Jump to content

Infantry Tank MK.II MATILDA -Airfix -1:76

Piotr_P
 Share

Recommended Posts

W ramach ćwiczeń nad pojazdami wojskowymi,ćwiczeniu technik,które i tak idą mi marnie zakupiłem sobie trzy klasyczne pojazdy jeszcze bardziej klasycznego Airfixa.

Matildę chciałem mieć od dziecka.Mając 12-13 lat kupiłem sobie na wycieczce w Cieszynie Churchill`a i potem dłuuugo oglądałem katalogi Airfixa i w oczy wpadła mi właśnie Matilda...wtedy jej nie kupiłem.Marzenie zrealizowałem po bagatela 20 latach

Oto moje wypociny.

Delikatnie rozwiercona lufa,wyrzutnie granatów dymnych.

Do tego owinąłem bibułką wydechy bo w oryginałach widziałem coś na kształt bandaży termicznych jak w sportowych autach na kolektorach wydechowych.

Do tego delikatny wash z brązowej i białej olejnej farby.Trochę prób z zaciekami,czyli chyba nazywacie to biedronką.Na to Satin varnish Vallejo.Całość okraszona równie delikatnie pigmentem Light sienna Vallejo. Niestety większość z tych zabiegów mój aparat nie wychwycił

teraz mnie rugajcie

DSCF3665_zps8cd918a7.jpg

DSCF3666_zps974a4518.jpg

DSCF3670_zps03e49605.jpg

DSCF3675_zps1178607b.jpg

DSCF3676_zpsae9e5ed3.jpg

DSCF3681_zps96fb71ef.jpg

DSCF3683_zps4d117e3e.jpg

DSCF3686_zps7cd7ea80.jpg

DSCF3687_zps30dbab48.jpg

Śliczna Matylda - to jeden z moich ulubionych pojazdów pancernych.

Wieki temu sklejałem ten model, a teraz też poluję na Matyldę w "72"

Bardzo mi się podoba ten model w Twoim wykonaniu - możesz być dumny z tego co wycisnąłeś z Airixa

Bardzo udany. Uwagi podobne jak w wypadku Churchila, tyle że tu masz pole do popisu z masą kurzu i pyłu pustynnego . Co do samego modelu w małej skali, wspominał Bazylms że nie widział w małej skali, a jest tego trochę, jako jeden z niewielu był produkowany przez Esci/Italeri, Fujimi i rzeczonego Airfixa. A że sporadycznie modelarsko wykonywany, bo to stareńkie wypusty z masą błędów, uproszczeń i niedoskonałości.