shakal84 Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Witam Mam pytanko odnośnie "sławnych" kalkomani ACADEMY. Nie dawno na Allegro wylicytowałęm sobie model ACADEMY F-117 w skali 1:72. Jakośc kalkomani jest strasznie kiepska, jedną niechący rozerwałem, po naklejeniu trzech (z kokpitu) i odczekaniu paru godzin okazało sie iż kalki w ogóle nie trzymią, w ogóle sie nie przykleiły i po dotknieciu odpadły. I teraz pytanko czy wszystkie kalki ACADEMY są takiej kiepskiej jakości ? czy może tylko w wybranych modelach ? (rok produkcji ? ) Jeszcze wczesniej sklejałem BF-109 i też miałem kalki ACADEMY i tam ich nakładanie przebiegło bez problemów. Dodam iż nie używałem żadnych preparatów pod kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Niestety kalki Academy są do niczego.Jeśli mogę ci doradzić to gdy kupujesz jakiś model z Academy to rozejrzyj się za kalkami i dokup je osobno,ale raczej bardziej się opłaci kupić model z innej firmy.Wyjątkiem są zestawy Academy na których pisze że kalki drukował Cartograf więc takich szukaj.Ja osobiście omijam ich modele,jakoś mi nie leży firma Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shakal84 Napisano 1 Lipca 2014 Autor Share Napisano 1 Lipca 2014 Super dzięki za informacje takich modeli będe szukał rozumiem iż informacja że kalki robił Cartograf jest bezposrednio na opakowaniu modelu tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 1 Lipca 2014 Share Napisano 1 Lipca 2014 Tak,tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Zapewniam, że nie wszystkie kalkomanie Academy są takie... Używałem wielu- buduję modele pojazdów- i nic takiego mi się nie przydarzyło.... Inna sprawa, że merytycznie nie zawsze są poprawne... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 2 Lipca 2014 Share Napisano 2 Lipca 2014 Zapewniam, że nie wszystkie kalkomanie Academy są takie… […]Pomagałem synowi budować PANZERKAMPFWAGEN IV Ausf.H/J z Academy i kalki były ok.Robiłem także Hobby Craft Nieuport 17, który miał kalki sygnowane koreańskimi znaczkami (patrz niżej). Kalki były grube i należało uważać, żeby nie zmyć całego lepiszcza i potrzeba było sporo MicroSol, ale położyły się całkiem dobrze. (dopowiedzenie do Nieuport 17) Starzy wyjadacze twierdzą, że Academy przejęło formy od Hobby Craft. Ja natomiast jestem przekonany, że Hobby Craft zlecało produkcję do Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shakal84 Napisano 3 Lipca 2014 Autor Share Napisano 3 Lipca 2014 Cóz nie ma co ryzykować, ja juz raczej nie kupię modelu ACADEMY chyba że będą tam kalki Cartografku jak kolega wyżej pisał. Przez te daremne kalki zniechęciłem sie do tego modelu, po mimo iż części są wyśmienicie odlane i dobrze pasują. I co teraz czekać na okazję na Allegro aż łaskawie znajdą sie kalkomanie do F-117 w skali 1:72 ? idz pan w ... z takim interesem ACADEMY daje d... w tym temacie i tyle :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 3 Lipca 2014 Share Napisano 3 Lipca 2014 Cóz nie ma co ryzykować.... Dokładnie tak,to tak jak z grą w Lotto.Albo trafię albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shakal84 Napisano 6 Lipca 2014 Autor Share Napisano 6 Lipca 2014 Tak trochę z innej beczki ale też odnośnie kalkomani. Zauważyłem że przy samolotach niemieckich z drugiej wojny swiatowej kalkomanie swastyki są jakoś dziwnie rozdzielone na pól, tzn aby swastyka była w całości trzeba sklejić ją z dwóch kawałków. Rozumiem iż to celowy zabieg z pewnych powodów, (no chyba że sie myle ) ale to torchę śmieszne to tak jakby sprzedawać marichuane w zestawie "zrób to sam" albo pistolet no co ? przecież składniki osobno są legalne a w połączeniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 Tak swastyka może zachodzić na jakiś ruchomy element, np. klapę podwozia, wówczas lepiej mieć taką kalkomanię podzieloną przez producenta, zamiast samemu ją ciąć i dopasowywać do dwóch powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloszek28 Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 Tak swastyka może zachodzić na jakiś ruchomy element, np. klapę podwozia, wówczas lepiej mieć taką kalkomanię podzieloną przez producenta, zamiast samemu ją ciąć i dopasowywać do dwóch powierzchni. Nie o to chodzi, kolego Solo. Tu można zaczerpnąć wiedzy na temat kalek ze swastyką - http://www.ihr.org/jhr/v18/v18n2p34_Desjardin.html#48422 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 6 Lipca 2014 Share Napisano 6 Lipca 2014 Co prawda odjeżdżamy daleko od tematu kalkomanii wkładanych do pudełekm z modelami firmy Academy. …Tu można zaczerpnąć wiedzy na temat kalek ze swastyką. … Zacytuję fragment z podanej strony„Perhaps no one believes there's any danger of a resurrection of Soviet Communism or Japanese imperialism”. Chichot historii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 10 Lipca 2014 Share Napisano 10 Lipca 2014 Witam Mam pytanko odnośnie "sławnych" kalkomani ACADEMY. Nie dawno na Allegro wylicytowałęm sobie model ACADEMY F-117 w skali 1:72. Jakośc kalkomani jest strasznie kiepska, jedną niechący rozerwałem, po naklejeniu trzech (z kokpitu) i odczekaniu paru godzin okazało sie iż kalki w ogóle nie trzymią, w ogóle sie nie przykleiły i po dotknieciu odpadły. I teraz pytanko czy wszystkie kalki ACADEMY są takiej kiepskiej jakości ? czy może tylko w wybranych modelach ? (rok produkcji ? ) Jeszcze wczesniej sklejałem BF-109 i też miałem kalki ACADEMY i tam ich nakładanie przebiegło bez problemów. Dodam iż nie używałem żadnych preparatów pod kalki. a używa kolega płynów pod i na kalki nakładałem kilka kalek tej firmy i nie było problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi