Dorotka Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 Może autor wątku zechce na nie odpowiedzieć? Ja sam jestem żywo zainteresowany. Różnią się podłożem ... Jeden to papier, drugi płótno... Implikacji tłumaczyć chyba nie trzeba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 … Ja sam jestem żywo zainteresowany.Różnią się podłożem ... Jeden to papier, drugi płótno... Implikacji tłumaczyć chyba nie trzeba.Dziękuję za odpowiedź.Wolę sprawdzić. Rozumiem, że płócienne podłoże pozwala uzyskać większą gładkość. Czy dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 Wolę sprawdzić. Rozumiem, że płócienne podłoże pozwala uzyskać większą gładkość. Czy dobrze rozumiem? Tego nie wiem, bo nigdy nie przyszło mi do głowy polerować czegoś na błysk ścierniwem na papierze.... Płótno umożliwia pracę z wodą, papier jest też dużo bardziej wytrzymały i można go używać dłużej... Ceny są faktycznie wysokie ale z pewnością efekty są warte wydania większych pieniędzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 nigdy nie przyszło mi do głowy polerować czegoś na błysk ścierniwem na papierze Mi się zdarza często. To nie jest papier z zeszytu szkolnego, tylko papier wodny, który ładnie współpracuje z wodą. Także dalej przewagi płótna nie widzę/nie rozumiem. Proszę nie odebrać tego jako złośliwości, nie miałem tego droższego produktu w rękach i dlatego dopytuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 … że płócienne podłoże pozwala uzyskać większą gładkość. …Tego nie wiem, bo nigdy nie przyszło mi do głowy polerować czegoś na błysk ścierniwem na papierzeA lakiernikom samochodowym przychodzi nagminnie. Płótno umożliwia pracę z wodą' date=' … Ceny są faktycznie wysokie ale z pewnością efekty są warte wydania większych pieniędzy[/quote']Pierwsze z brzegu „papiery wodne”: Indasa Rhynowet, nr kat. 1-2500, gradacja 2500, arkusz 23cm×28cm — 1,50 zł. 3M Imperial Wetordry, nr kat. 02045, gradacja 2500, arkusz 13cm×23cm — 2,15 zł. Pozwolę sobie poczekać na odpowiedź autora wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Grudnia 2014 Share Napisano 19 Grudnia 2014 Panowie... Ale jak chcecie się doktoryzować z papierów ściernych to ja nie mam nic przeciwko temu Ja mam zapas Micro i w najbliższej przyszłości papieru potrzebować nie będę Samą dyskusję zaś chętnie poczytam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 19 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2014 zaopatrzyłem się w zestaw płócien do polerowania firmy GUNZE: koszt całego kompletu to około 40 zł. Zestaw składa się z 4 arkuszy o gradacji: 2400, 4000, 6000 i 8000. Nomenklatura producenta odpowiada gradacji papieru wodnego o oznaczeniach odpowiednio: 1000, 2000, 4000 i 6000 co zostało dokładnie opisane na opakowaniu. Jaka jest przewaga tego kompletu nad np takim zestawem za 16zł? http://www.mojehobby.pl/products/Papier-scierny-1000.html http://www.mojehobby.pl/products/Papier-scierny-2000.html http://www.mojehobby.pl/products/Papier-scierny-3000.html http://www.mojehobby.pl/products/Papier-scierny-5000.html Papier ścierny jak sam nazwa wskazuje jest...papierem, a płótno to płótno czyli materiał bardziej wytrzymały niż papier. Po skończeniu szlifowania płótnem można je wymyć ciepłą wodą i użyć ponownie, zdecydowanie więcej razy niż papier, który szybciej ulega degradacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 19 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2014 No właśnie, narobiłeś się i efekt jest piorunujący, ale... to dalej jest rajdówka, odrapana, popękana, oklejona. Nie zmierzam w kierunku takim, że jesteś niezgodny z rzeczywistością, chodzi mi o to, że trochę niepotrzebnie się narobiłeś. Ja buduję rajdówki z rampy startowej czyli z uroczystego rozpoczęcia rajdu, a tam każdy samochód prezentuje się odpowiedni do uroczystości Uważam, że sponsorzy płacą miliony za GODNĄ reklamę, czyli zalezy im na tym, bo ich barwy były czyste i lśniące przynajmniej podczas rozpoczęcia zmagań, co potwierdzają liczne zdjęcia i filmiki z Startów Rajdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 20 Grudnia 2014 Share Napisano 20 Grudnia 2014 … Jaka jest przewaga tego kompletu nad np takim zestawem za 16zł? ……, a płótno to płótno czyli materiał bardziej wytrzymały niż papier. Po skończeniu szlifowania płótnem można je wymyć ciepłą wodą i użyć ponownie, zdecydowanie więcej razy niż papier, który szybciej ulega degradacji.Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 24 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2014 Wloty powietrza osłonięte pomalowanymi siatkami. Po założeniu siatki w klapie możliwe było wstawienie tabliczki z rajdu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 29 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2014 LANCIA DELTA S4 Tour De Corse 1986 Henri Toivonen Wkrótce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 31 Grudnia 2014 Share Napisano 31 Grudnia 2014 Cześć .mam do Ciebie jedno pytanko ...czy mógłbyś mi powiedzieć o co chodzi z kolorem kloszy?jakie one w końcu są?bo widać jak by były dwu kolorowe ,ale ten czerwony jakoś rozmazany jest po całości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 31 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2014 Cześć .mam do Ciebie jedno pytanko ...czy mógłbyś mi powiedzieć o co chodzi z kolorem kloszy?jakie one w końcu są?bo widać jak by były dwu kolorowe ,ale ten czerwony jakoś rozmazany jest po całości.. Lampy niestety stanowiły monolit z kastą: Klosze są dwu kolorowe (dół czyli światło pozycyjne i stopu wraz z światłem odblaskowym jest czerwony, a góra czyli kierunkowskaz pomarańczowa) To "rozmazanie", o którym piszesz to światło odblaskowe, które zachodzi na kierunkowskaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 16 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2015 "Wisienka na Torcie" czyli ostatnie brakujące kalki Do ukończenia modelu w 100% brakuje jeszcze 2 rodzajów małych kalek, które udało mi się wypatrzeć dopiero niedawno, z powodu dość skąpej ilości zdjęci z epoki o znośniej rozdzielczości. Jedne z nich znajdują się na krawędzi dachu: Druga na przednich błotnikach: z pomocą w zaprojektowaniu i wykonaniu kalek przyszedł jak zwykle Kolega powerpablo, który bez słowa szemrania podjął się wykonania zadania, za co kolejny raz bardzo dziękuję. Jak tylko kalki dotrą do mnie, zostaną natychmiast nałożone i cały model przedstawiony w galerii. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STI22B Napisano 27 Maja 2015 Autor Share Napisano 27 Maja 2015 LANCIA DELTA S4 Tour De Corse 1986 Henri Toivonen Ostateczna Zapowiedz Galerii Ukończonego Model: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi