Mateusz87 Napisano 23 Października 2014 Share Napisano 23 Października 2014 witam wszystkich mam male pytanko wie ktos z was jak fajnie i szybko pomalowac kola w samolotach chodzi mi malowanie felg i opon jak zrobic fajny rowny efekt opony nie wjerzdzając na felge próbowałem tasma modelarska ale i tak krzywo wycinam kólko z tasmy wiec moze jest jakis łatwiejszy sposob na to ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Października 2014 Share Napisano 23 Października 2014 Tak, jest metoda. Najpierw warto jakimś rylcem/igłą pogłębić rowek oddzielający felgę od opony, żeby był wyraźny i w miarę głęboki. Potem malujesz kolor felgi. Gdy to dobrze zaschnie, mocno rozcieńczoną farbą, małym pędzelkiem nakładasz kolor opony. Kładziesz tuż przy tym rowku niewielką kropelkę farby i prowadzisz ją aż wpłynie sama w ten rowek. Szybko po nim się rozpłynie. Kilka takich kropli i masz wyraźną obwódkę wokół felgi, potem zostaje tylko pomalować resztę opony. Ja do tej metody używam lekko rozcieńczonej farby Vallejo Model Color. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 23 Października 2014 Share Napisano 23 Października 2014 ja generalnie maskuję taśmą, mój patent na wycięcie ładnie kręgu to naklejenie taśmy Tamiya na koło a następnie obrysowuję okrąg po falcu gdzie ma być odcięcie koloru ołówkiem 0,3 mm z wkładem H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 23 Października 2014 Share Napisano 23 Października 2014 Tak, jest metoda.Najpierw warto jakimś rylcem/igłą pogłębić rowek oddzielający felgę od opony, żeby był wyraźny i w miarę głęboki. Potem malujesz kolor felgi. Gdy to dobrze zaschnie, mocno rozcieńczoną farbą, małym pędzelkiem nakładasz kolor opony. Kładziesz tuż przy tym rowku niewielką kropelkę farby i prowadzisz ją aż wpłynie sama w ten rowek. Szybko po nim się rozpłynie. Kilka takich kropli i masz wyraźną obwódkę wokół felgi, potem zostaje tylko pomalować resztę opony. Ja do tej metody używam lekko rozcieńczonej farby Vallejo Model Color. Można pominąć pogłębianie rylcem w większości przypadków. ja generalnie maskuję taśmą, mój patent na wycięcie ładnie kręgu to naklejenie taśmy Tamiya na koło a następnie obrysowuję okrąg po falcu gdzie ma być odcięcie koloru ołówkiem 0,3 mm z wkładem H Bardzo małe średnice kółek z taśmy do maskowania można wycinać np zestawem firmy Waldron o nazwie Punch & Die Set. http://www.cybermodeler.com/hobby/tools/wmp/tool_wmp_punch.shtml http://www.hyperscale.com/2011/reviews/tools/waldronpunchanddiereviewbg_1.htm Ktoś się kiedyś chwalił, że zlecił firmie wycinającej laserem w folii wycięcie kółek o różnych średnicach, tak na zapas. Masz więc już kilka pomysłów, teraz do dzieła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 24 Października 2014 Share Napisano 24 Października 2014 Można też użyć szablonu tzw kółkownika ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 25 Października 2014 Share Napisano 25 Października 2014 Można też użyć szablonu tzw kółkownika ;) przy czołgach widziałem tą technikę i była skuteczna ale przy samolotach niestety nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz87 Napisano 30 Października 2014 Autor Share Napisano 30 Października 2014 metoda z pogłębianiem rowka sie sprawdzila dosyc ladnie jak na pierwszy raz metoda z maskowaniem troche gorzej wyszly mi zacieki bede probowac jeszcze w nastepnych modelach tej opcji uważam ze obydwie opcje sa dobre dzieki panowie za porade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi