kawalek74 Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 Witam. W związku z zakończeniem sklejania Lublina R-XIII Ter, po raz pierwszy postanowiłem zrobić dioramę. Ostatecznie zdecydowałem się że wykonam pochylnię do wodowania łodzi latających. Poniżej mała galeria przedstawiająca historię prac jakie zostały wykonane. Zdjęcie które jest wzorcem dla mojej dioramy: Wstępna faza dioramy z ukształtowaniem terenu oraz bocznym wałem wygląda następująco; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 15 Maja 2014 Autor Share Napisano 15 Maja 2014 Kolejnym etapem było wykonanie kilku rybek które będą pływać sobie w wodzie. Po wykonaniu podłoża kamienno piaskowego i osadzeniu roślinności przyszedł czas na zalanie pierwszej warstwy wody Druga warstwa jaka została wylana na grubość 1,5 cm zawierała rybki które osadziłem w żywicy. Po całodniowym schnięciu żywicy z której działania i efektu jestem bardzo zadowoleny przystąpiłem do formowania małych fal i poruszeń. Poniżej dokumentacja zdjęciowa pokazująca nałożony żel Vallejo oraz efekt jego wysychania. Po wyschnięciu żelu z którego działanie przerosło moje oczekiwania na najwyższe fale nałożyłem preparat Vallejo vallejo snow foam. I tutaj zostałem niemile zaskoczony ponieważ nigdzie nie przetestowałem tego wcześniej a jak się okazało ten preparat nie jest w żadnym stopniu transparentny. Pozostawiłem to w takim stanie jak na zdjęciu ponizej, na mniejsze krawędzie wody pozostanie nanieść wymieszany żel z vallejo snow foam a efekt powinien być o wiele lepszy. Obecnie czekam na przesyłkę z roślinami typu wyschnięta trawa której kępy chcę posadzić w niewielkiej ilości na piasku. Dla wyjaśnienia ta plama na płytach jest przygotowana pod Samolot z którego woda po wyciągnięciu masowo ściekała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Maja 2014 Share Napisano 15 Maja 2014 Efekt wygląda dość ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 9 Czerwca 2014 Share Napisano 9 Czerwca 2014 Musze przyznać ze robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 Efekt bardzo realistyczny, tylko czy na polskim wybrzeżu przy brzegu znajdziesz takie drobne nawet kamienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 11 Czerwca 2014 Share Napisano 11 Czerwca 2014 Wyglad dioramy nie ma nic wspolnego z przedwojenna baza MDL-u. Robilem Puck jako fotoscenerie do Microsoft Flight Simulator X. Screeny mozna zobaczyc w tym temacie. Ksztalt i pozostalosci lotniska do dzis sa doskonale widoczne na zdjeciach satelitarnych: Zdjecie w obrebie hangaru szkolnego. Doskonale widac ksztalt pirsu. Po prawej stronie domek pilotow: Hangar szkolny i cale nabrzeze. Jak widac pirs to solidna, dobrze zadbana betonowa konstrukcja. Plyty zjazdowe schodzily daleko pod wode. To samo zdjecie, ktore Ty przedastawiles, lecz o wiele lepszej jakosci: Jak widac z kata ustawienia wozka. upad zjazdu to conajmniej 15°. Wiekszy niz Twoj w dioramie. Warto poswieciec wiecej pietyzmu historycznego, bo w koncu to pierwsze lotnisko II RP po odzyskaniu panstwowosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 20 Czerwca 2014 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2014 Fajnie że udostępniłeś te fotografie. Muszę przyznać że dużo szukałem ale nigdzie nie widziałem tej fotografii która szczegółowo pokazuje jak wyglądał pirs. Nie ukrywam że to co tworzyłem wykonywałem głównie na podstawie ostatniej fotografii i kilku podobnych w których portowa budowla przestawiona była mało szczegółowo, nie wpadłem na pomysł że zarys był tak bliski temu jaki jest obecnie. Delikatnie mówiąc jestem trochę załamany ale na tym etapie nie wykonam już poprawek i pozostaje tylko zakończyć dioramę z przeświadczeniem, że to nie do końca tak jak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawalek74 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2015 Na zakończenie tematu :-( Lublin r-XIII Ter http://stolarzowice.info/photos1/261joachim-makowski/photo?albumid=528&photoid=9270 http://stolarzowice.info/photos1/261joachim-makowski/photo?albumid=528&photoid=9273 Ja po obejrzeniu zdjęć prawidłowej budowli pochylni w Pucku nie miałem nawet ochoty robić fotek. Na chwilę obecną czekam na fotki, które udostępnił Warka Bear, jeżeli ktoś zdążył je skopiować to będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi