kashato Napisano 14 Kwietnia 2014 Share Napisano 14 Kwietnia 2014 Witajcie! Postanowiłem, że rozpocznę wątek z Nissanem Skyline R34 w wersji Z-Tune (pozdrowienia dla Tomka - MesserDesign ) Model będzie robiony bez pośpiechu i postaram się wykonać go najlepiej jak tylko potrafię. Parę fotek zestawu: Kalki Pozostałe dodatki (siatka, metal transfery, maski na szyby) Ta wersja różni się od zwykłego GT-R34 m.in. wlotem na masce Wlotami na łączeniu drzwi z nadkolem Dyfuzorem w tylnym zderzaku A teraz kilka ciekawostek z zestawu: -2 końcówki wydechu -2 kierownice -2 przednie zderzaki (!) - różnica to górna część, bardziej zaostrzona, inne ułożenie kratek i dokładka -2 zestawy felg (Nismo i zwykłe, co ciekawe - srebrny komplet jest mniejszy od czarnego, więc tak czy siak nie można go wykorzystać, bo opony są za duże, czarny komplet jest większy) -2 komplety tarcz hamulcowych (swoją drogą niezła różnica..) - prawa strona tylne, lewa przednie Dodatki, które chcę wykorzystać: -Metal transfery MS-012 A+ Club -kalki z metalowymi elementami Hobby Design HD01-0033 (zestaw dla R32, R33, R34) -zestaw waloryzacyjny Tamiya, który zaskakuje zawartością, ponieważ.. ..w środku oprócz blaszek i instrukcji ( ) znajdziemy także metalową końcówkę wydechu, naklejki nismo i dywaniki w kolorze czarnym Nissan ma być w kolorze Tamiya X-6 Orange, felgi w kolorze XF-1 czyli po prostu czarny mat, lakier bezbarwny Zero Paints. Podczas tworzenia tego modelu będę używał podkładu Zero Paints, farb Tamiya Acrylic i Zero + rozcieńczalnik X-20A Tamiya. Zapraszam do śledzenia wątku i pozdrawiam wszystkich modelarzy, kashato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 15 Kwietnia 2014 Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Fajnie, że zainwestowałeś w dodatki. Tarcze hamulcowe od Tamiyi wyglądają nieźle. Pomarańcz i czarny mat to bardzo ciekawe połączenie . Powodzenia w pracy, bo zapowiada się nieźle . Może zmotywujesz mnie do zaczęcia Twojego byłego nissana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2014 Zaczynaj albo oddawaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reptyle89 Napisano 19 Kwietnia 2014 Share Napisano 19 Kwietnia 2014 Zapowiada się mocno zdetalizowany i w nietuzinkowym kolorze Sky:P Będe obserwował i życze powodzenia przy pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miauryc Napisano 22 Kwietnia 2014 Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Pomarańczowy Skyline, serio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Serio, a dlaczego nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Mini up: Wyciąłem siatki z zestawu fototrawionek Tamiya, które mają docelowo trafić w przedni zderzak oraz blaszkę imitującą intercooler. Najpierw poszedł Mr. Metal Primer A na to X-18 Tamiya i X-7 Tamiya Napis na siatce od chłodnicy zrobiony przy pomocy szablonu zestawowego. A tutaj model, który na dniach będę kończył: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Temat miał ruszyć i nic. Czekam na aktualizację bo jak wiesz mocno Ci kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 27 Maja 2014 Autor Share Napisano 27 Maja 2014 Update w związku z problemami z forum dopiero teraz, a w zasadzie mini update. Niestety natłok pracy i obowiązków związanych ze studiami nie pozwala mi na tyle pracy przy modelu ile bym chciał… Mały update. Podczas składania modeli robię to stopniowo i dzielę sobie pracę na kilka etapów. Malowanie dzielę m.in. częściami : karoseria, podwozie i zawieszenie, wnętrze i różne duperele przy okazji. Zacząłem od podwozia i zawieszenia - położyłem podkład na większość części zawieszenia oraz tarcze hamulcowe, które następnie pomalowałem (Pomarańcz Tamiyi, taki jak będzie na podwoziu - może troszkę jasniejszy, ponieważ przeoczyłem to, że pod taki kolor powinien być biały podkład i położyłem szary… Nadwozie będzie już w białym podkładzie ) i przykleiłem fototrawione tarcze hamulcowe. Na zaciskach będzie jeszcze kalka Brembo. Za ostatnie foto przepraszam brat zrobił dowcip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 28 Maja 2014 Share Napisano 28 Maja 2014 Tarcze wyszły super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 13 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2014 W wolnej chwili wczoraj i dzisiaj usiadłem i skleiłem podwozie, tak to wygląda: Kolejny etap to koła - felgi już w podkładzie czekają na kolor (czarny mat Tamiya XF-1 plus kalka Nismo) Zapraszam również na mojego bloga http://www.blackscalemodels.blogspot.com który dopiero raczkuje, aczkolwiek w wakacje (wg moich planów ma dostać powera i ma pojawić się więcej ciekawych postów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2014 Witajcie ponownie! W międzyczasie zaszły małe zmiany, przeniosłem całą swoją modelarnię do oddzielnego pokoju, gdzie mam ciszę i spokój, dobre oświetlenie. W końcu mogę używać wyciągu Tamiya który leżał u mnie dobre 3 miesiące w kącie. Jestem bardzo zadowolony ze zmiany, w przyszłości może zawita u mnie biurko narożne, ale na razie wystarczy mi to co jest. Fotki z przeprowadzki i fotki miejsca pracy: Tutaj już z aktualnie robionym modelem i kompresorem. Zrobiłem przesiadkę z samego kompresora na kompresor z butlą 3L - różnica nieporównywalna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shakal84 Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 O chłopie ! roboty masz co najmniej na dwa lata haha przynajmniej u mnie tyle by trwało poskładanie takiej ogromnej ilości modeli. Widzę kompresor masz dokładnie taki ==> http://allegro.pl/kompresor-z-butla-aerograf-tg-138-zestaw-malowania-i4276409167.html jak sie spisuje ? długo go juz masz ? głośny jest ? areograf masz też ten samo co na aukcji ? Może mógłbyś wzucić na YT filmik jak pracuje ten kompresor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 27 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2014 Hehe, też się zastanawiałem ostatnio ile życia mi potrzeba żeby zrobić te wszystkie modele… Jeśli chodzi o kompresor, mam go jeden dzień Zakupiłem go bardzo tanio od użytkownika tego forum i wczoraj przyszła paczka. Na razie jestem bardzo zadowolony, ponieważ wielką różnicę robi butla którą owy kompresor pompuje i jakiś czas pracuje się na powietrzu z butli, to bardzo ułatwia pracę, bo kompresor nie chodzi ciągle. Jeśli chodzi o głośność to mam wrażenie, że jest cichszy od samego kompresora bez butli, ale może to tylko takie wrażenie bo dźwięk jest trochę inny. Aerograf jaki mam to NEO For Iwata z dyszą 0.35mm i jest wyśmienity. Ja kupiłem go za 225 złotych, teraz widzę że trochę podrożały. Przymierzam się do kupna takiego: http://www.ebay.pl/itm/Iwata-Medea-NEO-TRN1-Gravity-Feed-Trigger-Airbrush-N5500-/360899696276?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item54074c5694&_uhb=1 Filmik mogę jutro nagrać, nie ma sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 27 Czerwca 2014 Share Napisano 27 Czerwca 2014 O chłopie ! roboty masz co najmniej na dwa lata haha przynajmniej u mnie tyle by trwało poskładanie takiej ogromnej ilości modeli. Widzę kompresor masz dokładnie taki ==> http://allegro.pl/kompresor-z-butla-aerograf-tg-138-zestaw-malowania-i4276409167.html jak sie spisuje ? długo go juz masz ? głośny jest ? areograf masz też ten samo co na aukcji ? Może mógłbyś wzucić na YT filmik jak pracuje ten kompresor ? Używam tego kompresora już rok wprawdzie grzeje się i nie maluje dłużej jak 25 minut , o głośności nie napiszę bo nie mam porównania ale w nocy nie przeszkadza kupiłem go od tego sprzedawcy ale w zestawie z aerografem tg 130. Pracowni zazdroszczę i kolekcji modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2014 Kilka fotek z dzisiaj, pomalowane i złożone wnętrze, przyklejone dywaniki () Wielkimi krokami nadchodzą zmagania z kastą, do której dziś przykleiłem zderzak. Na razie zestaw schnie w białym podkładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 30 Czerwca 2014 Share Napisano 30 Czerwca 2014 Witaj. Warsztat na prawde kozacki, modeli też masz mnóstwo w poczekalni . Ładny ten pomarańcz. Kalki na fotelach i dywanikach - szczegóły,a cieszą . Właśnie zmotywowałeś mnie do pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2014 Dzięki za miłe słowa, teraz czas brać się za robotę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shakal84 Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 Malujesz Areo TG 130 ? jak sie spisuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inskript Napisano 4 Lipca 2014 Share Napisano 4 Lipca 2014 A można wiedzieć cóż to za lakiernia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 4 Lipca 2014 Autor Share Napisano 4 Lipca 2014 Maluje Aero NEO For Iwata od 2 lat -jest super ;) Lakiernia Tamiya, nie pamietam nar kat. Wersja z jednym wiatrakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 9 Lipca 2014 Share Napisano 9 Lipca 2014 Zazdroszczę miejsca do pracy. A moja żona mi mówi że to ja mam dużo modeli w szafie Świetnie się prezentuje wnętrze. Oglądam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 19 Lipca 2014 Autor Share Napisano 19 Lipca 2014 Aktualizacja: Pobawiłem się trochę z folią BMF, okleiłem kilka detali. Na siedzenia poszła mgiełka matowego klaru - tak jak radziliście. Teraz jest okej. Kasta po pierwszej warstwie koloru. Zdjęcia strasznej jakości. Obiecuję, że kolejne będą robione lustrzanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 19 Lipca 2014 Share Napisano 19 Lipca 2014 do usuniecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 20 Lipca 2014 Share Napisano 20 Lipca 2014 W końcu komputer działa poprawnie -,-... A więc: Kolor bardzo mi się podoba . Co do folii, to myślę, że to nie wygląda za dobrze. Klamki wyszły okej, zostawiłbym . Fajnie, ze zajmujesz się detalami jak ręczny czy gałka od skrzyni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi