kermit zaba Posted April 2, 2014 Share Posted April 2, 2014 Witam Po długich zmaganiach podzielę się z Szanowną Widownią moim najnowszym ulepkiem W kabinie mamy blachy Part i fotel Pavli: Na zewnątrz też się znalazło trochę Partowego złomu: Następnie emalie z serii autentycznych Model Master i blutack. Taka ciekawostka, Blutack po kilku użyciach i zabrudzeniach farbą przestaje nadawać się do użytku. Brudzi powierzchnię i zachowuje się jak naklejka z ceną, której za wszelką cenę próbujemy się pozbyć z prezentu. Na szczęście po delikatnym działaniu płynem do naczyń problem znika. No i galeria właściwa po oblepieniu kalkami Model Maker, wypełnieniu dziur w gondolach dyszami Airesa i zatkaniem otworu w osłonie sondą firmy Master: Model Italeri jest ogólnie znany i lubiany, na szczęście trafił mi się egzemplarz bez przeszłości wypadowej i większość elementów miała prawidłowy kształt i fakturę. Warto było zainwestować w dodatki, zdecydowanie zwiększają atrakcyjność modelu. Po raz pierwszy bawiłem się suchymi pastelami, tartymi na papierze ściernym i nakładanymi na ślinę wąskim pędzlem. Dysze na zewnątrz wyglądają zbyt schematycznie, w środku białe przetarcia są bardziej przypadkowo rozrzucone. Niestety na zdjęciu biały pigment wydaje się mocno odcinać od tła, w rzeczywistości jest nieco subtelniej. W ramach ułożenia godła na grzbiecie, musiałem je przesunąć do przodu, tam gdzie garb jest wyższy i pozwala się z zmieścić tarczy herbowej między statecznikami. Producenci modelu usilnie chcą nam wmówić, że golenie podwozia głównego powinny stać pionowo. Ja im nie wierzę i powyginałem je tak jak powinno być. Teoretycznie koła podwozia głównego powinny być trochę większe, ale gdyby były przy tej długości goleni, samolot nie stałby z charakterystycznym zadarciem nosa, tudzież siedzeniem na dupie. Uzbrojenie leży w pudełku, bo na zdjęciach go nie wykryłem. Jak się jakaś fota napatoczy to pomyślimy nad zaostrzeniem dzioba Bocianowi. Pozdrawiam i miłego oglądania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 Lubię to malowanie i pamiętam jakie robiło wrażenie gdy powstało, więc z sentymentu mi się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted April 3, 2014 Share Posted April 3, 2014 Bardzo ładny MiG ___________________________________________________________________ Na warsztacie: AJ-37 Viggen - Heller 1/72 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts