hypnos82 Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 No to pora na kolejny projekt Miało być lotnictwo, jednak nie wytrzymałem i musza być gąsienice Tym razem uderzam w siły IDF-u, czyli Merkave. Będzie to wersja przystosowana do walk miejskich. Z dodatków nie zamierzam nic dawac, bo model jest dość ładnie wyposażony i zdetalowany. Jedynie nad czym caly czas się glowie, to farby Ale tutaj już zaczerpnąłem wiedzy kolegów i teraz kwestia co lepiej wybrać Licze na wszelka pomoc przy budowie. http://www.mojehobby.pl/products/IDF-Merkava-Mk.IIID-LIC.html I powolne prace nad zawiaszeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 16 Lipca 2014 Share Napisano 16 Lipca 2014 Szkoda, że nie dopłaciłeś trochę i nie wziąłeś Menga. Ten model jest trochę skopany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 16 Lipca 2014 Autor Share Napisano 16 Lipca 2014 Az tak na metoryce mi nie zależy, to ma być lużny projekt. A jeśli chodzi o Menga, to czytałem, że nie jest az tak dobry, jak na taka cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 16 Lipca 2014 Share Napisano 16 Lipca 2014 Póki co Meng jest bezkonkurencyjny. Zobacz sobie ile kosztują konwersje żywiczne np. Legenda. Hobby Boss jest tańszy, ale merytorycznie mięknie. Jeżeli jednak nie chodzi w głównej mierze o poprawność modelu, to nie ma co gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 16 Lipca 2014 Share Napisano 16 Lipca 2014 Bo Menga w Polsce się nie kupuje, ceny z kosmosu, sprowadzenie modelu z Azji, łącznie z przesyłką zamknie się w kwocie ok. 190 zł. A jakość i zgodność z oryginałem nieporównywalnie lepsza niż ten twór z Hobby Bossa. Jeśli chodzi o 3D, to Meng nie jest idealny (ale który model prosto z pudła jest?), ale jest bezdyskusyjnie najlepszy na rynku. Kurcze, tyle modeli IDF się pojawiło na forum, chyba czas powrócić do czynnego modelarstwa Ps. popracuj trochę nad osłonami zwolnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 16 Lipca 2014 Share Napisano 16 Lipca 2014 Najwyższy czas Bartek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 16 Lipca 2014 Autor Share Napisano 16 Lipca 2014 No cóż ten model kupiłem za 145 zł, wiec cena była dość atrakcyjna. A tak jak pisałem, jest to luźny projekt bez spinki Zależy mi tylko, żeby go ładnie złożyć i pomalować. Koła zmontowane ( oczywiście jeszcze będą polerowane ) I pora na mozolną prace z gęsiami. Nie rozumiem tylko po co producent dal te malutkie piny Przegladajac fotki nie zauważyłem, by gąsienice były zaslepione na bokach. Dlatego poki co, nic nie daje na boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 17 Lipca 2014 Autor Share Napisano 17 Lipca 2014 Jeden kapeć złożony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Share Napisano 24 Lipca 2014 Pora na mała aktualizacje. Dwie pary gąsek zostały już złożone i następnie wziałem się za kadłub. Po dodaniu kilku detali przyszła pora złączenie kadłuba z wanną i tutaj ze spasowaniem były małe trudności, ale jakos sobie z tym poradziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 Miejsce styku góry kadłuba z wanną z przodu zaszpachluj, w oryginale jest gładko. Małą osłonę wlotu powietrza przykleiłeś tyłem do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Share Napisano 24 Lipca 2014 O kurcze faktycznie, dzięki za podpowiedz. Musze tylko sobie zakupić płynną szpachle, to zrobie korektę. A tym czasem wziąłem się za dalsze prace nad kadłubem. Osłona wydechu. U góry może się wydawać, że jest szpara, ale to tylko czarna farba ;) Wolałem prysnąć czarnym, żeby mi potem nie przeswitywaly blaszki. Oczywiście mały wentylator zostanie poprawiony. No i tyl pojazdu. Te "kosze" sa na razie na sucho założone, i na stale zamontuje po pomalowaniu tych miejsc, aby se nie utrudnić sprawy. Plandeki tez na sucho nałozone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 Bo Menga w Polsce się nie kupuje, ceny z kosmosu, sprowadzenie modelu z Azji, łącznie z przesyłką zamknie się w kwocie ok. 190 zł. A jakość i zgodność z oryginałem nieporównywalnie lepsza niż ten twór z Hobby Bossa. Jeśli chodzi o 3D, to Meng nie jest idealny (ale który model prosto z pudła jest?), ale jest bezdyskusyjnie najlepszy na rynku. Kurcze, tyle modeli IDF się pojawiło na forum, chyba czas powrócić do czynnego modelarstwa Ps. popracuj trochę nad osłonami zwolnic. Zgoda 100%. Wyrwałem w Chinach T-90 Menga za 160 z przesyłką. Hobby Szef to kiszka. Bodajże Siman Arba ma przesunięte wzgledem siebie mocowania rolek. Katastrofa. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 Za to 3D od Bossa ma do wywalenia cały tył kadłuba, kompletnie skopane proporcje bocznych-tylnych zasobników i błotników pod nimi oraz koszy ( same kosze też nie przypominają oryginałów), tylny właz to też kiszka. Na mnie już zerka z pudełka 3D od Menga, ale na razie muszę się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Share Napisano 24 Lipca 2014 O tym tyle wiedziałem od samego początku. Może w przyszłości pokusze się o trojeczke menga, tylko przeraża mnie fakt zrobienia tej struktury antypoślizgowej. Nie jestem pewny, ale chyba widziałem już gotowy taki specyfik/farbe bodajże od AK, albo MIG. PS. Wentylator poprawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 Tomek mam artykuł, Wojtka na ten temat, w PDFie. Chcesz ? Poszło E-mailem. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Share Napisano 24 Lipca 2014 Wielkie dzieki Pawel Z pewnością sie przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Wywal te plandeki. Taki typ.. wróć -podobne są na Siman Arba (Mk. IV). W trójkach wygląda to inaczej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 Czyli musze zastąpić to czyms innym, czy mogę dac bez żadnego nakrycia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Możesz dać bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 Postanowilem zrobić korektę kosza. Jest to wersja próbna Jeśli będzie ok, to dodam tylko po bokach paski Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 26 Lipca 2014 Autor Share Napisano 26 Lipca 2014 Dalszy ciąg prac - kosze gotowe ( myśle, że wyszły calkiem udanie ) - zrobione błotniki i osadzone na sucho - zaszpachlowany dziub kadłuba - wieża złozona w jedną bryłe - zmontowane działo, które wymagało troche szlifowania i odrobine szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 26 Lipca 2014 Share Napisano 26 Lipca 2014 Koszerna pancerka ma w sobie tą magię silnego pancerza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 31 Lipca 2014 Autor Share Napisano 31 Lipca 2014 Prace nad wieża trwają -Uzupelniłem brakujące elementy bryły wieży - wieżyczka z wizjerami osadzona na sucho - właz na stałe już zamontowany - pora na łańcuszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Mała aktualizacja Koncze powoli meka z łańcuszkami. Zosdtala jeszcze jedna strona kosza. Zmontowalem gniazdo przedniego karabinu. Karabin zostanie zmontowany na stale po pomalowaniu jego osprzętu. a to mój najonowszy zakup Będzie to pierwszy model malowany aero Postanowilem ze model pomaluje lifecolorami. Już zakupiłem trzy kolorki - baza ua035, a do rozjaśniania ua019 i biała. Jaki byscie proponowali rozcieńczalnik, no i w jakich proporcjach dobrac te kolorki ? Moja koncepcja to polozyc czystą baze ua035, a następnie rozjasnic piaskową i białą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 A wlasnie jaki podkład polecacie do aero, bo do tej pory leciałem sprayem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi