Jump to content

Lecą Bociany! MiG-29A 115 1/72 Italeri

kermit zaba
 Share

Recommended Posts

Witam

Po długich zmaganiach podzielę się z Szanowną Widownią moim najnowszym ulepkiem

W kabinie mamy blachy Part i fotel Pavli:

DSCF1190.JPG

DSCF1193.JPG

DSCF1194.JPG

DSCF1197.JPG

Na zewnątrz też się znalazło trochę Partowego złomu:

DSCF1413.JPG

DSCF1414.JPG

Następnie emalie z serii autentycznych Model Master i blutack. Taka ciekawostka, Blutack po kilku użyciach i zabrudzeniach farbą przestaje nadawać się do użytku. Brudzi powierzchnię i zachowuje się jak naklejka z ceną, której za wszelką cenę próbujemy się pozbyć z prezentu. Na szczęście po delikatnym działaniu płynem do naczyń problem znika.

DSCF1526.JPG

DSCF1532.JPG

No i galeria właściwa po oblepieniu kalkami Model Maker, wypełnieniu dziur w gondolach dyszami Airesa i zatkaniem otworu w osłonie sondą firmy Master:

DSCF1564.JPG

DSCF1571.JPG

DSCF1565.JPG

DSCF1568.JPG

DSCF1579.JPG

DSCF1582.JPG

DSCF1585.JPG

DSCF1600.JPG

DSCF1604.JPG

Model Italeri jest ogólnie znany i lubiany, na szczęście trafił mi się egzemplarz bez przeszłości wypadowej i większość elementów miała prawidłowy kształt i fakturę. Warto było zainwestować w dodatki, zdecydowanie zwiększają atrakcyjność modelu. Po raz pierwszy bawiłem się suchymi pastelami, tartymi na papierze ściernym i nakładanymi na ślinę wąskim pędzlem. Dysze na zewnątrz wyglądają zbyt schematycznie, w środku białe przetarcia są bardziej przypadkowo rozrzucone. Niestety na zdjęciu biały pigment wydaje się mocno odcinać od tła, w rzeczywistości jest nieco subtelniej.

W ramach ułożenia godła na grzbiecie, musiałem je przesunąć do przodu, tam gdzie garb jest wyższy i pozwala się z zmieścić tarczy herbowej między statecznikami.

Producenci modelu usilnie chcą nam wmówić, że golenie podwozia głównego powinny stać pionowo. Ja im nie wierzę i powyginałem je tak jak powinno być. Teoretycznie koła podwozia głównego powinny być trochę większe, ale gdyby były przy tej długości goleni, samolot nie stałby z charakterystycznym zadarciem nosa, tudzież siedzeniem na dupie.

Uzbrojenie leży w pudełku, bo na zdjęciach go nie wykryłem. Jak się jakaś fota napatoczy to pomyślimy nad zaostrzeniem dzioba Bocianowi.

Pozdrawiam i miłego oglądania