Skocz do zawartości

A6M2b Zero / Airfix / 1:72

Alex976

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

taki szybki relaksacyjny projekt. Właściwie to zostało malowanie.

Kokpit

Najpierw całość pomalowałem H77, później XF-71 i rozjaśniłem mieszanką XF-71 i Xf-2. Następnie wymalowałem detale, zrobiłem lekkie obicia H8 i XF-10 i położyłem filtr/wash na całość. Zegary z kalkomanii.

IMG_1035_zps75b11ae4.jpg

IMG_1030_zps7b03a8c1.jpg

IMG_1032_zps358059f6.jpg

Dorobiłem pasy z taśmy Tamki.

IMG_1037_zps791ed722.jpg

Skleiłem w całość.

ec61b3fa-f9ea-45e8-92d8-3bd8f77ea8c8_zps874ae40c.jpg

Położyłem surfacera i pomalowałem srebrnym Gunze H8

IMG_1040_zps60bc3346.jpg

Zrobiłem preshading z Gunze H331

IMG_1042_zps2eeb098a.jpg

IMG_1045_zpse3109bdb.jpg

A teraz idę malować dalej

Kolego, malowanko jakie będziesz robił?

Pudełkowe

Góra pomalowana. Miałem bardzo dużo nieprzyjemnych przygód z tym malowaniem. Ale wyszedłem chyba na prostą.

A, i w końcu w miarę dobrze opanowałem foty na białym tle. Udało się uchwycić właściwy kolor, bo wcześniej miałem z tym problem.

IMG_1126_zpsc997ece7.jpg

IMG_1127_zpsb0396144.jpg

IMG_1128_zps1677b7af.jpg

Przy okazji. Na ostatnim zdjęciu widać, że ta bliższa kalka z numerem 34 trochę się porwała. Do poprawienia.

Mam wrażenie, ze znowu panowałeś nad materią. Na początku wydawało mi to barokowanie trochę przesadne. Ale teraz wygląda bardzo fajnie.

Przy okazji. Na ostatnim zdjęciu widać, że ta bliższa kalka z numerem 34 trochę się porwała. Do poprawienia.

Niekoniecznie, jeżeli będziesz robił odarcia farby, to możesz tą trójkę wykorzystać. Malowanie bardzo ładne

Ładnie, widzę, że spód już pomalowany, kalki położone. Ostatnio w necie doczytałem się info na temat kwestii historycznych malowania tej maszyny i oznaczeń, gdzie napisano, że była z jednostki treningowej i spód powinien być pomarańczowy jak to mieli japońce w zwyczaju jeśli chodzi o jednostki szkolne.

Ładnie, widzę, że spód już pomalowany, kalki położone. Ostatnio w necie doczytałem się info na temat kwestii historycznych malowania tej maszyny i oznaczeń, gdzie napisano, że była z jednostki treningowej i spód powinien być pomarańczowy jak to mieli japońce w zwyczaju jeśli chodzi o jednostki szkolne.

Nie wnikałem w szczególy historyczne, bo to szybki projekt miał być, dla odpoczęcia przed czymś powazniejszym.

Jest jakiś powód, dla którego malujesz przed przyklejeniem osłony kabiny?

Tak, chcę zrobić otawrta kabinę, a Airfix nie daje takie możliwości, więc muszę pociąć to, co mam teraz. A mi się nie chce tego robić na tę chwilę A tym bardziej tego maskować...

Świetny model, bardzo mi się podoba efekt malowania dołu i kabinka

Dziękować

Kalki położone

IMG_1131_zps840bc826.jpg

IMG_1137_zpsa4292920.jpg

A to pomalowałem sam. Wiedziałem, że kalek z tymi elementami nie położe dobrze, więc nie pozostało mi nic innego

IMG_1129_zps09f9f2f9.jpg

Fajne zero, jakich kolorów używasz do tych zacieków? Ogólnie to są miejsca w których zostały plamy a lepiej gdyby to były zacieki, trochę bym to roztarł jeszcze wacikiem nasączonym whitespiritem.

Z górą coś będziesz jeszcze robił?

Teraz nie powiem jakich kolorów dokładnie użyłem, bo sam nie wiem Była chyba umbra, ochra, jakieś brązy, trochę bieli. Generalnie sporo odcieni. Jużź to poprawiłem tak, żeby były smugi i zacieki. A górę też będę brudził, ale delikatniej.

Pracuję dalej.

Na górze zrobiłem wash, teraz delikatnie pobrudzę.

IMG_1200_zps731304b4.jpg

IMG_1201_zpsb5151ab6.jpg

Zrobiłem tez lepsze zdjęcia dołu, na poprzednich coś z oświetleniem miałem nie tak i wyszło zbyt rdzawo.

IMG_1195_zpscdfda972.jpg

IMG_1196_zpsf62ef656.jpg

No i drobnicę szykuję pomału.

IMG_1188_zps1392f3ea.jpg

Silnik

IMG_1189_zpsa8a7b555.jpg

IMG_1191_zps93b6c8d1.jpg

Ten łosz wyszedł mocno. Zauważ, że szczelina steru i statecznika, w prawdziwym samolocie jest dużo wyraźniejsza niż podział blach, które tak naprawdę widoczne są dużo słabiej i z dużo mniejszej odległości. Czarny łosz na jasnym wygląda tu brutalnie.

IMG_1196_zpsf62ef656.jpg