sławomir kromer Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) jak do tej pory to modelik bardzo fajny ale zaczynasz psuć wygląd Przede wszystkim olinowanie na żaglowcach to ich urok a u Ciebie wychodzi nie tak jak powinno być.Prawdopodobnie robisz model mając stosunkowo małą wiedze o żaglowcach i popełniasz błąd Wanty zakłada się na przemian -raz jedna burta potem druga posuwając się w kierunku rufy na rysunku widać jak powinno być wyblinka w Twoim wykonaniu jest stanowczo za gruba - na fotkach widać różnice w grubości pomiędzy wyblinką a wantą jeśli masz chęc to popatrz na moje relacje na KODZE jak budowałem ENTEPRIZE , SANTA MARIE ,NINE,czy CLEOPATRE ale model jest Twój i zrobisz jak zechcesz Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 15 Grudnia 2014 Share Napisano 15 Grudnia 2014 Super-Fajowo wyglada. Powodzenia przy wyplataniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 15 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2014 Tak, wielkie dzięki za konstruktywną krytykę. Jako początkujący w tematyce olinowań, cały czas łapię się na tym, że chcę coś za szybko... Po kilkugodzinnych oględzinach tematyki want, wszystko zaczynam od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 16 Grudnia 2014 Share Napisano 16 Grudnia 2014 Moze sie przydac tobie RIGGING PERIOD SHIP MODELS /Lenarth Petersson/ Do znalezienia w sieci jak nie to chyba mam skan Daj znac jak bedziesz ptrzebowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 17 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2014 Świetny materiał... Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby0606 Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 Witam Ja mogę tylko dodać coś od siebie, wprawdzie tylko zbudowałem jeden żaglowiec.... tutaj moje relacja http://santisimatrinidad.jun.pl/viewtopic.php?t=401&postdays=0&postorder=asc&start=0 do wyblinek proponuje ci zrobić sobie na kartce papieru kratownice , musisz sobie obliczyc tylko ile ma wynosić ten prostokącik odpowiednio do skali , u mnie w Santisimie odpowiednikiem była kartka z zeszytu w kratkę no ale ja miałem inna skale ..... Kleju typu kropelka np ja używałem tylko na początku wiązania a potem na końcu żeby sie nie rozwiązywało, kropelka ma to do siebie ze w połaczeniu z nitka sie robi twarda jak kamień i dość krucha także trzeba uważać . Z tego co sie orientuje to olinowania Brytyjskie a Francuskie sie trochę różnią, ja przy swojej santisimie procz instrukcji korzystałem z " Rigging Period Ship Models" autor: Lennarth Petersson Sam niebawem zaczne relacje z Le Soleil Royal Powodzenia i wytrwałości przy pęcełkach bo troche tego jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 22 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2014 Po małej przerwie, zacząłem od nowa... Lepiej już nie będzie. Jufersy i liny prowadzące do ław do małej poprawki jeszcze no i plotę dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 lepiej być nie musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 2 Lutego 2015 Autor Share Napisano 2 Lutego 2015 Po długiej przerwie czas na małą aktualizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 2 Lutego 2015 Share Napisano 2 Lutego 2015 Robi wrażenie Marzy mi się kiedyś skleić jakiś ładny żaglowiec (może niekoniecznie tak wielki...) także siadam i obserwuję z zainteresowaniem, szczególnie, że relacje z budowy żaglowców to temat nieco deficytowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prousse Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Powoli, bardzo powoli do przodu, praca i inne zajęcia niestety nie dają dużo wolnego czasu. Bandera póki co pusta. Wanty jeszcze nie kompletne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi