sfjontkofski Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 Jak to robicie? Mam z tym problem. Początkowo korzystałem z mieszaniny ludwik + woda + części = kąpiel 24h, ale to trwa w nieskończoność i jest niepraktyczne. Potem odkryłem benzynę ekstrakcyjną i jej wspaniałe właściwości, ale o ile w przypadku bryły modelu wystarczy przetrzeć nasączoną chusteczką, o tyle drobne części wymagają kąpieli, a to znów nieergonomiczne jak jasna cholera. W dodatku nie jestem pewien, jak benzyna reaguje z klejami CA i contactą, a czasami trzeba odtłuścić już sklejone części... Próbowałem zresztą po prostu olać temat, jak niektórzy radzą, ale w moim przypadku pactra + pędzle + tłuszcz = katastrofa. :C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Maja 2014 Share Napisano 11 Maja 2014 jeśli faktycznie zależy ci na odtłuszczeniu to mój sposób polega na tym iż zawsze na warsztacie mam pod ręką płyn do mycia szyb z alkoholem - spryskuje nim albo model a tobie polecam całe ramki z małymi częściami - płyn szybko odparowuje ponieważ zawiera alkohol możesz to przyspieszyć kładąc ramki w ręcznik papierowy - ciśnienie ze spryskiwacza też robi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 12 Maja 2014 Autor Share Napisano 12 Maja 2014 Proste i skuteczne... Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YaMaKaSsi Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Witam. Radzę spróbować przeczyścić elementy nasiąkniętą ścierką spirytusem. Najlepiej jakby to była ścierka samochodowa, która nie zostawia po sobie śladu włosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Maja 2014 Super Moderator Share Napisano 12 Maja 2014 Witam. Ja natomiast stosuję zwykły płyn do mycia naczyń. Umyję w nim części, spłukam wodą z kranu i elementy są odtłuszczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 12 Maja 2014 Share Napisano 12 Maja 2014 Potem odkryłem benzynę ekstrakcyjną i jej wspaniałe właściwości Nic prostszego, tylko zamiast chusteczki miękki, szeroki pędzel. Na ramce to rób. Nie rozumiem dlaczego mycie ramek w wodzie z Ludwisiem jest dla Ciebie nie praktyczne ? Wieczorem myję i spłukuję wodą, na rano są suche i odtłuszczone. Pamiętaj o tym, że powinieneś przed malowaniem umyć, już sklejony model. Pactra nie wybacza tłuszczu, jak sam napisałeś, a sklejanie ponownie natłuści go skutecznie. Na przyszłość polecam Surfacery, pod farbę. Można je kupić w sprayu. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi