Jump to content

Odtłuszczanie drobnych części

Recommended Posts

Jak to robicie? Mam z tym problem.

Początkowo korzystałem z mieszaniny ludwik + woda + części = kąpiel 24h, ale to trwa w nieskończoność i jest niepraktyczne. Potem odkryłem benzynę ekstrakcyjną i jej wspaniałe właściwości, ale o ile w przypadku bryły modelu wystarczy przetrzeć nasączoną chusteczką, o tyle drobne części wymagają kąpieli, a to znów nieergonomiczne jak jasna cholera. W dodatku nie jestem pewien, jak benzyna reaguje z klejami CA i contactą, a czasami trzeba odtłuścić już sklejone części...

Próbowałem zresztą po prostu olać temat, jak niektórzy radzą, ale w moim przypadku pactra + pędzle + tłuszcz = katastrofa. :C

jeśli faktycznie zależy ci na odtłuszczeniu to mój sposób polega na tym iż zawsze na warsztacie mam pod ręką płyn do mycia szyb z alkoholem - spryskuje nim albo model a tobie polecam całe ramki z małymi częściami - płyn szybko odparowuje ponieważ zawiera alkohol możesz to przyspieszyć kładąc ramki w ręcznik papierowy - ciśnienie ze spryskiwacza też robi swoje

2978b6f51485c5eamed.jpg

Witam.

Radzę spróbować przeczyścić elementy nasiąkniętą ścierką spirytusem. Najlepiej jakby to była ścierka samochodowa, która nie zostawia po sobie śladu włosków.

Potem odkryłem benzynę ekstrakcyjną i jej wspaniałe właściwości

Nic prostszego, tylko zamiast chusteczki miękki, szeroki pędzel. Na ramce to rób. Nie rozumiem dlaczego mycie ramek w wodzie z Ludwisiem jest dla Ciebie nie praktyczne ? Wieczorem myję i spłukuję wodą, na rano są suche i odtłuszczone. Pamiętaj o tym, że powinieneś przed malowaniem umyć, już sklejony model. Pactra nie wybacza tłuszczu, jak sam napisałeś, a sklejanie ponownie natłuści go skutecznie. Na przyszłość polecam Surfacery, pod farbę. Można je kupić w sprayu.

Pozdrawiam

Paweł