Paster03 Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Witam! W przerwie od malowania figurek dla odmiany zabrałem się za Sturmtigera w skali 1:72. Chcę wykonać go w takim kamuflażu: Jest to mój pierwszy model od bardzo długiego czasu i pierwszy, który mam zamiar pomalować aerografem. Nie czuję się jednak na siłach malować go "z ręki". Może gdyby był w 1:35 spróbowałbym odręcznie prysnąć plamy kamuflażu, ale w tej skali wolę wspomóc się maskowaniem i tu zaczynają się moje wątpliwości. Kamuflaż ma miękkie przejścia kolorów więc maskowanie taśmą odpada. Dodam, że chciałbym to wykonać "domowymi" metodami - modele robię bardzo rzadko i inwestycja w profesjonalne materiały jest dla mnie raczej zbędna, ale chętnie zobaczę też takie propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Co masz na mysli piszac o domowych metodach? aerograf to tez domowa metoda...jeśli aerograf to maskowanie bluetackiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paster03 Napisano 29 Września 2014 Autor Share Napisano 29 Września 2014 Miałem na myśli sposoby maskowania, do których nie będę musiał nabywać specjalistycznych preparatów modelarskich, a umozliwią mi osiągnięcie takich gładkich krawędzi kamuflażu ;) Widziałem ostatnio takie coś jak Panzer Putty od MXpression, ale przy ilości modeli czołgów jakie wykonuję to dla mnie zupełnie zbędna inwestycja. I właśnie o takie coś jak BluTack mi chodziło, bo na pewno dostanę to w najbliższym markecie budowlanym za grosze. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Września 2014 Share Napisano 29 Września 2014 Blue Tack albo Patafix, bardziej popularny. Dostępny w sklepach papierniczych, czy zwykłych hipermarketach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 7 Października 2014 Share Napisano 7 Października 2014 Kiedyś takim sposobem próbowałem: (nie patrz na jakość ani tło, nie myślałem że kiedyś te zdjęcia ujrzą światło dzienne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paster03 Napisano 7 Października 2014 Autor Share Napisano 7 Października 2014 Dzięki wszystkim za pomoc! Model zamaskowałem Patafix'em, którego, o dziwo, nie było ani w Castoramie czy Leroy Merlin, ale był w Kauflandzie. Efekty w stu procentach spełniły moje oczekiwania i gotowy kamuflaż prezentował się tak: A po weatheringu, który wykonywałem pierwszy raz, wygląda następująco: Ogólnie jestem zadowolony z efektu, szczególnie, że modelami zajmuję się "w przerwie" od figurek więc robię je raczej w ramach odpoczynku niż poważnych projektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monia_2012 Napisano 10 Października 2014 Share Napisano 10 Października 2014 Cudne masz te modele:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Addiw7 Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Używam do maskowania taśmy malarskiej, takiej jak do robienia odcięć przy malowaniu ścian i mam następujący kłopot. Kiedy ściągam taśmę prawie zawsze na brzegu jest taki gruby, widoczny ślad farby. Jak maskować, żeby go nie było? Albo jak malować (pędzlem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Używam do maskowania taśmy malarskiej, takiej jak do robienia odcięć przy malowaniu ścian i mam następujący kłopot.Kiedy ściągam taśmę prawie zawsze na brzegu jest taki gruby, widoczny ślad farby. Jak maskować, żeby go nie było? Albo jak malować (pędzlem)? Kup Patafixa - dostaniesz w najbliższym Rossmanie Na taśmę jest też sposób. jak wyczytałem należy po przyklejeniu odkleić o podnieść krawędź taśmy wtedy przy malowaniu powinno być płynne przejście. Oczywiście zaokrąglone kształty będą trudne do osiągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Jeśli kolega maluje pędzlem to nie ma na to dobrej rady. Patafix czy podnoszenie taśmy nie ma tu zastosowania. Po wyschnięciu przetrzeć powierzchnię ściereczką matującą, to trochę wyrówna te krawędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi