Piotr_P Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Nie wiem czy był taki temat ale trafiłem przypadkiem na zestaw farb Lifecolor do współczesnej polskiej pancerki http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty56574/polish_army_2014_camouflage_set_3x22ml_itam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Podciągnę tu wątek z Leopard 2A5, czyli to co mnie zawiodło - krycie farby żeby nie być gołosłownym: malowany pędzlem, na skrzynkach i lufie z 2-3 warstwy, niczym nie rozcieńczany, malowany na zasadzie żeby "nie zalać" Niezbyt fajnie to wygląda, szczególnie pod względem wydajności, 3-4 warstwy ładnie pustoszą słoiczek i to na skali 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejfan1 Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Najlepsza farba do pędzla to Pactra. I pytanie czy trzeba rozcieńczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Ponieważ LC raczej się nie nadają do malowania pędzlem. Ja maluje Life Colorami i nie mam żadnych problemów. Aero + podkład i następnie psikam LC. Malowane Lifecolorami, rozcieńczane oryginalnym thinerem. A farbki do współczesnej naszej pancerki, na pewno kupie Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 L.C. nadają się i pod pędzel i pod aerek, Nigdy nie miałem z nimi problemu. A używając podkład i kładąc L.C. z aerka z ich thinerem (podobnie jak Gunze), spokojnie wystarczy jedna warstwa. Zawsze polecam farby L.C. Maciej BUDYŃ Bedyński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Lecz gdy rozcieńczę ją jeszcze bardziej to już w ogóle woda będzie bez krycia. Ma ktoś jeszcze kupiony zestaw tych 3 farb i malował już nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 16 Listopada 2014 Autor Share Napisano 16 Listopada 2014 używam zestawu "Polska Broń Pancerna 1936-1939" czyli w zasadzie inne kolory ale ten sam producent. Ja twierdzę ,że nie da się nimi malować pędzlem.Kabinę fiata 621 malowałem 4 warstwami ,a i tak wciąż pojawiały się smugi podkładu.Moim zdaniem tylko aerograf załatwia sprawę. Swoją drogą polecam producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Ja też nie mogę złego słowa na te farby napisać, ale też tylko aerograf, pędzlem nawet nie próbowałem a efekt viewtopic.php?f=87&t=25786&start=90 (na dole strony pomalowana Wz-tka)i nie było żadnych problemów. Mam zamiar wykorzystać je do PT-91, ale do samego malowania jeszcze kawał drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Listopada 2014 Share Napisano 16 Listopada 2014 Inne widze ze kryją ładnie, ale jakby te były z innej fabryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 20 Listopada 2014 Share Napisano 20 Listopada 2014 Najlepsza farba do pędzla to Pactra. Nie. Najlepsza farba pod pędzel to vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 10 Stycznia 2015 Share Napisano 10 Stycznia 2015 Podciągnę tu wątek z Leopard 2A5, czyli to co mnie zawiodło - krycie farby...Niezbyt fajnie to wygląda, szczególnie pod względem wydajności, 3-4 warstwy ładnie pustoszą słoiczek i to na skali 1:72 Tak na szybko prysnąłem próbki wszystkimi trzema kolorami z "pakietu polskiego", do aero jest jak najbardziej OK. Te kolory będą na Twardym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Stycznia 2015 Share Napisano 10 Stycznia 2015 Dlatego też wstrzymam się do zakupu aero, ale jeśli dalej będzie źle to reklamuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtMac Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Ja zaopatrzyłem się w zestaw do polskiej pancerki firmy Hataka. Jestem z tego zestawu bardzo zadowolony, pod pędzelek jest bardzo dobra, kryje za pierwszym razem. Oczywiście każdą farbę rozcieńczam, a te są gęste przez co ekonomiczne. Ciekawostką jest kulka w butelce plastikowej. Na farbach LC zawiodłem się, bardzo szybko zatykają aerograf i potrafią łuszczyć się na modelu, więc dałem sobie z nimi spokój. Słyszałem, że wkrótce ukażą się dwa zestawy do współczesnej polskiej pancerki, będzie można porównać kolorystykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi