po dłuższej circa 10 lat, przerwie powracam do modelarstwa. Skala jedyna słuszna dla mnie czyli 1/35 oraz temat tylko artyleria, od samolotów zaczynałem ale jakoś się nie zakochałem w nich, później czołgi no już trochę lepiej,ale dopiero ostatnim razem się "zakochałem" właśnie w artylerii, która wybacza "dużo" błędów warsztatu modelarskiego, poza tym tak bardzo mało modeli widuje na forach, wiec to dodatkowa motywacja do tego by mieć w kolekcji "coś" czego inni nie mają .

Poniżej parę zdjęć modeli już zrobionych zaczynałem od Flaka 38 /Tristar/, poźniej byłą S-30 z Trumpetera, Pak 35/36 Tamiya, oraz Flakvierling /Tamiya/, z każdego po części jestem zadowolony

0009949653ec98b4m.jpg

f6fd33dd9e8a87d7m.jpg

23dc3fe960746161m.jpg

94b7b5e2f92d9b36m.jpg

f4bb470e0fc74f71m.jpg

No a teraz do rzeczy

5 model budowany jak w tytule Flak, bardzo miły i szybki w budowie, zero jam skurczowych zero nadlewek , detale ostre, przejrzysta instrukcja budowy wiec idzie szybko /w miarę/, dodaje lufe z RB Model ,wymiarowo podobno jest bardzo dobrze /tu ide za --> http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/trumpeter/tr01527.html / bład w platformie armaty poprawiony pokazany w opisie PMMS, więc do przodu zdjęcia poniżej

59eb4a34ed41932fm.jpg

7af0d28d22a3dda1m.jpg

c9a74edeaa9b5a21m.jpg

4100eaeb1b0cedb8m.jpg

2c001b2328ffdde5m.jpg

4848cf99de14e86bm.jpg

8da5c1ae4b6f87ccm.jpg

6c8a6499e2bd89f1m.jpg

To tyle jak narazie, jakość zdjęć nie powala robione telefonem, wieczorami bo tylko wtedy mam czas jak mój maluch pójdzie spać, i żona , więc budowa idzie powoli, mam nadzieję ze ta relacja pozwoli mi szybko dokończyć budowę i cieszyć oko tą armatka.

Malowanie będzie pudełkowe,czyli dark yellow Tamiya, wszelkie uwagi i porady biorę pod uwagę

CDN..

Pozdrawiam

Nareszcie jakiś artylerzysta!! Kibicuję!

..cdn

Wczoraj wieczorem, poskładane,

4b01dcf528972376med.jpg

lufa z RB Model, z pięknie wyrzeźbionym hamulcem lufy

7963c8b72191b859med.jpg

oraz poskładane do kupy

Uprzedzam, nadlewki kleju----> Tamiya Extra Thin

CDN...

Pozdrawiam

Skorygowane, jest na zdjęciu . Błąd nie tyle w instrukcji co konstrukcji, detal ten jest odlany do góry nogami. Należy go odciąć i przykleic po drugiej stronie. A że za bardzo go nie widać po złożeniu można wykorzystać to co się odcieło

No.. Nie dziwię się że nie dowidziałeś bo zdjęcia z du..y są zrobione ale jak narazie nie mam lepsiejszych warunków do fotografi, po części to trochę lenistwo też. Dziś wieczór odbój od warsztatu,ciężki dzień w pracy. Ale nie próżnuje, myśle na malowaniem, z tym ze ciekawe malowania to występują np. Na ciagnikach jak wyżej wspomniańy Sd.kfz. A same działa ciagniete na przyczepie już nie. Instrukcja mówi i w sumie zdjęcia u wujka Gogla ze ma być dark yellow camo, a zastanawiam sie tak, ostatnio kleiłem Paka 40 z Tamiya i w krótkim rysie historycznym tam opisanym napisali że do 42 roku chyba fabrycznie malowanie było pancer grey, następnie ktoś sie tam wymyślił ze bedą na pancer grey malowali dark yellow przeważnie już po wyjeździe z fabryki i po 43 roku dawali już dark yellow w fabryce. I teraz pytanie, czy taka opcja też możliwe że była stosowana na Flakach.? Nie trafiłem jak narazie na taką informacje, ale gdyby gdyby, to myśle na opcja malowania przejściowego właśnie, najpierw hull red jako podklad na to panzer Grey i dalej dark yellow, wszystko "przyprawione" porządną dawką soli dla efektu odbić odpryskow i z pędzla retuszowane. Hmmmm...

to myśle na opcja malowania przejściowego właśnie, najpierw hull red jako podklad na to panzer Grey i dalej dark yellow,

To możliwe, ale nie w przypadku 3,7 cm Flak 43 który wszedł na uzbrojenie już w czasach, kiedy koloru Panzergrau nie używano.

to myśle na opcja malowania przejściowego właśnie, najpierw hull red jako podklad na to panzer Grey i dalej dark yellow,

To możliwe, ale nie w przypadku 3,7 cm Flak 43 który wszedł na uzbrojenie już w czasach, kiedy koloru Panzergrau nie używano.

Przyznać muszę bez bicia że nie zagłębiem sie w historie, ale skoro tak, to będzie żółty

Bardzo mi się podoba twój zbiór ppanc. i plot. Mam zamiar kupić flaka i zobaczę czy warto. Chętnie będę zaglądał.

Dzięki ,fajny i tani flak na początek to 20mm flak 38 z Tristara, kosztuje jakieś 30 zł niecałe, a bardzo fajny,zero problemów przy budowie, mój pierwszy z armat, warto dodać metalową lufe. Bardzo ładna przyczepa sd.ah 52, oraz kilka magazynów i skrzynia na lufe.

Heloo..

Dziś ciąg dalszy budowy, krótki ale zawsze, przyklejony celownik, wajcha do niego, i jakieś coś co będzie za krzesłami obsługi pod prowadnicą gdzie wylatują łuski, nie wiem do czego to ma służyć, na zdjęciu szpara zamalowana surfacerem z Tamki, wiec jak podeschnie to do przeszlifowania, na mokro poleci papierem 600. Poza tym Flaczek nabierać kształtów zaczyna. Muszę się wziąć za krzesła dla obsługi /bez ich wklejenia dalej nie ruszę/ a nie ukrywam ze bardzo jakoś nie chce ich robić, składają sie z kilku elementów i do tego małych dupsów.

439f714fa95d892fmed.jpg

a95615a6bf64b26fmed.jpg

beb682fb11d6ded9med.jpg

47dfd185a4b185ccmed.jpg

Jaram się

fdee7578d99ddb75med.jpg

827cccd58a96f2b6med.jpg

Witam,

Po krótkiej przerwie, ciąg dalszy szybkiej bardzo budowy jak się okazuje, dziennie poświęcone ok godzinki wieczorem i nagle bach!!.... juz się malowanie szykuje. Kolor jak za instrukcją i wujkiem Google, Tamiyowskie Dark Yellow, muszę tylko poczekać do "Matki Boskiej Pieniężnej" , i poleci farbka, wiec jeszcze chwila. Przyczepki nie buduje bo mi się nie chce, poza tym miejsce tylko zabiera. Jeśli ktoś jest chętny to oddam w dobre ręce.

c0f7ec4659b0aa08med.jpg

b0cbbdb194572c41med.jpg

dd81c139aa250cf0med.jpg

afad44bd645e161dmed.jpg

15fc2831eb260ef1med.jpg

• 2 weeks later...

Witam,

Po dłuższej przerwie, budowa armaty prawie zakończona, pozostało malowanie, dark yellow, bo w sumie innego wyboru nie ma. Czekam na Ts-3 spray z Tamki, bo tylko tych farb używam,znaczy się firmy, zastanawiałem sie na Humbrolem ale spotkałem sie z róznymi opiniami na ich temat wiec pozostaje przy tym co mam sprawdzone. Jeśli znajdę kwity na bundesarchive na Flaka 43 bez osłony to takiego zostawie własnie by wszystko było ładnie widać, jeśli nie to sie mocno zastanowie czy ją kleic. Na pewno nie bedzie kosza któy według mnie duzo zasłania i jakoś uroku nie dodaje konstrukcji, a na nie posiadanie przez armatę kosza na łuski akurat kwity znalazłem. Poniżej zdjecia gotowego modelu surowego, na to poleci jakis czarny podkład i kolor bazowy. Poza tym zaczeła się wiosna wiec czas pojeździć na rowerze troche, wiec modelarstwo czasami zejdzie na drugi plan.

No i czas najwyzszy zastanowic sie na wyborem kolejnego modelu do budowy /w podpisie/ pewnie padnie na M102 z Afv Model, choc armata polowa 76,2mm z UM MT Model kusi kusi bardzo, i czas zrobic zakupy, flaka 37 rownież z Trumka, nie omieszkam warsztatu zamieścic na forum kolejnego.

fba69f7f4434241emed.jpg

ddbcad65ecf78554med.jpg

e702d8da9b8bdc7emed.jpg

cec81325bbd50135med.jpg

Pozdrawiam śledzących warsztat budowy,mam nadzieję na update z malowaniem już nie długo.

1c832ee77a666314med.jpg

Jeśli znajdę kwity na bundesarchive na Flaka 43 bez osłony to takiego zostawie

Kłopot w tym, że to późna konstrukcja i co więcej rzadko używana przez Wojska Lądowe, więc zdjęć jest dość mało.

Pewne jest za to, że nie musisz się ograniczać do tylko koloru bazowego. Łaty, paski i inne takie są jak najbardziej dozwolone.

Pewne jest za to, że nie musisz się ograniczać do tylko koloru bazowego. Łaty, paski i inne takie są jak najbardziej dozwolone.

Coś sugerujesz, paski ?? O to się mnie podoba tylko kwiatek jakiś możesz podlinkować.

• 2 months later...