Skocz do zawartości

T-71M1 1:35 Tamiya

Jarzomb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jest to mój 2 model czołgu, który złożyłem. Prosto z pudła bez dodatków. Malowałem farbami Vallejo oraz używałem pigmentów od tej samej firmy. Zapraszam do galerii oraz komentarzy. Każda rada jak i ocena się przyda w moim dalszym rozwoju

DSC_0599_zps3813c0c8.jpg

DSC_0600_zps975cfd4c.jpg

DSC_0601_zps56b81c75.jpg.html

DSC_0602_zps49e16218.jpg.html

DSC_0603_zpseadb6a14.jpg

DSC_0604_zps005f2238.jpg

DSC_0605_zps0eee6ea4.jpg

DSC_0606_zpsd17b23a2.jpg

DSC_0607_zpsee853ab4.jpg

DSC_0608_zps42c4c35f.jpg

DSC_0609_zpsc1556ede.jpg

Edytowane przez Gość

Hej!

Poprawnie zapisana nazwa tego wozu to T-72 M1 lub T-72M1 (różne zapisy można spotkać). Sam model, poza uszczelnieniem przy lufie, podoba mi się-tyle, że zupełnie ładnie się tego chyba nie da zrobić. Znajomy pono próbował z... Prezerwatywami.

Hej!

Poprawnie zapisana nazwa tego wozu to T-72 M1 lub T-72M1 (różne zapisy można spotkać). Sam model, poza uszczelnieniem przy lufie, podoba mi się-tyle, że zupełnie ładnie się tego chyba nie da zrobić. Znajomy pono próbował z... Prezerwatywami.

Możesz wyjaśnić o co chodzi z tymi prezerwatywami, bo nie kumam. Jeśli chodzi o model, to z tego co zauważyłem masz nie obrobione wyrzutniki granatów dymnych. Te ślady łączenia form należy zeszlifować. Nie podobają mi się też beczki, a ściślej ich kolor. Lepiej wyglądały by pomalowane całkiem na zielono. Reszta modelu jest okej wg mnie. Aha na przyszłość staraj się dokupić toczone lufy z RB Model, bądź innych producentów. Model a szczególnie ta toczona lufa wygląda znacznie lepiej niż zestawowa, łączona z dwóch części. Tak samo możesz postępować z linami holowniczymi z Eureki XXL czy też np. kupić sobie siatki na grille. Wydatek w sumie nie wielki, a model wygląda znacznie lepiej.

Możesz wyjaśnić o co chodzi z tymi prezerwatywami, bo nie kumam.

Mój znajomy podobno próbował zastąpić plastikowe miniatury brezentowych osłon-uszczelnień przy jarzmie fragmentem zielonej prezerwatywy. Efektów niestety (?) nie widziałem.

ale miał pomysł można by było użyć jakiejś dwuskładnikowej masy lub chusteczki i wikolu nawet próbować z foliom aluminiową. jesli chodzi o sam model to jak na drugi to całkiem fajnie wyszedł

Po obejrzeniu fotek mam parę uwag: jak na drugi model to całkiem nieźle ale nie ustrzegłeś się paru baboli pierwszy to reflektor podczerwieni przy dziale.W realu jest on sprzężony z armatą i zawsze "patrzy" w tą samą stronę co działo u Ciebie celuje w niebo, zapasowe puszki amunicyjne z boku wieży są w kolorze nadwozia oraz zardzewiałe, naprawdę są aluminiowe i w innym kolorze, puszka przy wkm-e ma pomalowaną na czerwono gwiazdkę w wojsku nikt takich rzeczy nie robi.Reflektor podczerwieni przy włazie dowódcy szyba powinna być albo czarna lekko błyszcząca ,ew w kolorze nadwozia.Kaptur na jarzmie armaty jest brązowy czyżby był ze skóry? powinien być w kolorze brezentu ew. w irackich T72 był w kolorze piaskowym.Błotnik z prawej strony trochę Ci się odkleił.Wyrzutnie granatów dymnych z prawej strony wieży ostatnie trzy od strony działa nie są w jednej linii z pozostałymi.Czołg jest strasznie zardzewiały w rzeczywistości nigdy by tak nie zardzewiał chyba żeby był spalonym wrakiem ( brudny może być).Jedna rada dla Ciebie zanim zaczniesz sklejać następny pojazd pooglądaj zdjęcia np. na Prime Portalu wtedy ustrzeżesz się większości w/w błędów.Pozdrawiam M1A1(HA)

naprawdę są aluminiowe i w innym kolorze

Nieprawda

Reflektor podczerwieni przy włazie dowódcy szyba powinna być albo czarna lekko błyszcząca ,ew w kolorze nadwozia.

Tu też błędne podanie 2 wyjść, w wypadku tego modelu musi być w kolorze nadwozia gdyż reflektor posiada osłonę założoną.

Co do modelu autora, w swoim życiu krótkim naoglądałem się T-72M1, trochę szkoda że rzuciłeś się na taki dobry model na początek bo nie wyszedł najlepiej, przynajmniej nie ma zbyt dobrze odwzorowanych pewnych części. Nie mniej nie załamuj się, sklejaj dalej! I co najważniejsze, współczesne! Pozdrawiam

Z tą osłoną to faktycznie prawda ale co do puszek to bym się kłócił z czasów służby wojskowej pamiętam że np. puszki na 250szt do PKMSN były aluminiowe lub z jakiegoś stopu lekkiego i były malowane ciemniejszym zielonym takim lekkobłyszczącym nie matowym jak sprzęt.Pozdrawiam M1A1(HA)