Maks Benson Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Witam Na urodziny koleżkowie obdarowali mnie czymś takim. Dotychczas nie mierzyłem się z żadnym podobnym tematem. Chętnie wysłucham rad doświadczonych w temacie. Jeśli znajdziecie czas podeślijcie proszę namiary na walkaround i foto w boju. Znalazłem podobny wątek na forum...już przeczytałem. Na początek kilka pytań: Jaki zestaw farb (kolory niemieckich wozów) proponujecie, maluje w 80 % Tamiya. W tym dodatkowo dochodzi coś co jest magia a będzie ogromnym wyzwaniem...zimowe kamo. Druga sprawa skoro już robić to robić porządnie... czy warto dokupić jakieś blaszki, lufy, gąsienice? Za wszelkie uwagi i sugestie wielkie dzięki... ...ale ten śnieg i zimowe kamo... Zrobić model i zepsuć na ostatnim etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Niestety nie znam tego zestawu. Dlatego co do dodatków to może ktoś pomoże. Podejrzewam że lufy dobrze by wymienić. Natomiast co do gąsienic to Friule odradzam. W Sdk-u 251 trzeba je sklejać z dwóch kawałków i mi się ciągle rozpadały. Dałem z AFV, ale i sam model był z tej firmy wiec nie było problemów ze spasowaniem. Co do farb to maluj Tamiya. Na obrazku widać szary FX-63 German Grey. Nieco gorzej jest z zimowym kamo. Zależy jak chcesz je zrobić. Można malować białym z aero i zmieniać intensywność białego aby lekko szary prześwitywał, lub zużyte na np. lakier do włosów. Edytowane 1 Września 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 http://www.mojehobby.pl/products/German-Half-Track-Sdkfz-7-1.html?start_d=0 na samym dole masz proponowane dodatki morzesz przeglondnąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Ale też równie dobrze możesz nie inwestować w dodatki do niego i walnąć go prosto z pudła jeśli "coś"takiego robisz pierwszy raz.. a i malowań jest w sieci od...i ciut ciut,i nie musisz szarpać się z zimowym ale-twój model i twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Piotrek ma racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Witam! Proponuję zrobić model prosto z pudła bez zbytniego inwestowania w dodatki, gąski, duperele itp. Model jest stary jak węgiel kamienny, pełen błędów, wypaczeń, skrótów i pomyłek. Za połowę kasy którą trzeba włożyć w ten model, kupujesz takiego samego esdeka wyprodukowanego przez Trumpetera, który jest znakomity i zasadniczo nic nie musisz inwestować. Polepiłem ten model jakiś czas temu. Tu masz link z baaaardzo długiego warsztatu http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=19545&hilit=Krauss+Maffei I tyle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Model jest stary jak węgiel kamienny, pełen błędów, wypaczeń, skrótów i pomyłek. Za połowę kasy którą trzeba włożyć w ten model, kupujesz takiego samego esdeka wyprodukowanego przez Trumpetera, który jest znakomity i zasadniczo nic nie musisz inwestować. Nie chciałem tego tak dosłownie powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 2 Września 2014 Autor Share Napisano 2 Września 2014 Dziękuje za uwagi i sugestie. Znalazłem tani zestaw blaszek, potraktuje go treningowo, skoro zestaw posiada błędy na pewno klika dodatkowych blaszek go nie popsuje. Co do zimowego kamo, ciężko będzie go uniknąć bo chciałbym wykorzystać załączone ludziki a niestety wszystkie figurki maja zimowe stroje. Co zaś dotyczy gąsienic to strasznie drogie to ustrojstwo, daruje sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 A jaki problem ze zrobieniem kamo zimowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 2 Września 2014 Autor Share Napisano 2 Września 2014 Problem wynika z braku doświadczenia. Po przeczytaniu kilku wątków i obejrzeniu nastu filmów, nałożenie dodatkowego koloru nie wydaje się skomplikowane. Choć i tu pojawiają się wątpliwości. Czy takie kamo było nakładane na cały pojazd równomiernie czy omijano jakieś elementy (kola i podłoga i tak były wiecznie ufajdane wiec i po co). Problem stanowią miejsca gdzie biała farba jest powycierana, rozumiem, że takowe miejsca pojawiały się w wyniku eksploatacji otarć etc., czy istnieje jakaś inna przyczyna? Jeśli macie sprawdzony prosty patent na zimowe kamo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Malowanie białego kamo jest różne różniste morze być nanoszone pistoletem , pędzlem, szmatami , miotłą natomiast co do farby użyte były biała farba lub wapno pooglądaj fotki będziesz widział co było kamuflowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 przyczyną ścierania mogła być jakość farby lub rozcieńczalnika użytego na etapie przygotowywana farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt1 Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 I jeszcze pytanie czym malujesz-akryl czy emalie? Zimowe poscierane fajne jest i nie jest takie trudne a w koncu trzeba sprobowac. Technika na lakier do wlosow dobra jest,polecam. Gumowe gaski mozna rowniez dobrze ulozyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 2 Września 2014 Autor Share Napisano 2 Września 2014 Malować będę akrylami. Lakier mam, nigdy nie próbowałem tą metodą. Korzystałem natomiast z Heavy Chipping Fluid od AK głównie do rdzy. Wydaje mi się jednak ze do winter camo będzie za mocny, za dużo się wytrze. No nic zabieram się zatem do dzieła. Jutro będą blaszki to podrzucę jakieś foto. Na początek idzie Flak... czy te podnóżki były drewniane czy metalowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 wszystko jest metalowe jedyne drewno to chyba podłoga paki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 3 Września 2014 Autor Share Napisano 3 Września 2014 A co z zaznaczonymi elementami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 3 Września 2014 Share Napisano 3 Września 2014 o to ci chodziło to faktycznie morze być drewniane natomiast miejsce na amunicje wygląda na metal obłożony jakimś korkiem. a to działko w jakim muzeum się znajduje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 3 Września 2014 Autor Share Napisano 3 Września 2014 Ogrom piłowania i usuwanie szwów i nadlewek... dodatkowo wydłubałem niepotrzebny plastik ze stanowisk "ładowaczy". Miejsca gdzie będą drewniane podesty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 4 Września 2014 Autor Share Napisano 4 Września 2014 Właśnie odebrałem blaszki EDUARD dedykowane do tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 No to do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 10 Września 2014 Autor Share Napisano 10 Września 2014 Mam takie pytanie...czy ten element (blaszka) na górze jest przyklejony w odpowiednią stronę. Wg instrukcji Tamiya oraz Eduard tak jest poprawnie, ale nie mam przekonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 Czy chodzi ci o element z drzwiczkami ? Jeżeli tak to jest poprawnie zmontowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 23 Września 2014 Autor Share Napisano 23 Września 2014 Nabiera kształtów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks Benson Napisano 11 Października 2014 Autor Share Napisano 11 Października 2014 Poskładałem i pomalowałem na początek samo działko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 11 Października 2014 Share Napisano 11 Października 2014 Wygląda ciekawie czekam na resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi