Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak to robicie? Mam z tym problem.

Początkowo korzystałem z mieszaniny ludwik + woda + części = kąpiel 24h, ale to trwa w nieskończoność i jest niepraktyczne. Potem odkryłem benzynę ekstrakcyjną i jej wspaniałe właściwości, ale o ile w przypadku bryły modelu wystarczy przetrzeć nasączoną chusteczką, o tyle drobne części wymagają kąpieli, a to znów nieergonomiczne jak jasna cholera. W dodatku nie jestem pewien, jak benzyna reaguje z klejami CA i contactą, a czasami trzeba odtłuścić już sklejone części...

Próbowałem zresztą po prostu olać temat, jak niektórzy radzą, ale w moim przypadku pactra + pędzle + tłuszcz = katastrofa. :C

Napisano

jeśli faktycznie zależy ci na odtłuszczeniu to mój sposób polega na tym iż zawsze na warsztacie mam pod ręką płyn do mycia szyb z alkoholem - spryskuje nim albo model a tobie polecam całe ramki z małymi częściami - płyn szybko odparowuje ponieważ zawiera alkohol możesz to przyspieszyć kładąc ramki w ręcznik papierowy - ciśnienie ze spryskiwacza też robi swoje

2978b6f51485c5eamed.jpg

Napisano

Witam.

Radzę spróbować przeczyścić elementy nasiąkniętą ścierką spirytusem. Najlepiej jakby to była ścierka samochodowa, która nie zostawia po sobie śladu włosków.

• Super Moderator
Napisano

Witam.

Ja natomiast stosuję zwykły płyn do mycia naczyń. Umyję w nim części, spłukam wodą z kranu i elementy są odtłuszczone.

Napisano
Potem odkryłem benzynę ekstrakcyjną i jej wspaniałe właściwości

Nic prostszego, tylko zamiast chusteczki miękki, szeroki pędzel. Na ramce to rób. Nie rozumiem dlaczego mycie ramek w wodzie z Ludwisiem jest dla Ciebie nie praktyczne ? Wieczorem myję i spłukuję wodą, na rano są suche i odtłuszczone. Pamiętaj o tym, że powinieneś przed malowaniem umyć, już sklejony model. Pactra nie wybacza tłuszczu, jak sam napisałeś, a sklejanie ponownie natłuści go skutecznie. Na przyszłość polecam Surfacery, pod farbę. Można je kupić w sprayu.

Pozdrawiam

Paweł