Skocz do zawartości

MALOWANIE KÓŁ

Mateusz87

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich mam male pytanko wie ktos z was jak fajnie i szybko pomalowac kola w samolotach chodzi mi malowanie felg i opon jak zrobic fajny rowny efekt opony nie wjerzdzając na felge próbowałem tasma modelarska ale i tak krzywo wycinam kólko z tasmy wiec moze jest jakis łatwiejszy sposob na to ?

pozdrawiam

Tak, jest metoda.

Najpierw warto jakimś rylcem/igłą pogłębić rowek oddzielający felgę od opony, żeby był wyraźny i w miarę głęboki.

Potem malujesz kolor felgi.

Gdy to dobrze zaschnie, mocno rozcieńczoną farbą, małym pędzelkiem nakładasz kolor opony.

Kładziesz tuż przy tym rowku niewielką kropelkę farby i prowadzisz ją aż wpłynie sama w ten rowek.

Szybko po nim się rozpłynie. Kilka takich kropli i masz wyraźną obwódkę wokół felgi, potem zostaje tylko pomalować resztę opony.

Ja do tej metody używam lekko rozcieńczonej farby Vallejo Model Color.

ja generalnie maskuję taśmą, mój patent na wycięcie ładnie kręgu to naklejenie taśmy Tamiya na koło a następnie obrysowuję okrąg po falcu gdzie ma być odcięcie koloru ołówkiem 0,3 mm z wkładem H

Tak, jest metoda.

Najpierw warto jakimś rylcem/igłą pogłębić rowek oddzielający felgę od opony, żeby był wyraźny i w miarę głęboki.

Potem malujesz kolor felgi.

Gdy to dobrze zaschnie, mocno rozcieńczoną farbą, małym pędzelkiem nakładasz kolor opony.

Kładziesz tuż przy tym rowku niewielką kropelkę farby i prowadzisz ją aż wpłynie sama w ten rowek.

Szybko po nim się rozpłynie. Kilka takich kropli i masz wyraźną obwódkę wokół felgi, potem zostaje tylko pomalować resztę opony.

Ja do tej metody używam lekko rozcieńczonej farby Vallejo Model Color.

Można pominąć pogłębianie rylcem w większości przypadków.

ja generalnie maskuję taśmą, mój patent na wycięcie ładnie kręgu to naklejenie taśmy Tamiya na koło a następnie obrysowuję okrąg po falcu gdzie ma być odcięcie koloru ołówkiem 0,3 mm z wkładem H

Bardzo małe średnice kółek z taśmy do maskowania można wycinać np zestawem firmy Waldron o nazwie Punch & Die Set.

http://www.cybermodeler.com/hobby/tools/wmp/tool_wmp_punch.shtml

http://www.hyperscale.com/2011/reviews/tools/waldronpunchanddiereviewbg_1.htm

Ktoś się kiedyś chwalił, że zlecił firmie wycinającej laserem w folii wycięcie kółek o różnych średnicach, tak na zapas.

Masz więc już kilka pomysłów, teraz do dzieła:)

Można też użyć szablonu tzw kółkownika ;)

przy czołgach widziałem tą technikę i była skuteczna ale przy samolotach niestety nie działa