MasterJanek Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Witajcie, jako, że czas na nowy model zakładam warsztat Garbusa firmy Revell. Dostałem ten wózek w prezencie i jest to już mój 2 beetle więc postanowiłem zrobić z nim coś bardziej szalonego niż tylko pomalować na dedykowany kolorek i złożyć. Wóz ma się na półce wyróżniać. Już dawno chodziły mi po głowie zdjęcia tego garbusa, więc będzie on główną inspiracją dla projektu. Generalne założenie to złożyć go możliwie podobnie do tego ze zdjęć. Pierwsze kroki poczynione a mianowicie szałowy kolorek stworzony z 2 farbek Citadel Colour. Zmieszałem ze sobą farbkę fioletową i miedzianą dla uzyskania efektu lakieru metalic. Całość pokryłem lakierem z połyskiem. Kolor narzucony pędzlem. Mam nadzieję że lakier się wam podoba, bo starałem się aby nie był zbyt cukierkowaty ale był ciekawy i wyróżniający się. Zapraszam was do komentowania i dzielenia się swoimi przemyśleniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Fajnie, dlaczego pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterJanek Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2014 kadzior - dzięki, co do pędzla to długo się namyślałem co robić, czy szukać w sprayu czy kupić w końcu aero i wziąć z lakierni coś w tym stylu. Szukałem sprayu i nic sensownego nie wyczaiłem. W końcu stwierdziłem że mam rozwiązanie przed sobą w farbkach Citadel. I zacząłem kombinować jak zrobić lakier metalic. Dodawałem do fioletu srebro, złoto, w końcu najlepszy efekt dała miedź. No i zrobiłem lakier, i mega ostrożnie i starając się to zrobić jak najszybciej i dokładnie narzuciłem na model. Gdy jeszcze poszedł lakier z połyskiem to aż się sam zachwyciłem że taki efekt wyszedł z pędzla. Więc jednak okazało się że można mieć ładny lakier metalic bez aero. ;) Mam nadzieję że się podoba kolorek, co prawda fotki go nie oddają mega dokładnie, jutro dodam coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Mi się kolor bardzo podoba. Fajnie zmieszałeś kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Więc jednak okazało się że można mieć ładny lakier metalic bez aero. To najmniejszy problem. A smugi od pędzla? Przed lewym nadkolem i na lewych drzwiach coś widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misioptys Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Pomysl fajny, kolorek tez ok. Ale niestety smugi sa, do tego na masce widac jak grubo lakier lezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterJanek Napisano 16 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Witajcie, Marcin M. - tam na szczęście czysto misioptys - dzięki fajnie, że się podoba. Co do lakieru to są na nim wszędzie 3 warstwy bez poprawek, może akurat na masce grubość bardziej widać Dobra, leci up i obiecane zdjęcia: Teraz możecie lepiej ocenić kolorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Smugi są widoczne bardzo. Zmyłbym to i popróbował pobawić się podkładem i bazami natryskowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Fajny ten kolorek wyszedł, a jakby delikatnie wyrównać lakier papierem 2k i bezbarwny z puszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 A czy ktoś potrafi na tak dużej powierzchni pomalować pędzlem metalikiem bez smug? Podkreślę metalikiem, bo zwykłym lakierem to wiem, że parę osób potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 17 Kwietnia 2014 Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Marak - nie sztuką jest coś zrobić i się tym chwalić, że jest się prawie jedynym - sztuką jest to zrobić dobrze W tym modelu problemem nie jest metalic - ale lakier bezbarwny. W przeliczeniu na 1:1 garbus wyglądał by jakby go zaorali pługiem... MasterJanek - posłuchaj dobrych rad i kup sobie bezbarwny w puszcze. Cało karoserię przetrzyj wodnym papierkiem ( 2500-3000 ) na mokro, wyczyść i psikaj lakierem z puszki. Jeżeli jednak chcesz się upierać przy swoim, to niestety licz się z falą negatywnych komentarzy, bo w historii modelarstwa samochodowego, to co zrobiłeś to krok w tył, nie w przód... Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterJanek Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2014 Witajcie, Marcin M, skwarciu21, Marak - dzięki, pomyślę jeszcze co zrobić z tą budą, na razie dokończę resztę garbusa. Messer - dzięki za porady, uwierz mi, że tak by nie wyglądał w 1:1 :P Stan rzeczywisty oddaje to zdjęcie: Gdy robiłem próby z tym kolorkiem to po przetarciu papierkiem 2k i psiknięciu go bezbarwnym w sprayu wyglądało to słabo. Stąd też decyzja o maźnięciu budy lakierem z połyskiem z pędzla. Co do kroku wstecz z malowaniem pędzlem to od razu wiedziałem, że pojawią się negatywne komentarze, ale cóż, chciałem Garbusa w tym kolorze zrobić, jedyną opcją był pędzel albo kupić aero i lakiery. Ogólnie wszystkie modele maluję kolorkami w sprayu, ostatni model z pędzla wymalowałem jak zaczynałem z modelami, a ten wóz to już nr. 14 także sporo czasu minęło Nadwozie na razie zostawiłem w spokoju i zabrałem się za resztę. Oto gotowe wnętrze. Wymalowałem szachownicę aby załamać tą monotonię czarnej i białej skóry. Komentujcie, oceniajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterJanek Napisano 19 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Witajcie, model jest gotowy, zapraszam Was do galerii. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=73&t=43237 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi