Michał_86 Napisano 22 Października 2007 Share Napisano 22 Października 2007 Witam, miałem nie relacjonować przebiegu budowy tego modelu ponieważ podejrzewam że każdy już go robił :P No ale postanowiłem trochę z nim po cudować i wejść na wyższy poziom modelarstwa Po pierwsze użyje do niego szpachli, głownie po to by załatać sporą dziurę na spodzie kadłuba. Po drugie chciałbym się nauczyć na nim robienia widocznych linii podziału. Po trzecie ślady eksploatacji, jakieś osmolenie od karabinów itp. Po czwarte zabawa z drucikami i ulepszanie modelu Więc zaczynamy: Mały drucik obcięty od drutu oplatającego zwinięty kabel sieciowy posłuży jako element silnika Bristol Mercury IV. Zaszpachlowany spód samolotu: Mam nadzieje że na fotkach coś widać a jak nie to przy świetle dziennym zrobię nowe. Sugestie mile widziane Aha i jeszcze jedno. Model prawie był już ukończony ale uznałem że farba khaki była za gęsta i pokryła model tak że nic z niego nie zostało więc model trafił do kreta na parę godzin a dziś postanowiłem z nim trochę po cudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Października 2007 Share Napisano 22 Października 2007 No to powodzenia Z tego co pamietam, ten model ma kiepsko dopasowany statecznik poziomy. Zwróć na to uwagę :-))) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 Mam pytanko , tak dokładnie co to jest kret I jak model wrzucacie tam Przecież może się nalac do kabiny Mam problemik z Hurrican'em , położyła mi się zabardzo farba a kabina jest ładnie zrobiona i nie chce kabiny zniszczyc. Tata polecił mi żebym to przemył Nitrem (był lakiernikiem samochodowym) lub zetrzec mokrym papierem ściernym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał_86 Napisano 23 Października 2007 Autor Share Napisano 23 Października 2007 Nie wiem jaki efekt byłby po metodach Twojego Taty ale wiem że kret nie zniszczy plastiku. A co do kabiny to nie było mi szkoda bo mogę to nadrobić łatwo. A kret jest to taki proszek do rur, wsypujesz go do wody i wkładasz do niego model na pare/parenaście godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 Aha czyli kret rozkleja plastik razem ze wszystkim?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał_86 Napisano 23 Października 2007 Autor Share Napisano 23 Października 2007 Nie, kret tylko zmywa farbę. PS. tylko nie wyławiaj później modelu gołym rękami z tej wody z kretem :P Mi skóra zeszła z całej ręki :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 To jak potem kabinę zrobie jak sie nie rozkleji:?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 Jeżeli malowałeś farbami olejnymi to możesz przetrzeć model szmatką namoczoną w cleanluxie (zmywacz do sidoluxu) - trochę się natrzesz, ale farba zejdzie (a kabinka się ostanie, bo będziesz tarł tam gdzie chcesz). No i nic Ci się nie rozklei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiktak Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 Hej Wiktak! Ja farby olejne scieram kawalkiem papieru toaletowego namoczonego w zmywaczu do paznokci. Choc preferuje akryle, czasem musze uzyc farb olejnych - a potem co najmniej pedzel wyczyscic. Zmywacz nie roztopi plastiku tak jak nitro, a poza tym dostaniesz go w kazdym kiosku za niewielka kwote. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 Zmywacz nie roztopi plastiku tak jak nitro, a poza tym dostaniesz go w kazdym kiosku za niewielka kwote Pod warunkiem, że jest to zmywacz bezacetonowy. Trzeba zatem uważać przy zakupie, bo się można nieźle przejechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 Zmywacz nie roztopi plastiku tak jak nitroPod warunkiem, ze bedzie to zmywacz BEZACETONOWY. Aceton zzera plastik tak samo, jak nitro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 Dzieki chlopaki - sluszna uwaga. Na szczescie jeszcze sie nie przejechalem na zmywaczu z acetonem. Ale nawet taki do pedzli sie nadaje. A zatem jesli juz probowac zmywacza na modelu, to radzimy sprawdzic jego dzialanie na ramce. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 łsobota, dopiero teraz zauwazylem, zesmy krzykneli to samo niemal w tym samym momencie. Na szczescie jeszcze sie nie przejechalem na zmywaczu z acetonem. Ale nawet taki do pedzli sie nadaje. Ale chyba tylko do taych z naturalnym wlosiem. Pedzle ze sztucznym wolsiem tez moze zezrec. Choc tutaj glowy sobie uciac nie dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 łsobota, dopiero teraz zauwazylem, zesmy krzykneli to samo niemal w tym samym momencie. Byłem minutę szybszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azawakh Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 Czekam na efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał_86 Napisano 29 Października 2007 Autor Share Napisano 29 Października 2007 Już prawie koniec: Silnik: Owiewka?: Karabiny: EDYCJA Sklejone skrzydło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi