Oskrobany Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Witam wszystkich zaczynam swoja przygodę z modelami od VW Golf GTI Liczę, że forumowicze pomogą mi w trudnych chwilach przy tym projekcie ;) jestem ciekaw czy ktoś już bawił się z tym modelem ? może jakieś wskazówki ? A więc zaczynamy: -------------------------- Pozdrawiam Oskrobany Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Mimo że z cywilami nie mam doświadczenia to będę śledził uważnie twoje zmagania bo kiedyś chciałem wziąć ten model na warsztat ale jakoś nie było mi to dane... Bądź cierpliwy, nie śpiesz się. Zapoznaj się z wątkami na forum, w szczególności z dekalogiem malowania pędzlem (bo jak się domyślam to malujesz pędzlem). Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Tak, mam juz za soba ten model (taka mala chec zrobic cykl 'Golf przez lata', ale ciagle cos innego wpada na warsztat ). Calosc sklada sie nad wyraz przyjemnie, nawet jak na Revell, chociaz silnik ma tendencje nie pasowania do otworow w karoserii. Fajne tez sa kalki tapicerki wnetrza, ale te warto przetrzec matem po nalozeniu bo strasznie sie swieca. Ogolnie model dobry jak na pierwszy projekt, choc mam nadzieje, ze Twoje zaplecze narzedziowe jest troche bardziej rozbudowane niz to co widac na zdjeciu. Powodzenia i wytrwalosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskrobany Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Co do narzędzi to pęseta, papier ścierny, pilniczek się znajdą. Wystarczy czy jeszcze jakieś narzędzia by się przydały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Golf II . Kultowy wózek ,-)) Będę zaglądał ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Pędzlem to nadwozia dobrze nie pomalujesz;-) Albo aerograf albo kup sobie jakiś spray. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskrobany Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2014 W sprzęt typu aerograf nie będę inwestował. Więc zostaje słabe wykonanie nadwozia lub sprej tak jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Namalowalem ja sie kast pedzlem, po pewnym czasie to tez jakos wychodzilo, ale do sprayu sie nie umywa. Tego Golf u mnie to juz era sprayu ale jeszcze bez polerki, wiec straszy skorka pomaranczowa. Jesli jednak bedziesz pedzlowal, to pamietaj- szeroki, dosc miekki pedzel i dobrze rozcienczona farba. Co do narzedzi to tez tak zaczynalem, jeszcze tylko przydaloby sie cos do wycinania czesci z wyprasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Również będę tu częstym gościem tym bardziej że mam w związku z tym modelem pewne plany:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 ja z sentymentu też będę odwiedzał ...ale będę krytyczny....w końcu od 8 lat jeżdżę takim kultowym pojazdem,z tym ,że niestety w bazowej wersji.W razie czego mozesz liczyć na pomiary :-) w razie potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskrobany Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2014 dzięki z góry za zainteresowanie moim składaniem Sprawy maja się tak, że poczytałem forum, analizowałem budowę, i poczyniłem pierwsze kroki. Muszę dokupić parę farb bo 4 podstawowe dołączone do modelu to za mało. Parę elementów posklejane, parę już pomalowanych: i już się rzuca słabe malowanie pędzlem Jako, że pracuję jako kierowca zawodowy i jutro lecę w tygodniową trasę na Niemcy do składania powracam w święta ------------- pozdrawiam Oskrobany Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Nie wiem czy te wszechobecne ślady po wypychaczach będą widoczne w gotowym modelu - jeżeli tak to należy je usunąć (zaszpachlować a potem wyszlifować), jeżeli nie to można je olać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskrobany Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2014 ta strona będzie widoczna, więc trzeba będzie się tego pozbyć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 To takie rzeczy warto robić przed malowaniem - szlifowanie skutecznie usunie efekty twojego pędzelkowania Kontynuuj pracę, gorąco ci kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskrobany Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2014 przy pierwszym projekcie byłem świadomy, że będzie masa błędów po powrocie z trasy pójdzie do poprawki :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 To ja powiem tak.Warto zainwestować w szpreja czarnego. Koszt i wydajność prawie identyczna jak farbek w słoiku. Czarnego używa się ciągle i wszędzie, więc nie ma obaw że puszka z farbą będzie zalegała na półce. No i oczywiście efekt będzie o niebo lepszy Miejsca po wypychaczach są tragicznie usytuowane (w przednim zawieszeniu [domniemam, bo z budowy auta wiem, gdzie gaz i hamulec, nic więcej ]) . Zaszpachlować - standardowa porada, ale ciekawe jak to później wyszlifować (szczególnie patrząc na to, że dopiero zaczynasz zabawę w modelarstwo i zapewne wielkiego zapasu narzędzi to nie masz ) Szlifowanie farby to raczej... średni pomysł w tym wypadku. Jeśli chciałbyś usunąć tą farbę i pomalować element jeszcze raz to przydałoby się pomoczyć w zmywaczu wamodu, albo w krecie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Kwietnia 2014 Share Napisano 12 Kwietnia 2014 To ja powiem tak.Warto zainwestować w szpreja czarnego. Koszt i wydajność prawie identyczna jak farbek w słoiku. Czarnego używa się ciągle i wszędzie, więc nie ma obaw że puszka z farbą będzie zalegała na półce. No i oczywiście efekt będzie o niebo lepszy amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kingsizeking1980 Napisano 12 Kwietnia 2014 Share Napisano 12 Kwietnia 2014 No kultowe autko .Będę zaglądał ,bo sam mam ochote na "gofra". A co do usuwania farby to może lepiej do płynu hamulcowego Dot ,zamiast do kreta . Nie wiem co to za farba jest na zawieszce. Działaj kibicuje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskrobany Napisano 12 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2014 Dzięki za rady szprej czarny na pewno trafi do zasobów i prawdopodobnie karoseria maznę na kolor srebrnym, czerwony mi nie podchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 12 Kwietnia 2014 Share Napisano 12 Kwietnia 2014 Dzięki za rady szprej czarny na pewno trafi do zasobów i prawdopodobnie karoseria maznę na kolor srebrnym, czerwony mi nie podchodzi srebrny GTI ? tylko czerewień LY3D Tornado Rot ...ostatecznie czarny .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskrobany Napisano 12 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2014 Z tego co się orientuję były GTI srebrne więc chyba nie odejdę za bardzo od oryginału. No chyba że się źle orientuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 12 Kwietnia 2014 Share Napisano 12 Kwietnia 2014 ale to jednak wszystkie GTI są reklamowane w kolorze czerwonym.Ten jest własnie najbardziej kultowy... Jedynym odstępstwem był chyba MK I Pirelli .On mial kultowy lakier biały. oczywiście to Twój model i Twoja koncepcja projektu.Ale ostrzegałem,że będę krytyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oskrobany Napisano 12 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2014 konstruktywna krytyka jest zawsze w cenie pomyśli się jeszcze nad kolorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 12 Kwietnia 2014 Share Napisano 12 Kwietnia 2014 zrób po swojemu nie po mojemu.Jak ma być srebrny to taki ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 12 Kwietnia 2014 Share Napisano 12 Kwietnia 2014 Ma być taki, że Niemiec płakał jak sprzedawał! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi