Paluchtomcio Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Mam pytanko. W jaki sposób wykonać efekt przegrzania silnika/blach w samolotach odrzutowych? Np. w MiG-21? Maluje blachy osłony silnika kolorem metalic grey i co potem? Przeszukałem wujka google ale niewiele znalazłem. Tylko to: http://www.naritafamily.com/howto/Su27/photo_frame.htm Jest po english. Niby troche znam ale za bardzo nie czaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Byłoby najlepiej, gdybyś pokazał zdjęcie silnika, który chcesz odtworzyć w swoim modelu. Wtedy pewnie ktoś szybciej Ci podpowie co i jak. Temat odtwarzania przegrzań silników, to temat rzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paluchtomcio Napisano 22 Lipca 2014 Autor Share Napisano 22 Lipca 2014 Szczerze mówiąc wzorowałem się na twojej pracy Oto ona: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=74240 (mam nadzieje że załoga modelworku wybaczy) Bardzo podoba mi się twoja pracy i przegrzanie silników na twoim super sabre. Chciałbym osiągnąć podobny efekt na mig-21 albo podobny. Mam wizje tylko w głowie. Nie mam żadnego zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 To ja powiem jak to zrobiłem, może coś z tego wykorzystasz. Podkład zrobiłem z chromu, o ile pamiętam Gunze SM-08, żeby było jak najbardziej błyszczące. Poszczególne panele, szczególnie na dole, malowałem różnymi metalizerami Alcada, ale na nich nie ma przegrzań, więc je pomijamy. Na błyszczącą powierzchnię zacząłem kłaść mocno rozcieńczonym clear orange smugi, jedna po drugiej, tak aby uzyskać te słynne w F-100 pręgi. Gdy pręgi były już dość mocno zaznaczone, użyłem alcada burnt iron, i tym metalizerem przyciemniłem te pręgi. I to w zasadzie wszystko, potem jeszcze korygowałem efekt ponownie clear orangem, żeby uzyskać odpowiedni efekt. Acha, na koniec jeszcze robiłem delikatny "marmurek" tymi dwoma kolorami, w tej przedniej części komory silnika, żeby nie było tam zbyt gładko. Starałem się, aby pręgi "wygasały" w kierunku dziobu maszyny. W sumie dość proste, trudniejsze było uzyskanie odpowiednich kształtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paluchtomcio Napisano 23 Lipca 2014 Autor Share Napisano 23 Lipca 2014 Będę musiał kupić metalizery. Bo mam tylko metalic grey. I rozumiem że wszystko przy pomocy aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Jak mam być szczery to przepalenia solo szału nie robią, widać wyraźnie zacieki z farby. Tutaj masz apropo Su-27 i Su-22 i to jeszcze po polsku http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=36285 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paluchtomcio Napisano 23 Lipca 2014 Autor Share Napisano 23 Lipca 2014 Dzięki Czesiu mam teraz krok po kroku. Chciałem się jeszcze dopytać czy można do tego efektu wykorzystać metalizery np. Pactry. Czy muszą być te droższe? Chodzi o cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Jak mam być szczery to przepalenia solo szału nie robią, widać wyraźnie zacieki z farby. Tutaj masz apropo Su-27 i Su-22 i to jeszcze po polsku Sugeruję okulistę, bo żadnych zacieków u mnie nie było. Może zbyt mocne malowanie, kwestia gustu, ale akurat zacieków na tym modelu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Jak mam być szczery to przepalenia solo szału nie robią, widać wyraźnie zacieki z farby. Tutaj masz apropo Su-27 i Su-22 i to jeszcze po polsku Sugeruję okulistę, bo żadnych zacieków u mnie nie było. Może zbyt mocne malowanie, kwestia gustu, ale akurat zacieków na tym modelu nie ma. Chodzi mi o zakończenia, środek tych wypaleń jest śliczny ale końce tych ciemniejszych pasków (nie wiem jak to nazwać) są zaokrąglone i na krawędziach zebrała się farba tworząc malutki półokrągły zaciek i jest w tym miejscu wyraźnie ciemniejsza. Nie chcę się tu czepiać czy "hejtować" a po prostu zwracam uwagę na szczegół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Rozumiem, ale to nie żadne zacieki. Po prostu grubo, może za grubo, położona farba. Ale jak widać, bardzo się podoba mimo tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paluchtomcio Napisano 26 Lipca 2014 Autor Share Napisano 26 Lipca 2014 Byłem dzisiaj w da-ta w Łodzi i chciałem kupić tą farbe life color kerosen tsc209 ale w ogóle nie mają farb tej firmy. Gościu mi polecił abym kupił pastele suche i tak też zrobiłem gdyż nie daleko na kosciuszki jest sklep dla plastyków. Kupiłem ultramaryne, pomarańczową, fioletową i dwie inne. Spróbuje zrobić podobny efekt taki jak wykonali koledzy. Tylko nie wiem albo bardziej boje się za to brać No ale jak mówią do odważnych świat należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi